Paradă militară de Ziua Națională da, artificii nu. Vezi programul complet al manifestărilor

Sute de persoane sunt așteptate și la Cluj să participe mâine la manifestările dedicate Zilei Naționale. Este al doilea an consecutiv în care evenimentele se vor desfășura sub semnul pandemiei de coronavirus, fără fast și într-un cadru restrâns.

Sărbătoarea românilor va debuta, la Cluj, la ora 10, cu o slujbă la catedrala Mitropolitană din centrul orașului, și va continua, de la ora 12, în Piața Mihai Viteazul, cu obișnuitele discursuri ale autorităților și depuneri de coroane de flori. Spre deosebire de anul trecut, clujenii au însă de ce să iasă în număr mare pe străzi, și asta pentru că vor putea să asiste și la o paradă organizată de militarii Armatei a IV-a.

Prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard: ”Partea interesantă va fi, probabil pentru cei prezenți, și punctul culminant, defilarea și tehnica militară, și, desigur, cu mențiunea faptului că în perimetrul marcat, potrivit legislației în vigoare, vom avea maxim 200 de persoane.”

Accesul în zona oficială se va face doar pe baza certificatului verde, iar purtarea măștii de protecție va fi obligatorie.

Programul oficial al Zilei de 1 Decembrie – ora 12.00:

 • – prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;
 • – intonarea Imnului Național al României;
 • – alocuţiuni privind sărbătorirea Zilei Naţionale a României;
 • – depunerea de coroane și jerbe de flori (În conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016. După încheierea ceremoniei pot fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane);
 • – defilare cu efective şi tehnică militară pe traseul str. Regele Ferdinand – str. Horea.

Detașamentul de tehnică va cuprinde transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ceremonia militară se va desfășura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata desfășurării activității.

Din cauza pandemiei de coronavirus, celelalte manifestări obișnuite organizate de 1 Decembrie, parada militară, spectacol folcloric, retragere cu torțe și foc de artificii, au fost anulate. De Ziua Națională va fi pornit însă iluminatul de sărbători pe străzile din oraș.

Restricții de circulație

Primăria Cluj-Napoca anunță o serie de restricții de circulație cu ocazia ceremoniei publice organizată de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, astfel:

 • –  restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de nord a Pieţei Mihai Viteazul, de la Podul Traian până la intersecţie cu str. G Bariţiu, între orele 11.00 – 13.00
 • – restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de sud a Pieţei Mihai Viteazul, de la intersecţie cu str. Regele Ferdinand până la intersecţie cu str. David Ferenc, între orele 11.00 – 13.00
 • – restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand – sensul de mers spre str. Horea, cu excepția CTP, între orele 11.00 – 11.50
 • – restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand, între orele 11.50 – 12.55
 • – restricţionarea circulaţiei rutiere pe Pod Horea, de la intersecție cu str. G. Dragalina până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între orele 11.50 – 12.55
 • – restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. George Barițiu, de la intersecție cu str. Emil Isac până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între 11.50 – 12.55.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu