Poliția locală, zmei cu cei neajutorați, slabi în fața infractorilor

Foto: Ruxandra Hurezean

„4 august 2019, ora 14:30. Cluj-Napoca. Doi polițiști rețin o femeie într-un gang s-o legitimeze și s-o amendeze. Femeia are în mână același buchet de ieri, n-a reușit să-l vândă. Polițistul rotofei, rotofei rău, are două ghiuluri de aur pe mâna dreaptă”, este parte din textul care a însoțit o fotografie elocventă în privința felului în care arată și în care decid polițiștii locali să se ocupe de siguranța publică din oraș. Mai aproape de cum arată interlopii decât polițiștii și mai vigilenți cu victimele vulnerabile. Fotografia a stârnit un val de indignare nu doar din partea clujenilor. „E singurul gen de infracțiune la care sunt campioni: prinsul babelor evazioniste, vânzătoare de verdeața!, scrie o cititoare, „Unicul ! In rest , ești agresat, molestat, umilit, jignit, cu ei de mâna și toți infractorii și ei nu pot interveni: că n-au mandat ! Trist dar adevărat ! În societatea noastră, infractorul este protejat, cetățeanul cinstit și corect este tratat cu dispreț, tras la răspundere ca de ce s-a expus infracțiunii și, chiar și amendat !! Țara nimănui.”

Femeia este în vârstă, are peste 70 de ani. Nu-i voi da numele din respect pentru condiția sa. Trăiește singură. Are un fiu plecat în străinătate. Ca să-și alunge singurătatea își petrece timpul pe lângă tarabele cu produse artizanale ale meșterilor populari. Adesea îi înlocuiește când merg să mănânce sau au alte treburi. În rest, vinde câte un buchet de flori. Locuiește în Grigorescu, acolo unde a și avut un stand în piața de flori, dar piața respectivă s-a desființat.

Este o femeie foarte bună la suflet și săritoare. Își petrece timpul pe lângă noi, cu noi, de multă vreme. Toți o știm. Este pensionară și singură. Probabil că de aceea îi și place cu noi. Are ocazia să vorbească cu cineva, ne povestește despre dânsa, despre orice, cu plăcere. Nu face rău nimănui, n-am înțeles nici noi de ce s-a legat poliția de dânsa”, ne mărturisește o doamnă creatoare de produse populare din Piața Muzeului. „Ba mai mult”, continuă martorul nostru, „tot ieri, aici, pe colț, în Piața Muzeului s-a așezat un tânăr cu vioara. Cânta ceva frumos, muzică clasică, atât de bine se potrivea cu piața! Era pătruns de muzica lui, cânta cu ochii închiși când s-au dus cei doi polițiști din fotografia dumneavoastră și l-au oprit brusc. Când a deschis ochii, violonistul a rămas încremetit. Lângă el era poliția. I-au spus să se care de acolo că altfel îl amendează.” Gata cu sunetul viorii peste piața fremătând de turiști.

Luni dimineața, am contactat autoritățile în legătură cu acest mod de a se acționa în orașul nostru. Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj, nu s-a arătat surprins, recunoscând că nu este pentru prima oară când are astfel de sesizări.

„Pe mulți polițiști i-am trimis în fața Consiliului de Disciplină, un organism coordonat de Primărie. Eu nu am niciun amestec acolo. Dar altceva nu pot să fac. Eu nu pot să îi dau afară pentru că sunt grași sau au burtă, ar însemna să-i discriminez. Nici că poartă ghiuluri, asta ține de educația lor. Desigur că nu este indicat să-ți pui zorzoane când porți uniforma, dar în regulamentul după care funcționează Poliția Locală acum, regulament făcut de primărie, nu de noi, nu scrie că nu e voie cu ghiuluri. Ce să facem? Funcționăm după regulile acestea, nu avem altele. Acum lucrez împreună cu colegii din Corpul Național al Polițiștilor să modificăm legislația. Eu am fost printre inițiatori, am înțeles că avem nevoie de o legislație profesională unitară. Sperăm ca în 2-3 luni să fie gata”, a precizat Bonțidean.

Pe strada Matei Corvin, de exemplu, când ies petrecăreții din localurile de noapte, de ani de zile, nopțile sunt de coșmar. Dar nu există picior de polițist. Au loc bătăi, se sparg vitrine, urlă și se umplu de sânge, mai ies vecinii câteodată, dar patrulele de poliție nu sunt acolo.

L-am întrebat pe Marcel Bonțidean, directorul general al direcției Poliția Locală și cum stau lucrurile în privința rondului de noapte pe străzile orașului, atunci când ar fi mai mare nevoie de supraveghere și intervenție, de ce atunci intervențiile sunt slabe sau lipsesc pur și simplu. „Nu avem personal suficient, mi-a răspuns. Vă dați seama, noaptea am doi oameni pe o zonă. De exemplu, Zona Centrală cuprinde perimetrul Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu, Piața Gării… dacă se întâmplă să găsească o persoană care creează probleme pe o străduță, merg cu el la Secție, îi iau declarații, durează două-trei ore. În acest timp, nu sunt la patrulat pe străzi. Nu avem capacitatea de a păstra ordinea și siguranța la nivelul cerut.”

În privința unor instructaje periodice care ar trebui făcute, șeful Poliției Locale spune că lunar au loc astfel de întruniri, la Cinematograful Mărăști. „E greu să-i văd pe toți, să verific personal dacă au sau nu ținuta demnă de un astfel de rol, sau să știu tot ce fac, dar cred că instructajele noastre le prind bine, eu încerc astfel să le fac câtă educație pot. Vă dați seama, ei sunt veniți din alte părți, nu din poliție, aveau alte profesii, alte preocupări, e greu să-i aduci la un nivel mai ridicat. Au făcut un curs de două- trei luni la angajare, dar cam atât.

În prezent, la Poliția Locală Cluj lucrează 311 polițiști repartizați pe cele câteva domenii cu atribuții specifice. La Ordine și Siguranță Publică, șefului acestei direcții spune că în conformitate cu standardele internaționale ar trebui un polițist la mia de locuitori. Acest lucru ar însemna ca doar la acest serviciu să fie 325 de angajați pentru orașul Cluj.

Din datele oficiale oferite de Primăria Cluj-Napoca, un polițist local are un salariu, în funcție de grad, între 4.015 și 8.650 de lei pe lună, plus indemnizația de hrană și alte beneficii legale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu