Peste 80 de curieri pe bicicletă vor fi pregătiți să intervină în cazul accidentelor în trafic în cadrul programului „Prim ajutor pe două roți”

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) și firma de curierat pe bicicletă Drop lansează „Prim ajutor pe două roți”, programul prin care zeci de curieri din întreaga țară vor fi instruiți pentru a putea interveni în orice situație din trafic ce impune ajutor imediat. Un prim grup pilot de curieri ce a urmat cursuri intensive de prim ajutor este deja activ în Cluj-Napoca.

70 de mii de români mor, anual, pentru că nu primesc la timp primul ajutor după un accident. Alte mii rămân cu sechele mult mai grave decât ar fi impus circumstanțele din cauza întârzierilor cu care se intervine. În lipsa unor cursuri specializate în sistemul de învățământ, majoritatea românilor va învăța proceduri de intervenție aleatoriu și fără minimă practică ce le poate da siguranța că știu ce au de făcut în situații nefericite.

„Idea de a transforma curierii în persoane capabile să intervină, rapid și corect, în caz de accidente este o necesitate reală, ce există în orice zonă din țară. SAMR are experiența a 30 de ani de cursuri și acțiuni de intervenție, iar Drop vine cu o bază foarte mare de curieri, astfel că, împreună, reușim să dezvoltăm o rețea cu impact la nivel național”, explică Tischler Ferenc, vicepreședinte SAMR.

Cu căști albe purtând însemnele Malteze și first aid riders, curierii care au trecut deja prin cursul intensiv realizat de specialiști pot fi văzuți deja în traficul din Cluj-Napoca. Fiecare dintre ei are asupra sa și un kit de prim ajutor ce le permite să ofere de la intervenții minore (rezolvarea unor răni ușoare, situații de leșin, pierderi de conștiință) până la prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

Dacă situația o impune, curierii știu exact care sunt pașii de urmat până când echipajele de ambulanță vor ajunge la locul accidentului. În următoarele 6 luni, cele două organizații și-au propus ca numărul curierilor instruiți să ajungă până la 80. Drop, compania proaspăt înființată din fuziunea a 3 firme de curierat pe bicicletă (Eastride, Sinapseria și Ciclocurier) este activă în 8 orașe din România.

În funcție de situațiile concrete întâlnite, cursurile vor fi adaptate pentru a răspunde cât mai bine nevoilor publicului. Maros Bike este și el partener în acest proiect, asigurând echipamente pentru curieri.

Serviciul de Ajutor Maltez în România este un ONG cu tradiție în intervențiile pentru situații de urgență și dezastru și este, din 2017, una dintre organizațiile partenere ale ISU. Cu peste 70 de voluntari și specialiști în întreaga țară instruiți în intervenții, SAMR a participat la zeci de acțiuni pentru a proteja populația afectată de dezastre naturale sau pentru a acorda prim ajutor la evenimente majore din țară.

Voluntarii Maltezi organizează, constant, cursuri gratuite în școli, instituții și companii pentru a oferi noțiuni de prim ajutor și a dezvolta spiritul civic al populației.

Distribuie:

Postaţi un comentariu