Opera clujeană susține artiștii ucraineni refugiați

Opera Națională Română din Cluj-Napoca găzduiește două soprane din Ucraina care au fugit din calea războiului și le oferă sprijinul pentru a-și putea continua activitatea profesională. Este vorba despre Anna Bonndarenko și Olga Ovcharenko.

Mai mul, instituția clujeană a decis să o distribuie pe Anna Bondarenko în rolul Tatiana, în spectacolul Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, ce va avea loc în data de 1 aprilie 2022, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30.

 

În cursul lunii aprilie, cele două soprane – Anna Bondarenko și Olga Ovcharenko – alături de mezzosoprana de origine ucraineană Liza Kadelnik, angajată a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, vor susține un recital de muzică ucraineană, dedicat refugiaților ucraineni din Cluj-Napoca, unde aceștia vor avea acces gratuit.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca s-a alăturat acțiunilor dedicate sprijinirii poporului ucrainean, astfel că în data de 4 martie a susținut spectacolul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE de Karl Jenkins, realizat în parteneriat umanitar cu Filarmonica de Stat din Oradea, iar în urma acestui eveniment, cu ajutorul publicului au fost strânși peste 20.000 lei ce vor fi donați pentru ajutarea refugiaților ucraineni.

În același timp, Opera Națională Română din Cluj-Napoca nu va exclude în niciun caz din repertoriul său, niciun artist sau compozitor rus, doar pe baza originii etnice. Suntem cu toții parte a unei lumi culturale ce nu va putea fi divizată nicidecum de astfel de contexte.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca susține cu tărie faptul că muzica este limbajul universal al păcii, indiferent de perioadele pe care le traversează omenirea, mai ales că cea mai importantă misiune a muzicii este limbajul universal pe care îl creează.

[stextbox id=’custom’]

Evgheni Oneghin (1877-1878) este prima dintre cele trei opere scrise de compozitorul Piotr Ilici Ceaikovski pe baza textelor lui Aleksandr Pușkin, scriitorul a cărui creație marchează începutul literaturii moderne ruse și trecerea de pe pozițiile percepției romantice a prezentului către o oglindire realistă a subiectelor abordate.

La Cluj-Napoca, cea mai recentă producție a spectacolului Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski a avut premiera la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în luna martie 2016. Distribuția spectacolului din 1 aprilie este formată din: baritonul Florin Estefan în rolul titular, soprana Anna Bondarenko în rolul Tatiana (invitată), tenorul Eusebiu Huțan în rolul Lenski (debut), mezzosoprana Janetka Hosco în rolul Olga (debut), aflați sub bagheta dirijorului invitat, Cristian Spătaru (debut). Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia este a maestrului Vasile Solomon.

Biletele pot fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete a Operei aflată pe latura estică a clădirii, precum și online, din link-ul alăturat: Bilete la Evgheni Oneghin

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu