Opoziţia a bătut pasul pe loc, Guvernul Orban rezistă

Sursa foto: Hotnews

Luni, 31 august, Guvernul Ludovic Orban a mai obținut o victorie de etapă în fața marelui rival PSD. Moţiunea de cenzură inițiată de social democrați împotriva Guvernului nici măcar n-a ajuns în faza de dezbatere. Lipsiți de sprijinul celorlalte formațiuni politice din opoziție, PSD-știi nu au reușit să adune la un loc 233 de parlamentari pentru cvorum, astfel că, ședința de plen în care trebuia dezbătută și votată moțiunea de cenzură a fost suspendată.

Eșecul este mai mult decât periculos pentru un PSD aflat într-o etapă de reorganizare, rebrenduire etc, iar acest pericol vine tocmai din interior. Cum altfel ar putea fi explicate îmbolnăvirile de ultim moment ale lui Cătălin Rădulescu, Adrian Todor, Ciocan Dan, Pațurcă Roxana, sau Carmen Dan? Sigur, sunt doar cinci voturi mai puţin, dar sunt cinci voturi ale unor oameni care și-au declarat susţinerea pentru partid și pentru moţiunea de cenzură.

Tardiv a venit anunţul președintelui PSD Marcel Ciolacu referitor la excluderea din partid a celor nominalizaţi mai sus. Absenţa lor a fost consemnată la apelul nominal, cvorumul nu a putut fi întrunit, moţiunea nu a mai ajuns la faza votului. Calculele specialiștilor politici anunțau oricum un eșec al moțiunii la numărătoarea voturilor, însă lipsa cvorumului e un semnal de alarmă că lucrurile nu merg bine nici în partid, nici în alianţele/negocierile politice.

Victor Ponta a trădat din nou, dar în cazul lui și a reprezentanţilor Pro România acest lucru devine o stare de normalitate, aidoma atât de blamatei (de PSD) stări de urgență. UDMR nu a avut nimic de câștigat de pe urma acestui demers, prin urmare a anunţat că parlamentarii uniunii doar se vor prezenta la ședință, fără însă să voteze moțiunea. Până la urmă s-au sucit și UDMR-iștii care, alături de parlamentarii USR, PMP și PNL au părăsit sala de ședință anunțând că nu asigură cvorumul pentru dezbaterea moțiunii.

Eșecul este mai mult decât evident, iar întrebarea care se ridică la capătul acestei încercări eșuate de a doborâ Guvernul Orban este dacă această ședință va fi programată la o dată ulterioară, sau Marcel Ciolacu  își va asuma înfrângerea? Oricare ar fi decizia, PSD trebuie să țină cont că de marți, 1 septembrie, se intră într-o nouă sesiune parlamentară. Asta ar însemna că moțiunea a fost depusă într-o sesiune extraordinară și votată în sesiunea ordinară, ceea ce va ridica probleme de constituționalitate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu