Orașe recuperate de artiști. Bienala Art Encounters 2019

1. Imagine din expoziție, Bienala Art Encounters 2019, Muzeul Banatului, Bastion Maria Theresia, credit foto: Adrian Câtu

Bienala Art Encounters 2019, care se desfășoară la Timișoara și reunește artiști din lumea întreagă, la această ediție și-a propus să demonstreze că arta poate să ajute orașele în care ea se plasează.

În continuarea misiunii sale de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei, această ediție a bienalei a avut un format extins, astfel încât numeroase evenimente s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2019, concentrându-se odată cu deschiderea expoziției, între 20 septembrie și 27 octombrie. Bienala a reunit mai mult de 30 de spații expoziționale, din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști și 22 de lucrări noi, special concepute în relație cu orașul, ca urmare a dialogului dintre artiștii invitați și comunitatea locală, dar și ca rezultat al vizitelor de cercetare ale acestora pe parcursul anului.

2. Imagine din expoziție: Ana María Millán, Wanderlust, 2015-2017, Bienala Art Encounters 2019, Casa Tineretului, credit foto: Andrei Infinit

O provocare lansată publicului și la această ediție a bienalei a fost legată de relația cu orașul în care se plasează: explorarea spațiilor care nu se regăsesc în circuitul expozițional obișnuit, atât din oraș, cât și din împrejurimi. Art Encounters își propune, astfel, să contribuie la configurarea de noi trasee culturale, care să includă și zonele mai periferice ale Timișoarei dar și spații publice, în care intervențiile au și menirea de a atrage atenția asupra necesității de a fi reabilitate sau redate comunității. Amintim câteva lucrări localizate în spațiul public, care au rămas ale Timișoarei și care pot fi în continuare vizitate: Mări sub pustiuri, un mozaic realizat de artistul Dan Acostioaei la Gara de Nord, The European Everything (Totul European), o serie de obiecte aflate în parcul din jurul Castelului Huniade, care au fost îmbunătățite de artistul Joar Nango împreună cu fierarul orădean Lajos Gabor și Spiritul Pădurilor (Silvia), o intervenție subtilă, la nivelul pavajului stradal, din forme simplificate de plante rare din regiunea Banatului, propunerea artistei Gunilla Klingberg, care se mai găsește încă în cinci spații publice, inclusiv Parcul Botanic.

Cultura extinsă

Dincolo de formatul clasic al unei expoziții și în acord cu conceptul curatorial propus de Maria Lind și Anca Rujoiu, numele acestei ediții a bienalei – Art Encounters – s-a reflectat în organizarea unei serii de evenimente din sfere culturale diferite, precum literatură, teatru, film și arhitectură, având ca scop crearea de noi legături între aceste domenii și arta contemporană.

O altă componentă puternică a bienalei, dezvoltată de această dată în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens, a fost cea de mediere culturală, în formatul programului Itinerarii de reCunoaștere / Ways of Knowing. Prin intermediul acestui program, peste 3300 de copii, adolescenți și adulți au trăit experiența bienalei Art Encounters, luând parte la 40 de ateliere de Artful Thinking în școli din Timișoara și din județ sau, în spațiile bienalei, participând la cele peste 70 de vizite de grup și parcurgând cele 40 de itinerarii din cadrul programului, din care amintim Arta în spațiul public, Natură și ecologie în artă sau Exerciții de gândire critică prin artă. În premieră, anul acesta trei școli din oraș au găzduit lucrări ale artiștilor invitați. Itinerarii de reCunoaștere s-a desfășurat zilnic, pe parcursul a cinci săptămâni, în paralel cu programul expozițional.

6. Imagine din expoziție: Gunilla Klingberg, Spiritul Pădurilor (Silvia), Bienala Art Encounters 2019, Parcul Botanic, credit foto: Adrian Câtu

Pe lângă activitățile de mediere culturală, bienala din acest an a cuprins și activități educaționale adresate în mod special și studenților, artiștii aflați în oraș fiind invitați să susțină prezentări, dar și ateliere de lucru la Facultatea de Arte și Facultatea de Arhitectură din Timișoara.

Privind spre viitor, Fundația Art Encounters își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea scenei artei contemporane din Timișoara și din țară, la susținerea producției de noi lucrări – în continuare o miză importantă – și la stabilirea unor legături durabile între oameni, comunități și audiențe, asigurând astfel un loc important pentru arta contemporană în contextul cultural și social mai larg al orașului. Viitorul bienalei va fi definit de câteva coordonate importante, precum: crearea unei rețele stabile de instituții și parteneriate locale și internaționale; restabilirea legăturilor cu trecutul recent și cu istoria regională în care Timișoara e poziționată; încurajarea experimentului artistic și curatorial în jurul vizualității contemporane; și contactul direct, apropiat și onest cu publicul.

Fundația Art Encounters își continuă activitatea prin programul permanent de expoziții, rezidențe artistice și alte evenimente cu un rol important în consolidarea poziției scenei de artă. Iar până la următoarea ediție din 2021, an în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Fundația vă invită să luați parte la evenimentele din cadrul programului său permanent de expoziții.

Participanții invitați în cadrul programului expozițional au fost: Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaei*, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler*, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz*, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen*, Céline Condorelli*, Collection Collective, Alexandra Croitoru*, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Decolonizing Architecture Art Residency (Sandi Hilal & Alessandro Petti), Ane Hjort Guttu, Dora García*, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg*, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam*, Anne Low, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan*, Joar Nango*, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt*, The Otolith Group, Trevor Paglen, Gary-Ross Pastrana*, Phillippe Parreno, Peles Empire*, Lia Perjovschi Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska*, Ghenadie Popescu, Walid Raad, Vandy Rattana, Bella Rune*, STEALTH.unlimited*, Zhou Tao, Iulia Toma*, Tur de Arhitectură*, Mona Vătămanu & Florin Tudor*, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia*, Želimir Žilnik, Zephyr*.

Black Quote
A treia ediție a Bienalei Art Encounters s-a bazat pe o propunere curatorială ambițioasă, care a adus în centrul ei o selecție cu adevărat internațională de artiști preocupați de contextul local și de metode de lucru bazate pe colaborare. Acest lucru a născut peste 20 de producții de lucrări noi, interesante și relevante pentru Timișoara, dar și pentru un public internațional. Componenta educațională s-a dezvoltat odată cu această ediție, atât prin întâlnirile directe între studenți și artiști pe parcursul anului, cât și printr-un program de mediere foarte activ, pentru copiii si adoleșcenți prin școli cât și pentru adulți”, Ovidiu Șandor, Fundația ArtEncounters.
Distribuie:

Postaţi un comentariu