PPMT l-a dat în penal pe Alexandru Cumpănaşu; maghiarii nu pot sărbători 1 Decembrie

transilvaniareporter.us18.list-manage.com
Preşedintele executiv al PPMT, Toro T. Tibor, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că formaţiunea sa a formulat o plângere penală împotriva preşedintelui Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, Alexandru Cumpănaşu, pentru săvârşirea infracţiunii de incitare la ură şi discriminare, potrivit art. 369 din Codul Penal:
”Am formulat o plângere penală împotriva dlui Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României. (…) Totul a pornit de la o declaraţie din cadrul unui interviu al dlui Kelemen Hunor, în care dl Kelemen Hunor a formulat o poziţie care ar aş putea zice că e o poziţie consensuală a comunităţii maghiare din România. În fraza respectivă a spus că noi, maghiarii din Transilvania, nu putem şi nici nu vrem să sărbătorim Marea Unire din 1 decembrie 1918. Eu cred că nu prima dată v-aţi întâlnit cu un asemenea sentiment. (…) Prin fraza aceasta, Kelemen Hunor practic a formulat un sentiment general al comunităţii maghiare, la care subscriu şi eu şi nu numai eu. (…) Să aştepţi de la maghiari să se bucure de 1 Decembrie ar fi absurd”.
”În fapt, în data de 8 august 2017 făptuitorul Alexandru Cumpănaşu în calitate de preşedinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României a semnat un comunicat, care a apărut în mod public pe pagina Coaliţiei (…) prin care incită la ură şi discriminare împotriva minorităţii de etnie maghiară din România. Prin faptul că afirmă în mod public că doreşte retragerea cetăţeniei domnului Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate Maghiar din România, cetăţenie română obţinută prin naştere şi care nu poate fi retrasă conform prevederilor articolului 5 alin. 2 din Constituţie, incită la discriminare sugerând că ar fi posibilă retragerea cetăţeniei şi altor peroane aparţinând minorităţii etnice maghiare, dacă îşi exprimă în mod liber opinia”, se arată în plângerea penală adresată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
În plângerea penală se mai arată că ”astfel de afirmaţii sugerează cetăţenilor de etnie maghiară că drepturile lor nu sunt luate în considerare şi sunt discriminaţi pe motive etnice, putând genera conflicte etnice”.

Postaţi un comentariu