Primăria vrea să ilumineze trecerile de pietoni nesemaforizate din oraş. Consiliul Judeţean a eşuat cu acest proiect

În Braşov astfel de treceri de pietoni au devenit funcţionale în primăvara acestui an, foto: brasovromania.net

Primăria Cluj-Napoca a licitat în această perioadă studiul de fezabilitate pentru dotarea trecerilor de pietoni nesemaforizate din oraş cu sisteme de iluminat cu leduri. Aceasta pentru a face trecerile de pietoni mai vizibile pentru şoferi şi, astfel, pentru a reduce riscul de accidente.

Sistemul de iluminat cu leduri se doreşte a fi unul foarte performant, astfel încât, atunci când trecerea de pietoni nu este folosită nivelul iluminatului să fie scăzut la valori minime, iar când se detectează un pieton toate LED-urile să lumineze la nivelul maxim. Se vor folosi aparate de iluminat de înaltă performanţă, cu o durată de viaţă mai lungă, de circa 100.000 de ore de funcţionare. Totodată, potrivit caietului de sarcini al licitaţiei, se vor monta senzori de ceaţă, ploaie, şi se va studia posibilitatea utilizării de energii regenerabile pentru alimentarea corpurilor de iluminat.

Pe lista publicată de primărie sunt enumerate 640 de treceri de pietoni din oraş, care ar putea să beneficieze în anii următori de montarea acestui sistem. Nu este prima dată când se discută la Cluj-Napoca despre această modalitate de a face trecerile de pietoni mai vizibile. Fostul consilier local, Ioan Bîldea propunea în 2015 primăriei acelaşi lucru.

Pe drumurile judeţene proiectul a fost abandonat

Pe de altă parte, în 2014 în Consiliul Judeţean Cluj s-a adoptat o hotărâre care viza iluminarea trecerilor de pietoni de pe cele mai circulate drumuri judeţene, cu risc crescut de accidente. Se dorea iluminarea a peste 100 de treceri de pietoni din judeţ . La trei ani de la iniţierea sa, de proiect s-a ales praful. Mai exact, din cele peste 100 de treceri de pietoni, doar câteva au fost iluminate. Motivul? S-a desfiindaţ regia autonomă care se ocupa de proiect.

“Proiectul privind iluminarea cu sistem LED a trecerilor de pietoni pe drumurile judeţene aparţinea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) Cluj, care a fost desfiinţată în luna decembrie 2015. Trecerile de pietoni care au beneficiat de instalarea acestui sistem de iluminare sunt cele de pe raza localităţilor Sălicea şi Ciurila. În ceea ce priveşte posibilitatea continuării procesului de implementare a proiectului de iluminare cu sistem LED a trecerilor de pietoni pe drumurile judeţene aceasta este analizată de Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj, cu perspective de realizare în perioada 2018-2020”, se precizează într-un răspuns al Consiliului Judeţean la o solicitare a Transilvania Reporter. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu