Primăvară la Mariupol. Artă despre viață cu opt artiste clujence, la Galeriile Brâncuși

Orașul lui Brâncuși este mai cald și mai înflorit decât resul țării. E sfârșit de aprilie, toți se pregătesc de Sărbătoarea Paștelui. Pe bulevardul pietonal din Târgu Jiu, transformat într-un adevărat parc, verdele pădurii a explodat. S-au deschis terasele, iar de la parterul Teatrului Elvira Godeanu, chipul unei femei misterioase le zâmbește tinerilor care s-au oprit  să bea o limonadă. Este Margit Pogany, femeia care  a devenit celebră datorită lui Brâncuși, a intrat în istoria artei ca „Domnișoara Pogany”, iar la Târgu Jiu e cafenea.  

La Galeriile Brâncuși  se deschide o expoziție, „Cherchez la femme”. Pentru vernisajul ei s-a adunat atâta public încât abia mai poți respira. De pe pereții albi, 36 de artiste din toată România spun povestea femeii, a lumii la feminin. Expoziția este curatoriată de Georgiana Brandt, artistă din Târgu Jiu, absolventă a Universității de Artă din Cluj-Napoca. Datorită ei, alte opt artiste din Cluj au lucrări expuse în galeriile brâncușiene. La vernisaj se vorbește despre unitate, despre sinceritate, despre omagiu adus vieții. O floare neagră, ca o inimă întunecată amintește și de Mariupol. Lucrările sunt foarte diferite și totuși… au ceva în comun. Poate o oarecare duioșie, o lumină caldă, o privire mai clară.

Urmărind interesul publicului, aflat în număr atât de mare în Joia Mare la o expoziție de ată, nu poți să nu speri că lumea noastră are viitor și că poate ce o va salva de fiecare dată, e arta.  

Primăvara la Mariupol. Lucrare de Romana Țopescu (Târgu Jiu)
Distribuie:

Postaţi un comentariu