Prefectul Clujului: ”Oricâte paturi am adăuga la secțiile ATI acum , tot s-ar ocupa imediat. Vaccinarea, singura soluție”

Prefectul județului Cluj Tasnadi Szilard / Foto: Dan Bodea

Prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard, spune că se fac eforturi mari pentru a se asigura locuri în spitale pentru numărul tot mai mare de clujeni infectați cu Covid, în special în secțiile de Terapie Intensivă, și recunoaște că am putea ajunge foarte curând la o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori.

Din punct de vedere sanitar suntem în continuă desfășurare. În momentul de față apelăm la contribuția managerilor de spitale și încercăm să creștem încontinuu numărul de paturi la Terapie Intensivă. Am avut 44 -45 săptămâna trecută, astăzi deja avem 57 , din care mai sunt doar 4 paturi libere. Pe cale de consecință, oricâte paturi am adăuga la secțiile ATI , tot s-ar ocupa, asta din experiență și din datele rezultate și transmise în fiecare zi”

În continuare suntem în creștere cu numărul de paturi la Terapie Intensivă, atât la Spitalul Militar, cât și la Pneumoftiziologie, acolo avem capacitatea pregătită, însă mai avem nevoie de personal medical, dar trebuie să facem în așa fel încât să nu blocăm activitatea altor spitale, alte patologii, și să nu ajungem în situația de la valul anterior și să fim nevoiți să facem dintr-un spital anume unul exclusiv Covid. Nu ne dorim acest lucru deocamdată  atât timp cât în mod treptat și constant putem crește numărul de paturi, astfel încât celelalte spitale să nu fie afectate sub aspectul activității”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, prefectul Tasnadi Szilard.

”Am revenit la nivelul de vaccinare din luna august”

În ce privește numărul tot mai mare din ultimele zile de clujeni care trec pragul centrelor de vaccinare, prefectul Clujului spune că lumea trebuie să conștientizeze că vaccinul reprezintă una din puținele soluții de a învinge pandemia de coronavirus.

În ultima perioadă am avut o lipsă acută de activitate la nivelul centrelor de vaccinare. Am avut și numai 200 de vaccinări pe zi la nivelul județului, ceea ce înseamnă un număr foarte mic raportat la nivelul centrelor de vaccinare existente.

După acest salt al ratei de infectare, de 0,4-0,5 la mie pe zi, am asistat la acest val de vaccinări. Mai mult, săptămâna trecută am avut, pentru prima oară după data de 2 august, chiar și peste 1.000 de vaccinări pe zi. Cu această ocazie a creșterii numărului de infectări zilnice, sper ca oamenii să realizeze că virusul reprezintă un pericol real și că nu este deloc de neglijat efectul pe care poate să-l producă atât sănătății, cât și economiei, în sens larg, dacă vreți, și să conștientizeze faptul că singura soluție, și singurul instrument medical împotriva virusului rămâne vaccinul”, a mai declarat Tasnadi Szilard.

Prefectul Clujului mai spune că nu crede că festivalurile desfășurate în ultima lună la Cluj au contribuit la sporirea numărului de cazuri de coronavirus, și pune acest lucru mai degrabă pe seama trendului crescător înregistrat la nivel național și european.

Distribuie:

Postaţi un comentariu