Pe locuri, fiți gata, startup Cluj!

Povestea summit-ului dedicat startupurilor ce va avea loc luna viitoare la Cluj-Napoca a început la summit-ul organizat anul trecut la Sofia, în Bulgaria, în timpul președinției austriece a Consiliului Europei. Diana Rusu, director executiv al Spherik Accelerator a fost acolo și a participat activ în negocierile aducerii evenimentului aici. Dincolo de reușita organizării evenimentului la noi în oraș, acesta reprezintă atât un „exercițiu de dialog“ cu parteneri instituționali și privați europeni, cât și un veritabil „market place“ pentru startupurile clujene și românești.

Cel mai important eveniment european dedicat startupurilor, Startup Europe Summit, va avea loc anul acesta, în 21 și 22 martie, la Cluj-Napoca. Organizarea acestui eveniment a început anul trecut, la Startup Summit-ul de la Sofia, când reprezentanții români au reușit să negocieze pentru aducerea acestui eveniment la Cluj-Napoca. Printre aceștia se număra și Diana Rusu, director executiv al Spherik Accelerator, ONG care a devenit Startup Europe Ambassador în România, în ianuarie 2018. Cei de la Spherik au reușit să stabilească o legătură directă cu Comisia Europeană – DG CNECT, participând la dezbaterile legate dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial tech în regiune, facilitând astfel și organizarea Summit-ului la noi în oraș. .

Mult așteptatul eveniment, care a fost inclus pe agenda oficială a conferințelor organizate de România în timpul președinției Consiliului Europei, va aduna participanți din mai multe țări și din diverse domenii de activitate, atât din zona instituțiilor publice, cât și din mediul privat de afaceri. Organizatorul evenimentului este Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Conferința are și un caracter politic, atât prin prisma organizării, cât și a atenției dedicate creării de politici publice și realizării parteneriatelor între public și privat în vederea susținerii creșterii și dezvoltării ecosistemului antreprenorial din regiune.

Ecosistemul românesc în creștere

Diana Rusu este specialist în dezvoltare organizațională și networking cu o vastă experiență în proiecte strategice în domeniul de afaceri, public și dezvoltare internațională. Actualmente este și director executiv la Spheric Accelerator, un ONG fondat în 2013, axat pe dezvoltarea ecosistemelor naționale și regionale (EEC), noua generație de startupuri deep tech și pe colaborarea dintre startupuri și corporații. A fost unul dintre reprezentanții României anul trecut la Sofia, iar anul acesta s-a implicat activ în susținerea Summit-ului de la Cluj. Despre organizarea acestuia, Diana Rusu ne-a spus că:

„La summit-ul de La Sofia a început totul, adică povestea despre organizarea Summit-ului de anul acesta de la Cluj. În 2018, când Spherik a devenit Ambasador Startup Europe în România am putut să ne implicăm mai activ și să asumăm un rol mai accentuat în organizarea acestui eveniment, împreună cu Consiliul Europei, la Cluj-Napoca. La Sofia, și după, am avut întâlniri cu reprezentanții oficiali europeni și cu colegii din Europa pentru a vedea cum aducem acest eveniment la Cluj. Apoi, cum acest eveniment are și o componentă politică, am avut întâlniri și cu reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, de unde am primit sprijin, iar astfel am reușit să aducem acest Summit aici, prin includerea lui pe agenda Președinției române a Consiliului Europei“, a afirmat directorul executiv al Spherik Accelerator.

În ceea ce privește agendele de lucru ale celor două conferințe internaționale, cea de la Sofia și cea care va avea loc la Cluj, acestea sunt diferite, însă există o conexiune strategică pentru dezvoltarea domeniului tinerelor afaceri.

„La Sofia, din punct de vedere mai tehnic, au fost și reprezentanți ai ecosistemului antreprenorial/startup din România, iar împreună cu colegii europeni s-a discutat despre Balcanii de Vest și despre dinamizarea dezvoltării ecosistemului antreprenorial în regiune. La Cluj, tematica este diferită, dar cel mai important lucru pe care aș vrea să-l transmit este că acest eveniment este unul european, internațional, iar faptul că el are loc în România este foarte important pentru mediul local de startup. Agenda evenimentului va fi mixtă: inițiative politice, politici publice pentru stimularea mediului antreprenorial, dezvoltarea, crearea și construcția ecosistemului antreprenorial român și european, dar se va discuta și despre problemele specifice ale startupurilor românești. De exemplu, eu voi modera panelul de Promoting women entreprenurship. Pentru participanții din România și străinătate acest eveniment este atât un exercițiu de dialog, cât și un veritabil market place, unde start-urile locale pot găsi oportunități și parteneri europeni pentru ideile lor de afacere“, a explicat Diana Rusu.

Evenimentul internațional de la Cluj va avea o semnificație strategică pentru dezvoltarea tinerelor afaceri din oraș și țară, însă, mai mult decât atât, miza acestuia este tocmai dezvoltarea ecosistemului antreprenorial, care este comparabil cu celelalte din regiune, însă departe de gradul de creștere din Vest. Oricum, conform explicațiilor directorului executiv, „pentru noi e deja o reușită faptul că am reușit să aducem acest eveniment în România, la Cluj. La acest eveniment vor participa oameni din domenii de activitate diferite: instituții, mediul de afaceri, tineri întreprinzători, etc… Iar asta ar putea ajuta foarte mult la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc. De exemplu, pentru a avea o economie digitală și un ecosistem antreprenorial funcțional este nevoie ca pe termen mediu și lung să existe un bun parteneriat între public și privat, altminteri nu este posibil. Mă refer aici la și importanța direcționării unor măsuri de politici publice mai bine țintite. Ecosistemul din România este la început față de cel din Europa Occidentală. Mai e de lucru, însă se dezvoltă rapid de la an la an. Există un anumit dinamism, dar la fel de important este și să existe mai multă conectare între actori sociali implicați“, a mai adăugat Diana Rusu.

[stextbox id=’black’ defcaption=”true”]„Pentru startupurile din Cluj și din țară acest eveniment va reprezenta un punct valoros, mai ales din perspectiva faptului că vor sosi numeroase delegații europene. Apoi, mai este vorba și despre atenția, și națională și internațională, care va fi acordată acestui domeniu și practicilor asociate lui. Pe lângă toate acestea, pentru cei care activează în zona startupurilor, acest eveniment va reprezenta și o șansă pe zona de networking și interacționare cu investitori străini, dar și stake holderi europeni. Pentru Cluj este un mare avantaj, fiindcă toată atenția se va muta pe orașul nostru, apoi nu trebuie să minimizăm în niciun fel importanța acestei conferințe europene. Eu voi participa cu siguranță, fiind și unul dintre susținătorii acestui proiect. Îmi doresc ca multe dintre startupurile clujene să ajungă la eveniment, fiindcă acesta reprezintă o mare șansă și ar fi o greșeală să nu participe. Vor exista pregătiri de dinainte. De obicei, în astfel e cazuri, te uiți cine participă și încerci să stabilești cât mai multe contacte cu putință, fiindcă mediului acesta de startupuri îi priește foarte bine networking-ul“, a declarat Cristian Dascălu, fondator al Clujhub.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu