Prof. Anca Buzoianu, prima femeie rector din istoria UMF Cluj-Napoca

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu | Foto: Dan Bodea

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost aleasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca. Ea a obținut majoritatea voturilor acordate, 585 de voturi, din totalul de 609 voturi declarate valide. Noul rector a obținut o majoritate de voturi și în Senatul universității din partea Facultății de Medicină unde a reușit să strângă 350 de voturi.

Pentru mine este cea mai mare onoare pe care o puteam obține. Reprezintă o încununare a carierei mele de până acum. Am dorit să candidez pentru funcția de rector pentru a întoarce către comunitatea academică medicală clujeană experiența pe care am acumulat-o și pentru a lucra în folosul universității din care fac parte. Scorul cu care am câștigat a fost covârșitor. Vă spun sincer că nu mă așteptam la atâtea voturi și la așa o participare la vot, însă astă mă și responsabilizează enorm. Cu toții au așteptări de la mine, iar astă mă onorează“, a declarat profesorul Anca Buzoianu, adăugând și că „din câte știu, sunt cu siguranță prima femeie rector al UMF ”Iuliu Hațieganu”, dar cred că și prima femeie rector din istoria tuturor Universităților de Medicină și Farmacie din țară“, a mai spus Buzoianu pentru Transilvania Reporter.

Pentru Anca Buzoianu, misiunea universității este ”promovarea performanței academice în formarea de profesioniști din domeniul sănătății, are să se poată integra cu succes pe piața muncii pe piața muncii din sistemele de sănătate globale. Obținerea performanței în cercetare și creșterea vizibilității internaționale a Universității este fără îndoială un deziderat esențial, a cărui realizare va permite validarea viziunii propuse. În sens mai larg, misiunea universității este de a crea, a conserva, a integra, a transmite și a aplica cunoașterea, rezultatul fiind performanța științifică, excelența profesională a absolvenților – adaptați optim la cerințele în continuă schimbare ale societății, precum și inserția în comunitate, ca factor esențial al progresului acesteia”, conform celor scrise planul managerial propus de profesorul Anca Buzoianu pentru funcția de record al UMF ”Iulia Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Din 2008 până în prezent, Anca Buzoianu a fost Decan al Facultății de Medicină, iar din 2015 încoace este și președinte și fondator al Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România. Din 2006, deține gradul didactic de profesor universitar la disciplina Farmacologie clinică, fiind și medic primar de farmacologie clinică și medic primar pediatrie. Profesorul universitar Anca Buzoianu este și președinte al Comisiei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Toxicodependență a Ministerului Sănătății. Noul rector a făcut parte din comisii, consilii științifice și grupuri de lucru de specialitate ale mai multor instituții printre care Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Consiliului Uniunii Europene sau Agenția Națională a Medicamentului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu