Pe locuri, fiți gata, start: Apuseni Ultra Race!

Peste două zile se va da startul maratonului Apuseni Ultra Race

În acest weekend va avea loc cea de-a doua ediție a cursei Apuseni Ultra Race, prima și singura competiție internațională din România care se desfășoară pe un traseu montan de 170 km (100 de mile). Dacă prima ediție, cea din 2017, a avut o singură probă care a adunat la linia de start 17 alergători, în anul Centenarului, organizatorii cursei au dorit să realizeze un eveniment special atât pentru a aniversa în pas alergător marele eveniment istoric, cât și pentru a promova pe plan național și internațional frumusețile naturale din Munții Apuseni și capacitatea acestora de a găzdui curse performante de ultramaraton. Traseul competiției se întinde de-a lungul unor zone cu un potențial turistic foarte mare, precum: Arieșeni, Padiș, Vlădeasa, Beliș, Muntele Mare. Competiția are parteneriate cu 8 evenimente similare din străinătate, din țări ca: Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Cipru, Franța, Austria și Marea Britanie.

Anul acesta  alergătorii vor avea de înfruntat cele mai înalte trei vârfuri din Munții Apuseni. Mai mult, Apuseni Ultra Race va avea, în premieră, trei curse: Roșie (170 km), Galbenă (100 km) și Albastră (40 km). Organizatorii au vrut ca ideea de centenar să fie dusă și mai departe: exista deja o cursă de 100 de mile, astfel că și-au dorit 100 de participanți și 100 de voluntari pentru ediția cu numărul doi. Din punct de vedere al participanților, numărul acestora a depășit așteptările, înscriindu-se la cele trei probe 111 alergători, atât din țară, cât și din afara granițelor. În ceea ce privește voluntarii, numărătoare încă nu s-a încheiat. Anul acesta, pe lângă sprijinul voluntarilor români, cursa este susținută și de volunarii programului The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, cel mai important program de dezvoltare personală la nivel global.

Ambasadorii competiției din acest an sunt Andrei Țale, câștigătorul ediției de anul trecut, și Alexandru Petruț. „Apuseni Ultra Race cere un psihic puternic, pe lângă o formă fizică excelentă. Am avut parte de piesaje sălbatice spectaculoase, dar nu m-aș fi descurcat fără GPS, de unde și nevoia imperioasă de a veni pregătit și pentru această provocare”, a declarat Andrei Țale, câștigătorul Apuseni Ultra Race în 2017.

Concurenții de anul trecut care nu au reușit să termine cursa, au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Aceștia au primit din partea A.U.R. un vot de încredere și înscrierea gratuită pentru această ediție. În plus, pentru a-i încuraja și pe învingători, cei care vor câștiga competiția de 170 de km de acum înainte, vor beneficia de înscriere gratuită pe viață, cu condiția să nu lipsească mai mult de două ediții consecutive. În cadrul acestei ediții s-au înscris la linia de start 111 participanți. 46 de alergători la proba regină a competiției, 29 la proba de 100 km și 36 la proba de 40 km.

Printre participanți se numără și Tiberiu Useriu, triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, care revine la Apuseni Ultra Race în calitate de participant, după ce anul trecut a făcut parte din echipa de volunatari ai competiției. O altă prezență puternică în cadrul cursei este și prima prezență feminină înscrisă în concurs și totodată primul sportiv străin, Sonja Braun, originară din Germania. Sonja este câştigătoarea ediţiei din 2014 a MT. Everest Challange Marathon.

„Dacă prima ediție a fost considerată de mulți dintre participanți un act de curaj, ediția de anul acesta este mai mult decât atât. Avem acum trei curse, trei trasee, peste 100 de participanți, ceea ce ne bucură enom, dar ne și responsabilizează triplu. Am gândit Apuseni Ultra Race în așa fel încât să fie mai mult decât o competiție, o experiență complexă pentru toți cei împlicați. Din punct de vedere organizatoric, anul acesta avem o mulțime de surprize. Una dintre acestea este faptul că Apuseni Ultra Race a primit o bifă importantă din partea Asociației Internaționale de Alergare Montana (ITRA), devenind în mod oficial membru al acesteia. Astfel, acum putem oferi finaliștilor cursei de 170 de kilometri 6 puncte pentru calificarea și participarea la Ultra Trail du Mont Blanc – UTMB, ultramaraton ce face parte din Turului Mondial de Ultra-Trail și 4 puncte pentru cei care termină cursa de 100 km”, a declarat Cozmin Ardelean, Race managerul ultramaratonului Apuseni Ultra Race.

Traseul competiției străbate zona Munților Apuseni, startul având loc în zona localității Arieșeni (județul Alba), iar zona de finish fiind în stațiunea turistică Muntele Băișorii (județul Cluj). Categoriile de concurs sunt: Open masculin și Open feminin (Senior 18 – 39 ani și  Veteran pentru cei peste 40 ani).
Anul acesta vor fi premiați primii trei clasați la cele două categorii de Open și primii trei clasați la categoriile de vârstă. Câștigătorii probei regină din cadrul Apuseni Ultra Race, câștigătorii cursei de 170 de km – feminim, masculin – vor câștiga fiecare câte un sejur de două persoane la mare, iar toți cei care vor trece linia de sosire în mai puțin de 24 de ore vor câștiga un ceas creat special pentru Apuseni Ultra Race. Cei 111 participanți la competiție vor avea parte de surprize culinare pe parcursul traseului. Mai mulți bucătari îi vor aștepta cu mâncare caldă în locurile strategice ale cursei. Mai multe decât atât, participanții și voluntarii vor putea degusta, la finalul competiției, o bere specială, albă, cu aromă florală creată special pentru această cursă.

Postaţi un comentariu