Primăria cere de la clujeni soluții pentru amenajarea urbană a străzii Kogălniceanu, din centrul istoric al orașului

Strada Kogălniceanu/Foto: Dan Bodea

Primăria municipiului Cluj-Napoca îi provoacă pe clujeni să dea o nouă față străzii Kogălniceanu.

”Strada Kogălniceanu din centrul istoric al Clujului sintetizează evoluția multiculturală și stilistică a orașului. Concursul solicită astfel o soluție de amenajare a străzii care să redea potențialul său.”, arată municipalitatea într-un comunicat de presă.

Concursul de soluții pentru amenjarea urbană a uneia dintre cele mai spectaculoase artere ale Clujului a început pe 17 iulie, odată cu publicarea acestuia pe SEAP. Predarea proiectelor are ca termen data de 11 septembrie, iar anunțarea câștigătorilor se va face pe 17 septembrie.

”Situată în zona protejată a centrului istoric al orașului, strada Mihail Kogălniceanu prezintă potențialul unui spațiu public vibrant, creativ, de bună calitate prin valoarea patrimonială arhitectural-urbanistică, prin specificul cultural-educațional și prin numărul important de utilizatori cotidieni de toate vârstele, în special tineri — școlari și studenți. Acest potențial este insuficient valorificat și este periclitat de traficul autoturismelor personale care produc poluare, afectând calitatea experienței utilizatorilor spațiului public și degradând componente valoroase de patrimoniu.

Obiectivul principal al concursului este contractarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente: Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile JánosBolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu.

În subsidiar, se urmărește și un scenariu de extindere a intervenției în curțile interioare ale unor instituții publice.

Miza concursului constă în formularea unei soluții arhitectural-urbanistice contemporane, discrete și respectuoase față de patrimoniul construit, de transformare a străzii M.Kogălniceanu într-un spațiu public de bună calitate, sigur, confortabil și adaptabil. Elaborarea unei soluții poetice este preferabilă unui proiect cu aspecte decorative pregnante.

În peisajul Clujului strada Kogălniceanu reprezintă unul dintre cele mai sugestive peisaje pentru înțelegerea caracterului arhitectural al orașului istoric. Aici regăsim concentrate straturile succesive ale profilului acestuia, clădirile baroce, neoclasiciste, moderniste și chiar brutaliste amestecându-se într-un veritabil palimpsest. Acest mozaic temporal și stilistic se recomandă pe sine ca un martor veridic și natural al caracterului orașului a cărui marcă predominantă este diversitatea recognoscibilă atât în profilatură cât și structură: cea etnică, culturală, profesională etc. Strada Kogălniceanu exprimă concentrat istoria unui oraș cosmopolit.”, se arată pe pagina concursului.

Soluțiile de amenjare urbană a străzii vor fi analizate de un juriu format din șapte specialiști în domeniu.

Detalii despre desfășurarea concursului, regulament, documentație etc, pot fi consultate aici.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu