Primul street delivery din țară costumat într-o piață de flori atipică prinde viață, în Cluj-Napoca, pentru al șaptelea an la rând

Strada Potaissa din Cluj-Napoca devine, între 1 și 5 iunie, Piața de flori altfel a orașului. 

Evenimentul, organizat de Asociația Daisler, ajuns un reper pentru amatorii de transformări urbane din România, propune în premieră un program care depășește limitele fizice ale străzii cunoscute tuturor clujenilor, cu mici evenimente satelit în mai multe zone ale orașului, organizate în premieră alături de Universitatea Tehnică din München (Facultatea de Arhitectura Peisajului și Peisagism Industrial) Germania), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Facultatea de Arhitectură) dar și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (Catedra de Peisagism).

Programul pregătit de organizatori în acest an conține atât intervenții inedite la fața locului, dar și cel mai lung program din ultimii 3 ani, cu activități de la 10 dimineața și până la ora 23 în fiecare dintre cele zile ale vacanței prelungite de 1 iunie.

Peste 15 vendori din mai multe județe ale țării ajung la Piața de flori altfel și expun plante la ghiveci și nu numai, de la aromatice pure dar și aromatice în combinații inedite (mentă cu gust de lămâie, oregano picant), până la lavandă înflorită, plante mediteraneene (măslini, portocali, lămâi etc), plante suculente și de interior (celebra Monstera, Chlorophytum, Ficus Elastica și nu numai), dar și cel mai picant ardei iute din lume, Carolina Reaper, cu 2.2 milioane de unități de iuțeală pe scara Scoville. Veți găsi și plante de sezon: mușcate și begonii, dar și alte flori și arbuști pentru balcoane și grădini.

Cei prezenți la eveniment pot realiza plățile și cu cardul.

În fiecare seară, după ora 18.00, strada va fi animată de trupe locale care vor performa în format acustic. Printre artiștii confirmați se numără eve, Indie Folker, Cosmin și Patricia și Marquis Noir.

Oaspeți pe strada Potaissa

10 studenți ai Technische Universität München alături de decanul Facultății de Arhitectură a Peisajului și Peisagism Industrial – Udo Weilacher – ajung la Cluj-Napoca pentru a lucra alături de 10 studenți români ai Facultății de Arhitectură – UCTN și decanul acesteia – Șerban Țigănaș – într-un proiect construit pe parcursul a aproximativ 4 luni de zile. Lor li se adaugă studenți ai catedrei de la Peisagism de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj, sub coordonarea profesorilor Sonia Bodea și Păunița Boancă.

Inspirați de esența transformatoare a străzii Potaissa, studenții vor lucra în echipe mixte pentru a pune în scenă 10 instalații formate din scaune pliabile, instalații care vor funcționa ca niște „vehicule de transformare urbană”. Studenții vor realiza interviuri cu trecătorii despre importanța spațiilor publice din jurul nostru, iar sâmbătă, 3 iunie, de la ora 16, pe strada Potaissa va avea loc o prezentare a concluziilor la care au fost invitați reprezentanți ai Primăriei, dar și ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania și ai Uniunii Arhitecților din România – filiala Cluj.

 

Strada Potaissa este sustenabilă

Toate ambalajele folosite de vendorii de pe strada Potaissa sunt realizate din materiale compostabile sau reciclabile, atât a produselor de food&drinks, dar și a celor pentru plante și flori, aceastea urmând a fi comercializate, în premieră, în ambalaje compostabile (fie din hârtie, fie  realizate din amidon de porumb, imprimate cu cerneală non-toxica pe bază de plante).

 

Masa Bunei Vecinătăți

Unul dintre reperele așteptate de toată lumea cu mic, cu mare, la acest eveniment este Masa Bunei Vecinătăți. Astfel, duminică, 4 iunie, între orele 13-15 toate activitățile comerciale vor fi sistate, iar vendorii se vor așeza alături de vizitatori la ceea ce a devenit deja o tradiție pe strada Potaissa, Masa Bunei Vecinătăți. Participarea e condiționată de aducerea unui preparat de acasă (de la fructe și legume, la limonadă, zacuscă, clătite, orice e permis).2 Ne așezăm la masă necunoscuți, ne ridicăm prieteni și astfel sudăm comunitatea.

Strada Potaissa 2023 – Piața de flori altfel  este un eveniment prezentat de Raiffeisen Bank, realizat cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiului Local Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj, cu sprijinul sponsorilor: Wolfpack Digital, Mercator Medical, Daisler Print House, Gazon Luna, Centrul Cultural German Cluj-Napoca și partenerilor: Asociația Peisagiștilor din România – Filiala Nord-Vest, Mercedes Benz by ATP Motors, Cut&Crust pizza.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu