Prima zi de relaxare la Cluj. Restaurantele și cafenelele rămân… întredeschise!

În 9 februarie conform reglementărilor oficiale, condițiile de pandemie trebuiau să se relaxeze și la Cluj, rata de infectare scăzuse cu o zi înainte sub 3 la mie. Dar dimineața acestei zile nu a venit cu frenezia așteptată. Doar copiii care s-au pornit spre școli animau orașul mai mult ca altădată. Bistrourile, cafenelele și restaurantele sunt încă goale. Conform reglementărilor în vigoare, gradul de ocupare în interior trebuie să fie doar de 30%.

La Panemar astăzi s-a mâncat în interior. La magazinul din centrul orașului, o singură masă era ocupată. La Subway nu permit deloc servirea mesei în interior. „Nouă legea ni s-a părut ambiguă. Am cerut la biroul resurse umane și juridic să ne spună ce trebuie să facem dar și lor li s-a părut confuz ordinul și am decis să nu deschidem în interior. Noi servim și acum doar la pachet, ca și înainte.”

La una dintre cele mai vechi cofetării din oraș, câteva persoane mănâncă și beau cafele liniștite. „Au venit de dimineață, de la nouă. Noi avem clienți fideli, suntem o cofetărie veche, oamenii sunt obișnuiți să vină aici”, explică vânzătoarea care este vădit bucuroasă că s-a putut relua servirea în interior.

La „Nuka” ușa este deschisă, scaunele stivuite, un teanc de fețe de masă pe una din mese, toate sosierele pe alta. În sala a doua, tot personalul în ședință. „Tocmai discutam despre cum ar fi mai bine să facem”, îmi explică șeful localului, „și decizia pe care am luat-o este să nu deschidem. E prea mare efortul iar mâine poimâine e de așteptat să crească iar rata infectărilor și să închidem iar. Noi mai așteptăm.”

Un bistro cu autoservire din centrul orașului, La Casa, nu are încă niciun client la masă, în interior, dar se pregătesc cele patru mese care reprezintă 30% din capacitate. „Clienții noștri preferă terasa, în ultima vreme așa s-au obișnuit. Vin, își iau o cafea, joacă table. O problemă ar fi fost frigul dar vremea a ținut cu noi, nu a fost o iarnă rece. Să știți că nici nu am pierdut , am mers cam ca înainte cu vânzările. Oamenii obișnuiți cu mâncarea de aici au continuat să vină și să-și ia la pachet. Eu zic că trebuie doar să fii perseverent, omul se adaptează ușor la orice.”

La cafeneaua „Meron” mesele însemnate cu galben sunt importante: doar patru pot fi ocupate, respectând spațiul dintre ele. Undeva lângă ferestră, doi tineri își beau cafelele și povestesc. Ca altă dată.

Pe la ora amiezii au venit și statisticile: la Cluj s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infectare cu Covid-19 din toată țara.

Distribuie:

Postaţi un comentariu