Parteneriatul civil, înc-o-ncercare

După ce proiectul de lege referitor la parteneriatul civil, depus de deputata independentă Oana Bîzgan a fost respins luni, 29 octombrie, la Senat, mai multi deputați, printre care și independentul clujean Adrian Dohotaru, dar și Florin Manole (PSD), au depus miercuri, 31 octombrie, o nouă propunere legislativă pentru parteneriatul civil la Camera Deputaților.

În trena discuțiilor declanșate de referendum și în lipsa unei legislații care să acopere formele de parteneriat civil între persoane, mai mulți deputați români s-au aliat pentru a propune o nouă lege a parteneriatului civil. Proiectul de lege oferă o serie de drepturi și obligații pentru parteneri, dar interzice adopția cuplurilor formate din persoane de același sex. Parteneriatul civil este definit în textul propunerii ca „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie prin declararea în fața notarului și înregistrarea la Registrul de stare civilă“ și vizează atât cuplurie formate din persoane de sex diferit, cât și pe cele cele alcătuite din parteneri de același sex. Proiectul de lege prevede: dreptul la moștenire, dreptul la opțiune pentru un anumit regim de proprietate, dreptul la pensie de urmaș, dreptul la asistență și asigurare medicală, dreptul la succesiune, dreptul la întreținere, zile de concediu pentru deces și celebrarea încheierii parteneriatului civil, liberă circulație, cetățenie și altele. Partenerii sunt asimilați soților în relațiile care au loc în justiție. Același tip de relație este valabil și pentru stabilirea incompatibilităților la numirea în funcție și referitor la problema conflictului de interese.

În ceea ce privește adopțiile în cazul parteneriatului civil format din persoane de sex diferit, partenerii nu sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii. Paternitatea copiilor născuți sau concepuți în timpul parteneriatului se stabilește potrivit dispozițiilor din materia filiației paterne din afara căsătoriei. Dar, pentru cupluri hetero există posibilitatea ca partenerul de sex diferit care a participat direct şi nemijlocit, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 5 ani în cadrul parteneriatului civil, la creșterea şi îngrijirea copilului/copiilor, naturali sau adoptați ai celuilalt partener, care exercită sau a exercitat singur drepturile părintești, să poată adopta în condiții similare celor aplicabile adopției copilului/copiilor de către soţul părintelui firesc sau adoptiv. Pentru parteneriatele civile încheiate între persoane de același sex, textul legii este foarte clar: „partenerii din parteneriatul civil între persoane de același sex nu pot adopta“.

Gâlceava drepturilor

Motivele care stau la baza depunerii acestui proiect de lege se regăsesc în documentul de expunere al motivațiilor de unde aflăm că: „În ceea ce priveşte românii care trăiesc în parteneriat neînregistrat, aceştia reprezintă un procent constant din populaţie începând de la Recensământul din anul 2002 până în prezent – 3,5% din populaţie. Mai mult, anchetele sociologice estimează ponderi cel puţin duble ale acestora (între 7-10%)“, conform documentului citat. Apoi, mai pretudindeni în Europa de Vest există deja cadre legislative care formalizează astfel de parteneriate, iar o adoptare de către statul român a unei legi în materie, ar alinia România la standardele europene. Mai mult, în contextul audierilor care au avut loc în fața Marii Camere a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-673/2016, Biroul Regional pentru Europa al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a publicat un memoriu de susținere a poziției formulate de petenții Adrian Coman, Clai Hamilton și Asociația ACCEPT. În acest document se subliniază și că „absența recunoașterii legale a relațiilor dintre persoanele de același sex și absența prohibiției legale de discriminare a acestora permite ca entități publice sau persoane private, inclusiv prestatori de servicii de sănătate sau companii de asigurări să trateze în mod nedrept pe partenerii de același sex și pe copii lor”, după cum se poate citi în expunerea de motive.

Legat de proiectul depus, deputatul independent clujean, Adrian Dohotaru, a declarat că: „Parafrazându-l pe memorandistul Ioan Rațiu care spunea că „existența unui popor nu se dispută, ci se afirmă”, cred că este la fel și cu drepturile. A acorda un drept cuiva nu restrânge în mod automat dreptul altuia. În plus, nu diminuează nici măcar simbolic instituția căsătoriei, cele două fiind diferite ca procedură. Am depus alături de alți colegi, o inițiativă legislativă privind parteneriatul civil. Parteneriatul civil recunoaște dreptul la viața de familie atât pentru cuplurile heterosexuale, cât și pentru cuplurile LGBTQ. Conform Constituției României, statul respectă și ocrotește indivizii în exercitarea dreptului la viaţă intimă, atâta timp cât nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri. Parteneriatul civil oferă drepturi comune cuplurilor care aleg să conviețuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoașterea facilităților fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat“, a spus Adrian Dohotaru.

„Cea mai mare parte a statelor membre în Uniunea Europeană au legalizat parteneriatul civil sau căsătoria între persoanele de același sex, oferind astfel protecție legală pentru aceste familii. Recunoașterea legală a parteneriatului civil în România ar reprezenta primul pas spre o societate în care toate persoanele beneficiază de egalitate în a-și oficializa relația de iubire, indiferent de orientarea sexuală a partenerilor. În timpul campaniei pentru referendumul de modificare a definiției căsătoriei în Constituție, comunitatea LGBTQ a fost pusă la zid sub pretextul protejării familiei tradiționale, amenințată de probleme socio-economice, nu de homosexualii care ne-ar fura copiii, așa cum s-a clamat halucinant în campania pentru un referendum inutil. O lege a parteneriatului civil este obligația noastră morală pentru a compensa valul de ură la care a fost supusă comunitatea LGBTQ, cea mai discriminată categorie socială de la noi“, a spus Adrian Dohotaru.

Proiect de parteneriat civil – aviz negativ!

După eşecul referendumului, Liviu Dragnea a dat înapoi în privinţa parteneriatului civil

Un alt proiect de lege referitor la legea pateneriatului civil, depus de deputata independentă Oana Bîzgan, demisionară din USR în 2017, a fost respins luni, 29 octombrie, la Senat. Parteneriatul civil a fost respins cu 99 de voturi împotrivă și 11 voturi pentru. Propunerea legislativă oferea posibilitatea persoanelor să încheie un contract de parteneriat civil, indiferent de orientarea sexuală. Acesta a primit aviz negativ atât de la Comisia de Justiție, cât și de la Comisia pentru Drepturile Omului. Cei care au votat împotrivă și-au motivat alegerea declarând că legiferarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană, ci asta rămâne la latitudinea fiecărui stat membru. Proiectul nu oferea nicio prevedere referitoare la problema adopțiilor. În expunerea de motive a proiectului, deputatul Oana Bîzgan a precizat că „Uniunile consensuale – cuplurile care aleg să nu se căsătorească – prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Convieţuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină şi o stare de drept. (…) Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecţii juridice pentru cuplurile ce nu doresc să îşi schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să îşi oficializeze relaţia“, a afirmat Oana Bîzgan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu