O privire în istoria automobilului. Nouă modele care au revoluționat industria auto sunt expuse în aceste zile la Cluj

Foto: Dan Bodea

Nouă mașini de colecție, produse în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie, între anii 1914 – 1977, sunt expuse în aceste zile la Cluj. Mașinile aparțin unor colecționari privați și au fost restaurate integral sau parțial. Din păcate, modelele nu pot fi rezervate pentru un drive-test, însă exteriorul lor poate fi admirat în cel mai mic detaliu.

Astfel, câteva dintre modelele care au revoluționat istoria automobilului prin design și tehnologie pot fi admirate până în 13 iunie în incinta Iulius Mall din Cluj.

Introducerea în istoria automobilelor o fac două modele fabricate de Ford, un exemplar de Ford Model T Roadster Pick-Up din 1914, cu un mare succes comercial la vremea lui. Succesul a fost atât de mare încât compania nu a cumpărat niciun fel de publicitate între ani 1917-1923. Henry Ford a fost cunoscut pentru fraza: „Orice client poate avea o mașină în culoarea preferată dacă aceasta este neagră”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

O altă mașină reprezentativă pentru Ford este Modelul A, Deluxe Coupe, din 1930. Modelul expus a fost restaurat integral și a participat la numeroase expoziții de profil. A câștigat locul 2 la Concursul de Eleganță Sinaia.

Foto: Dan Bodea

Chevrolet Corvette Stingray este o mașină iconică produsă de Chevrolet în perioada 1953-2019. A treia generație de Corvette, lansată în 1969 a venit cu noutăți în industria auto, respectiv motoare adaptate pentru benzină fără plumb.

Jaguar E-Type, produs în perioada 1961-1975 combină frumusețea, performanța și competitivitatea, devenind mașină simbol în anii 60’. Chiar Enzo Ferrari a denumit-o „Cea mai frumoasă mașină produsă vreodată”.

Foto: Dan Bodea

Ford Mustang este fabricat de Ford Motor Company începând cu a doua jumătate a anului 1964. Mustangul este cel mai longeviv nume și a ajuns deja la a șasea generație. Designerul mașinii a fost Pres Harris, iar numele de Mustang provine de la avionul de luptă P-51 Mustang. Modelul expus a fost fabricat în 1966, starea lui fiind restaurat integral.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Compania Dodge Brothers a fost fondată în 1914 de frații John și Horace Dodge, ei fiind și acționari și constructori de motoare pentru Ford Motor Company. Dodge DU a avut o perioadă de fabricație între 1935-1936, în număr de 193 de exemplare. Starea mașinii expuse: restaurată integral.

Silver Shadow este cel mai important model de Rolls Royce al tuturor timpurilor, mai ales din punct de vedere tehnologic, având cel mai mare succes și cel mai mare volum de vânzări.

Bentley Seria S3 este o mașină de lux cu patru uși produsă de Bentley de la sfârșitul anului 1962, până în 1965.

Vanden Plass Princess Limousine a fost fabricat la uzinele Vanden Plas din Londra din 1956 până în 1968, în număr limitat de aproximativ 200 de exemplare. Primele mașini au fost comandate de Casa Regală Britanică. Formația Beatles a deținut o astfel de mașină și a fost folosită ca limuzină personală în primul lor turneu European, Beatlmania 1965.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Mai multe despre modelele expuse puteți afla vizitând expoziția din Iulius Mall Cluj-Napoca, deschisă până duminică, 13 iunie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu