Paradoxul de la Valea Lungă: Cum a ajuns un sat săsesc să voteze un primar AUR

Valea Lungă, Langenthal în germană, din județul Alba, este singura comună din Transilvania cu un primar de la AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor). Întemeiat de sași, satul mai păstrează configurația și arhitectura de inspirație germană, sătenii lui vorbesc germana – pentru că majoritatea au făcut școala primară și grădinița în această limbă–, iar tinerii, mulți dintre ei, lucrează în Germania. Alții sunt angajați la concernul german din Blaj sau la Romgaz Mediaș. Sau muncesc în Olanda, Spania, Italia.

Valea Lungă a fost condusă timp de 16 ani de un primar PNL, iar din toamna trecută a devenit singura localitate cu un primar AUR din Transilvania.

Satul arată prosper, are case renovate, castel și parc dendrologic, spațiu de joacă, școală modernă, centru social pentru copii și bătrâni, grădiniță nouă, cămin cultural, bancă, gară, străzi asfaltate, poduri și rigole. Aproape fiecare casă are mașina la poartă și utilaje agricole în curte, o forfotă de toamnă animă locul încă de la intrare. Se lucrează la întărirea unui taluz care străjuiește șoseaua principală. Deasupra lui, un șir de case toate cu etaj, anunță o localitate de oameni înstăriți.

„Mulți au lucrat în străinătate și au trimis bani acasă de s-au făcut gospodăriile astea, cum le vedeți”, ne explică Ana Gabor care străbate satul de dimineață. Tocmai i-a murit soțul și trebuie să întocmească „tot felul de acte” pentru a-i moșteni pensia după anii lucrați la Copșa Mică, unde a făcut naveta, 40 de km zilnic. Avea pensie 1.400 de lei.

Lucrări de modernizare la Școala din Valea Lungă

Cum se trăiește în Valea Lungă? „Greu. Tinerii sunt plecați, bătrânii nu pot munci. Ajutoarele pentru iarnă se dau greu. Mie mi l-au refuzat ca am teren, cu trei ari în plus peste lege. Primarii sunt pentru ei. Așa e lumea, fiecare pentru el”. De partidul AUR n-a auzit „până n-or venit cu alegerile prin sat”.

„Dar noi l-am votat pe cel de acum că îl știam, nu pentru ce partid e”, explică Ana opțiunea satului. Crede că politica este problema în țară, neînțelegerile dintre politicieni și schimbările prea dese.

Cerul satului e străpuns de turlele a patru biserici: ortodoxă, catolică, evanghelică, unită cu Roma. Prin Valea Lungă trece trenul, iar dacă asculți bine, la amiază poți auzi clopotele Catedralei din Blaj. Dealurile, cândva pline de viile sașilor, înconjoară cuibul protector de case.

Longenduel, în săsească, avea numeroase pivnițe pe sub pământ, unele se mai păstrează și astăzi. Ni le arată Petru Rădac, preotul ortodox. Se întindeau pe sub grădini și case, se mai văd în spatele Monumentului dedicat victimelor din cele două războaie.

Preotul locuiește într-o casă construită pe la 1850, așezată pe pieptul dealului, cu fața la soare și la sat. Are în jur de 50 de ani. Se pregătește pentru o înmormântare, la ora 13 trebuie să fie acolo. A avut și victime de Covid. O femeie de 69 de ani tocmai a murit. Este vaccinat și-i sfătuiește pe oameni să facă la fel.

Părintele Petru Rădac

„Din păcate, nu-s prea vaccinați pe aicea. Eu le-am spus că fiecare pentru el face, și să nu ne luăm după toate prostiile de pe internet și după toate gogomăniile pe care le mai transmit și ai noștri, unii dintre ei călugări. În loc să-și vadă de treaba lor, să se roage acolo în mănăstire, se apucă să vorbească tot felul de gogomănii. Să-și vadă de treaba lor!”
Petru Rădac, preot ortodox în Valea Lungă

Când a venit în comună, acum 30 de ani, aici se nășteau 30-35 de copii pe an. „Acum se nasc 10-12. Mai mulți morți decât născuți”, spune preotul.

„Primarul care a fost înainte era de la PNL. A reușit să facă multe, el a făcut tot ce se vede nou pe aici… în 16 ani ai timp. Și acum, na!, după atâta vreme, te uzezi ca om și ca primar. N-a mai coborât printre oameni, era cam pe sus cu nasul și poporul te sancționează. Băiatul ăsta, noul primar, a mai candidat și acum patru ani, din partea ALDE, parcă, și atunci n-a luat. Pe urmă a găsit soluția cu ăștia, cu AUR-ul.”

Cum a convins AUR-ul să fie votat în sat? „Nu AUR-ul”, răspunde preotul, „că nu se știa de el, ci omul. Ei l-au votat pe Dănuț, nu partidul. Eu le-am spus de la început: măi fraților nu contează la ce partid sunteți, treceți la PNL că rezolvați problema, de acolo vin bani destui. Acum vedeți că nu au bani. N-au mai făcut nimic, din primăvară până acum doar acolo la intrare se lucrează și aia e o lucrare moștenită de pe vremea celuilalt, care se finalizează. Nu le dau aștia finanțare, că la Blaj e PNL, la județ, PNL. Primarul de dinainte s-a aliat cu unul de la UDMR, inginer în primărie, și mergeau la București. Au obținut bani și declararea comunei defavorizată, că era lângă Copșa Mică, asta a adus avantaje. Și la subvențiile de la APIA s-a văzut că erau mai mari.”

Despre situația politică din țară, preotul crede că se va debloca doar dacă se vor înțelege politicienii între ei: „Dacă fac altceva decât spun, că la noi așa e, una spun și alta fac, atunci da, se va debloca. Ar fi bine să voteze un guvern că tot ei îl pot da jos, au puterea în parlament, când nu le mai convine, îl pot da jos. Dar acum este nevoie de guvern, în situația asta. Au greșit, după părerea mea s-a greșit când au dat libertate prea multă astă vară. A fost permis orice! Acum iată ce prăpăd.”

Ioan Veconi are 84 de ani, a fost șef de post în comună, apoi a lucrat la Mediaș, la gaz. Are doi băieți care au lucrat 16 ani în Germania și acum s-au întors definitiv acasă. Vor să-și facă o firmă și să se ocupe de construcții. „Satul mai demult a fost al sașilor, aici în centru stăteau sașii și pe de mărgini românii. Apoi or plecat sașii, românii or cumpărat cășile și acum e așa cum îl vedeți.”

Cum de au primar de la AUR? „Păi înainte o fost unul de la Tăuni, Pușcă, și amu s-au făcut alegerile și l-am ales pe ăla de unde iese tractorul, adică acolo s-o născut. L-am votat că e din Valea Lungă, l-am știut de când era mic. Celălalt o fost și el, destul. Ăsta de amu e băiat bun, dar cam moale un pic, așe. Ălalalt, se zice că o avut bani mulți primiți pentru comună și când n-o luat de primar o dat banii înapoi. Păi, n-o fost frumos deloc!” Despre AUR, nici Ioan Veconi n-a auzit decât în timpul alegerilor, „de la băieții ăștia care or candidat”. La fel spune și doamna Viorica, fostă vânzătoare la bar timp de 17 ani: „Noi am votat omul, nu partidul!”.

Sanda Migea stă într-o casă săsească renovată, pe stradă cu fostul primar. Se plânge de felul în care au fost făcute rigolele, prea puțin adânci, mai jos decât strada și greu de curățat dacă se colmatează, fiind acoperite. Crede că votul pentru primărie a fost „mai mult unul contra decât pentru”.

„Și eu m-am mirat”, spune ea, „că Dănuț s-a dus cu AUR, n-am înțeles asta. Dar a fost votat ca om, nu ca partid. E din sat, cunoscut și apreciat. Fostul primar nu mai prea asculta de oameni, doar părerea lui conta. Helga, prietena noastră din Germania, săsoaica de la care am cumpărat casa și care vine aici cu familia în fiecare vară, mi-a spus: la noi tot ce se face se discută cu oamenii, nu se face fără voia lor. Așa ar trebui să fie și la noi, nu să fim ignorați, mai ales în lucruri care ne privesc.”

Primarul comunei Valea Lungă, Dan Aldea

Sanda descrie buna înțelegere cu sașii plecați: „Suntem prieteni, ținem legătura. Ei i-au ajutat și pe cei din sat care au plecat la muncă în Germania, le-au găsit de lucru, i-au sprijinit. Au avut mare noroc cu sașii noștri”. Regretă că sașii n-au mai putut veni în ultimii ani din cauza pandemiei, așa cum făceau altă dată, când își organizau o întâlnire de vară, în sat.

La Valea Lungă aproape toți știu limba germană, pentru că, până prin ’98, aici a existat școală primară și grădiniță în limba germană.

Citiți articolul integral pe Presshub.ro!

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu