Prima zi de concurs la Olimpiada Internaţională de Matematică

Foto: Dan Bodea

Timp de patru ore şi jumătate cei 615 concurenţi ai Olimpiadei de Matematică vor avea de rezolvat trei probleme notate fiecare cu câte şapte puncte.

După o festivitate de deschidere impresionantă, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a vicepremierului Ana Birchall, a preşedintelui board-ului internaţional al IMO Geoff Smith şi a altor personalităţi ale lumii matematice, a început concursul propriu-zis.

Sala Polivalentă a devenit cea mai mare sală de clasă din România. Pe suprafaţa de joc a sălii au fost instalate 615 birouri, după reguli stricte impuse de board-ul internaţional. „Trebuie să fie șase zone distincte în așa fel încât în aceeași zonă nu fie doi din aceeași țară. Inclusiv accesul la baie este bine reglementat, nu poate să fie o baie pentru două zone încât să se poată întâlni doi din aceeași țară, deci sunt foarte multe restricții organizatorice la care board-ul nu face niciun fel de rabat”, declara pentru Transilvania Reporter inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, cu puţin timp înainte de începerea Olimpiadei.

Mâine, programul va fi acelaşi, alte trei probleme notate cu câte şapte puncte fiecare vor trebui rezolvate în patru ore şi jumătate, astfel că un elev care rezolvă perfect toate problemele poate obţine un punctaj maxim de 42 de puncte.

Zilele de 11 şi 12 iulie vor fi dedicate corectării lucrărilor, iar în 13 iulie, de la ora 14:30 va avea loc festivitatea de premiere. Medaliile se dau pe intervale de punctaje care se stabilesc în fiecare an de către board-ul internaţional, de aceea se dau mai multe medalii de la fiecare categorie, nu va exista o singură medalie de aur, una de argint şi una de bronz. Se va face un clasament individual și un clasament pe țări, lotul nu va fi premiat, ci se face doar un clasament onorific.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări participante la toate ediţiile organizate până acum. Astfel, în urma celor 58 de participări, lotul României a obţinut 75 de medalii de aur, 141 de argint, 100 de medalii de bronz şi 4 menţiuni de onoare.

002W0A8264-s 002W0A8265-s 002W0A8307-s 002W0A8311-s 002W0A8313-s 002W0A8319-small
<
>
Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Succes echipei noastre !!!
    Felicitări organizatorilor !!!

Postaţi un comentariu