FOTO. Peste 2.000 de clujeni au participat la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Andreicuț

Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului / Foto: Dan Bodea

Aproximativ 2000 de clujeni au participat astăzi, 6 ianuarie, la Slujba de Bobotează oficializată de Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de preoți. Slujba de sfințire a apei a avut loc în fața Catedralei Metropolitane din Cluj-Napoca. Slujba a început la ora 10:00 în catedrală, iar de la ora 12:00 aceasta a continuat afară, în Piața Avram Iancu, în prezența a mii de credincioși.

ÎPS Andreicuț le-a vorbit celor prezenți despre cele trei semnificații ale sărbătorii. Una dintre acestea este faptul că la Botezul Domnului are loc arătarea Sfintei Treimi: Glasul Tatălui se face auzit din ceruri, Fiul este botezat în apele Iordanului, iar Duful Sfânt se coboară în chip de porumbel.

Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ,   Arhiepiscopul Vadului,   Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului,   Maramureșului și Sălajului / Foto: Dan Bodea

Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului / Foto: Dan Bodea

„Această sărbătoare este extrem de importantă din trei motive. Iisus Hristos spune atunci când intră în Iordan să fie botezat de Ioan că se împlinește toată dreptatea lui Dumnezeu. Al doilea motiv pentru care sărbătoarea de astăzi este foarte mare este acela că ni se descoperă Sfânta Treime. În Evanghelia sărbătorii de astăzi ni se spune că atunci când Domnul a ieșit din apă, din ceruri s-a auzit glasul Tatălui: «Acesta este fiul meu iubit întru care am binevoit”, iar Duhul cel Sfânt, în chip de porumbel s-a coborât peste el. Al treilea motiv este faptul că Domnul Hristos, botezându-se regenerează tot cosmosul, sfințește apele, sfințește natura și pe noi oamenii, cu păcatele noastre, cu neatenția noastră, schilodind și urâțind natura. Domnul Hristos o sfințește, o regenerează și o restaurează. În toată lumea creștină astăzi se sfințesc apele pentru că acest ritual frumos ne-a rămas de la Sfântul Șofronie, Sfântul Patriarh al Ierusalimului care săvârșea sfințirea apei pe malul Iordanului”, a spus Înalt Prea Sfinţia Sa Andrei Andreicuţ, la finalul slujbei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

ÎPS Andreicuț a boteazat în timpul slujbei mulțimea prezentă, după care, patru preoți au făcut acealași lucru. Anul acesta au fost pregătite 15.000 de sticluțe de aghiazmă pentru credincioși, sticluțe sponsorizate de două familii din Cluj: Pop și Todea. ÎPS Andreicuț a precizat că apa din cele 15.000 de amfore a fost sfințită de două ori: atât înainte de oficierea slujbei, cât și în timpul slujbei de Bobotează.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru a nu exista incidente, în Piața Avram Iancu au fost amplasate mai multe gărdulețe și s-au format mai multe culoare, dar, cu toate acestea, câțiva clujenii s-au îmbulzit spre final, pentru a fi siguri că vor pleca acasă cu o sticlă de aghiazmă. Nu au fost înregistrate incidente, iar în general, credincioșii au fost civilizați.

Urmăriți, în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu