Procesul de corupție al lui David Ciceo se apropie de final. Mărturii privind contractul prin care s-a derulat infracțiunea de dare și luare de mită

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca

Procesul în care David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, este judecat pentru luare de mită a continuat ieri la Tribunalul Cluj cu audierea unor noi martori. Acest lucru a fost posibil însă abia după ce doi dintre avocați, Gheorghiță Mateuț și Mihai Popa, apărătorii lui David Ciceo și ai omului de afaceri Ioan Bene, administratorul Napoca SA, cel care este acuzat că ar fi dat mită acestuia, au fost amendați cu 5.000 de lei pentru încercările repetate de recuzare a judecătoarei Cristina Badea, cea care judecă această cauză.

Astfel, după trei tentative eșuate, datorate avocaților care au invocat o sumedenie de motive pentru amânarea cauzei, instanța a reușit audierea a trei funcționari de la Consiliul Județean Cluj, respectiv Simona Gaci, secretarul județului, Mariana Rațiu, directorul executiv al Direcției Dezvoltare și Investiții, și Claudiu Salanță, arhitectul-șef al CJ Cluj.

Timp de aproape 5 ore, aceștia au oferit detalii referitoare la derularea contractului de execuție lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării “Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente”, încheiat în 2011 între Regia Autonomă – Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor şi o asociere de firme din care făcea parte şi cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, contract prin intermediul căruia procurorii DNA au considerat că s-a și derulat infracțiunea de dare și, respectiv luare de mită.

De asemenea, tot  ieri, instanța a mai audiat trei martori ai apărării, Marin Moldovan, Corina Florian și Florica Mureșan, ultimii doi din calitate de angajați ai aeroportului clujean la vremea comiterii faptelor.

Procesul în care David Ciceo a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit un imobil de la Ioan Bene pentru a-i permite să continue unele lucrări la aeroport fără acordarea legală a lucrării, a început încă din 2017.

Rechizitoriu – Mita: un imobil de 700 de mii de lei, finisat cu alți 560 de mii de lei

Potrivit DNA, la nivelul Consiliului Judeţean Cluj şi a Regiei Autonome a Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost început, în anul 2011, un proiect având ca obiect realizarea investiţiei “Pistă de decolare – aterizare de 3.500 m şi suprafeţe de mişcare aferente”, care viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord – Vest a României. Investiţia presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiţii a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanţări, cât şi posibilitatea obiectivă de realizare a construcţiilor ce urmau a fi făcute.

La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitaţie publică, între Regia Autonomă – Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor şi o asociere de firme din care făcea parte şi cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuţie lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării “Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 şi suprafeţe de mişcare aferente”.

După finalizarea lucrărilor, “pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internaţional Cluj – Napoca, şi a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj”, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceştia să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare care a fost finalizată în luna martie 2014.

“Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor. În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4”, se mai arată arată în rechizitoriul procurorilor anti-corupție.

Sentința, până la sfârșitul anului?

În luna august a acestui an, a fost stabilit și un calendar al termenelor de judecată în dosarul 1250/117/2017, și, potrivit acestuia, în cauză ar mai avea loc doar două înfățișări care se vor desfășura în cursul lunii decembrie, urmând ca, ulterior, să asistăm și la pronunțarea unei sentințe din partea completului de judecată.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu