Ordinul lui Arafat nu se aplică la Cluj. Managerul Institutului Oncologic: ”Fiecare pacient reprezintă o urgență”

Foto: Sandu Mureșan

Ordinul Ministerului Sănătății care prevede suspendarea pentru 30 de zile în spitalele din România a intervențiilor chirurgicale care nu sunt urgențe nu se aplică și la Institutul Oncologic ”Prof.dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca. Spre deosebire de alte institute similare din țară, la Cluj, pacienții sunt tratați ca înainte de pandemia de coronavirus, iar institutul a devenit un loc de pelerinaj pentru pacienți cu cancer din întreaga țară.

Reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj-Napoca spun că toți pacienții reprezintă o urgență, și că, pe partea de spitalizare de zi, pacienții sunt tratați ca și în anii anteriori pandemiei, iar numărul de servicii este, practic, similar.

Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj / Foto: Sandu Mureșan

Pacientul oncologic este o urgență. Și orice întârziere, atât în ceea ce privește screening-ul, diagnosticul și tratamentul acestor pacienți  poate avea efecte în ceea ce privește rezultatele oncologice, calitatea vieții, supraviețuirea acestor pacienți, motiv pentru care aceștia trebuie tratați de îndată”, a declarat Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Pentru că în alte spitale s-a ținut cont de ordinul semnat de Raed Arafat, la Cluj vin acum pacienți din toate colțurile țării. Astfel s-a ajuns ca la Cluj să fie tratați zilnic 600 de pacienți cu cancer.

Cezar Irimia, președintele Fed. Asociațiilor Bolnavilor de Cancer / Foto: Sandu Mureșan

Noi pacienții de cancer, inclusiv eu, am fost victime colaterale pandemiei și strategiei greșite a Ministerului Sănătății atunci a dat un ordin, anul trecut, că doar urgențele sunt satisfăcute în spitalele de stat. Chiar dacă în țară au fost pacienți refuzați la tratament, la Cluj au găsit ușa deschisă  și au fost tratați indiferent de unde veneau din țară, și au primit servicii medicale de care aveau nevoie, chirurgie, chimioterapie, radioterapie. Sunt pacienți din București care se tratează la Cluj, sunt din Iași, acolo unde există institute oncologice și nu face decât să mă bucure că aici la Cluj există o ușă deschisă permanent pentru noi, de aceea am și declarat  că este nava amiral a oncologiei românești”, a declarat și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Reorganizare în pandemie

Contextul pandemiei de coronavirus și afluxul mare de bolnavi au determinat conducerea institutului să ia măsuri suplimentare atât în ce privește pacienții, cât și personalul medical.

În ce privește pacienții, am mutat triajul epidemiologic în amfiteatrele din spatele institutului. De asemenea, am mărit capacitatea de tratament în spitalizarea de zi pentru chimioterapie prin prelungirea programului de lucru, mai exact prin înființarea a două ture zilnice. Dorim să extindem activitatea și în spațiul în care funcționează acum spălătoria, tocmai pentru a reduce aglomerația din spital. Nu în ultimul rând, suntem în curs de a implementa un program pilot prin care să facem posibil transportul pacienților din județ, dar și din celelalte județe ale tării, la Cluj-Napoca, la institut.

În privința personalului medical, suntem conștienți că astăzi depune o activitate de 4-5 ori mai mare față de alte centre similare din țară, ceea ce duce, evident, la o suprasolicitare a acestuia. Organizăm permanent întâlniri cu personalul pentru a-i motiva pe oameni în continuare, să identificăm soluții pentru a face față cât mai bine situației actuale. Evident că ne gândim și la metode de a recompensa într-un fel sau altul personalul medical. Le-am comunicat și cât de importantă este comunicarea cu pacienții, dar în același timp le-am și atras atenția asupra interdicției de a condiționa într-un fel sau altul actul medical”, a mai declarat Cătălin Vlad, managerul Institutului Oncologic din Cluj.

 

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Kla says:

  Righhht
  Li se taie robinetul.cu spagi

 2. Chiratcu Elena says:

  BRAVO VA FELICIT DIN TOATA INIMA. SI EU AM TRECUT PRIN O FAZA DIN ASTA STIU CE INSEAMNA SA EI BOALA DIN TIMP PENTRU A FI SALVAT.GUVERNUL NU TREBUIE SA FACA ASA CEVA .RUSINE

 3. Dana says:

  Felicitari si multumiri! Sper sa ia modelul si altii.

 4. macec elena says:

  am fost operata de15 ani in acest spital , am stat o luna de zile in spital si am fost foarte multumita de tot personalul de felul cum se purtau cu pacientii. ma bucur ca si azi se continua tratarea olnavilor cu mult profesionalism / ii felicit pe toti si le doresc multa putere de munca i continuare .

 5. Pieptan Florina says:

  Felicitari, credeam ca si omenia a fost infestata de Covid dar ma bucura sa aud ce ati facut Dvs in spital, oare de ce nu se poate face asa ceva in toate spitalele, pe cine sa intreb, ce ziceti?

 6. ioan mot says:

  gunoiule

 7. Vasile says:

  Daca o samanta cade pe pamant curat sigur o sa rodeasca…daca se face asta doar la Cluj, avem speranta unei schimbari in care doctorii sa devina OAMENI si pe fiecare pacient sa il vada ca pe mama lor, sora, fratele lor.( oare pe acestea tot asa o sa ii intubeze pana cand le explodeaza plamanii?)

 8. Liliana says:

  Felicitari!Dovada că mai există în România oameni cu coloană vertebrală,poate mai avem o șansă cu asemenea oameni!

 9. Andrei Corina says:

  FELICITARI.

 10. Tudoraşcu Nelia Acahie says:

  Felicitări ! Omul sfințeşte locul ! Si daca exista voință şi credință se întâmplă adevărate miracole !

 11. Ank says:

  Daa, foarte buni, ce sa zic … la Hematologie in 3 luni de internare de maxim 5 ori o venit doctoru si mancarea ii mai buna in puscarie. Rusine!!!

 12. IOANA HARABAGIU says:

  Mulțumim cadrelor INSTITULUI (cadre medicale și personal de întrținere ) pentru felul cum am fost tratată . Mulțumesc Dr Lazăr Gabriel-Lucian și echipei sale . Merită efortul deplasării de la Galați la Cluj-Napoca pentru felul cum am fost tratată .

 13. IOANA HARABAGIU says:

  Mulțumim cadrelor INSTITUTULUI (cadre medicale și personal de întreținere )pentru felul cum am fost tratată . Mulțumim Dr Lazăr Gabriel-Lucian și echipei sale , Merită efortul deplasării de la Galați la Cluj-Napoca pentru tratament .

 14. Florin Stefan says:

  Bravo, sunteti barbati adevarati si medici, mama mea a fost pacient al acestui institut, a fost tratata foarte profesionist si uman, ma bucur ca ati mutat triajul, de cate ori mergeam cu mama dimineata acolo, sase saptamani, zi de zi, comentam ca e degradant pentru bietii oameni suferinzi sa stea la cozile acelea lungi, iar imaginea clinicii nu era pe masura nivelului profesional, va felicit, sanatate si putere de munca in aceste vremuri grele !

 15. Sobranet Maria says:

  Stima si respect!

 16. Sajgo Jozsef says:

  Bravo!Va felicit dl.Dr.Mult succes,si Sanatate!

 17. Forrai Feri says:

  Am fost tratat in urma cu 24 de ani in acest spital( chimioterapie,radioterapie)multumesc cadrelor medicale pentru felul in care am fost tratat in mod special doamnei dr.Ciuleanu Elisabeta.Ma bucur ca și astăzi se continue tratarea bolnavilor cu multă seriozitate și respect de către cei mai buni profesioniști.Dumnezeu sa va binecuvinteze.

 18. Mircea says:

  Bãi nenicã..
  Tot TESTUL este pe LOCUL 1 și tot GHINION ai dacă îți dă EROARE POZITIV…????????????
  PROSTII MOR iar SPECIALELE RÃMÂN mai departe …????????????

 19. Șiclovan Mirela says:

  Felicitari ! De 1000 de ori FELICITARI ! Am fost pe data de 5 octombrie la Institut pentru unele investigatii medicale, respectiv SCINTIGRAFIE OSOASĂ ! Sunt diagnosticata cu neo mamar bilateral, operat, chimiotratat, iradiat, in curs de hormonoterapie ! Toate procedurile le-am facut la Institutul din Cluj ! Nu pot sa am decat cuvinte de lauda la adresa tuturor cadrelor medicale ! Cinste lor ! Inca o data , felicitari !!

 20. Gyongyver Szegedi says:

  Respect pentru deciziile dupa care va orientati sí luptati!

 21. Eu says:

  Succes, cineva e cu inima și lupta alături de cei în suferință, bravo sunteți cei mai minunați!

 22. jilavu constantin says:

  Bravo sa va dea Dumnezeu sanatate eu acum citeva zile mam dus la panduri cu o criza de rinichi si miau spus ca nu este o urgenta si ca sa iau antiinflamatoare.adica asa se procedeaza din ordinul lui Arafat,acest criminal care a venit la noi in tara si este lasat sa faca ce vrea.

 23. POSTOLACHE SIMONA MONICA says:

  Sanatate,putere si sa fiti binecuvantati voi cei care aveti asemenea har!Va stimam si va iubim! SA AVETI SPOR IN TOATE!

 24. Toth Tiberiu says:

  MINCIUNA, D-LE MANAGER CATALIN VLAD ! Cumnatul meu de 66 de ani, din Tritenii de Sus, operat de doua ori de cancer esofagian la Cluj, si programat pt. tratament citostatic, a fost trimis acasa din lipsuri de locuri in spital. Asa ca zace acasa fara sa pota manca. Daca se sfarseste, poate il incadrati la Covid…

 25. Cornelia says:

  Felicitări conducerii spitalului !

 26. Chirtic Venuss-Valli says:

  Mulțumesc,d-lui Dr.Ignat Florin,dar nu în ultimul rând d-nei Dr.Bolbai Morar Gabriela,oameni de excepție,empatici…Datorită lor trăiesc,oameni in slujba Drăguțului Doamne-Doamne… Cunoașteți foarte multe ….din toate minunile ce le pot face acești oameni…Eu sunt o dovadă vie!!!

Postaţi un comentariu