O mutație a virusului gripal afectează din ce în ce mai mulți clujeni. Medicii avertizează: nu vă tratați după ureche

O mutație a virusului gripal AH3N2 afectează tot mai mulți clujeni, în special copiii. Mutația genetică a virusului e rezistentă la majoritatea tratamentelor. Noul virus afectează prima dată căile respiratorii, după care acesta se instalează în plămâni. În situațiile excepționale pot fi afectate toate organele interne.

„S-a depistat o mutație genetică a virusului gripal AH3N2 rezistentă la virusul gripal existent pe piață. Cu toate acestea, este recomandat ca oamenii să se vaccineze pentru a beneficia de o protecție sporită împotriva virusului. Vaccinul nu este eficient împotriva noii tulpine, dar e eficient împotriva virusului. Pentru a își întări sistemul imunitar este recomadat ca oamenii să consume cât mi multe fructe, legume, să se îmbrace corepunzător sezonului rece, iar dacă prezintă simptome de gripă sau au probleme respiratorii să se adreseze medicului. De asemenea, le recomand clujenilor, dar nu numai, să nu mai ia antibiotice după ureche. Antibioticele nu au efect în cazul virusului gripal. Acestea acționează numai dacă bolnavul are și o afecțiune cauza de bacterii”, a precizat dr. Mihai Moisescu-Goia, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Acesta a mai precizat că gripa propriu-zisă trece în aproximtiv o săptămână, dar tusea își face simțită prezența în continuare, ajungând să atingă pragul de două sau chiar trei săptămâni. „Într-adevăr tusea durează mai mult. Tratamentul trebuie stabilit de medic. Din nou, nu trebuie să ne tratăm după ureche”, a spus Moisescu.

În județul Cluj au fost distribuite prin programul de vaccinare gratuit al Ministerului Sănătății 12.500 de doze cu vaccin atigripal, iar 90% dintre acestea au fost deja administrate, în special persoanelor din grupele la risc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare europene atenţionează că în SUA şi Europa au fost identificate cazuri de gripă cu o tulpină AH3N2 care este uşor diferită de cea din vaccinul existent şi care poate da forme severe de boală. „Acest lucru nu compromite componenta AH3N2 din vaccinul existent. Potrivit rapoartelor internaţionale, specialiştii se aşteaptă ca această tulpină, diferită din punct de vedere genetic, să fie asociată cu un număr de cazuri severe de gripă”, a spus Reprezentantul în România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Victor Olsavszky, citat de Mediafax.

Un vârf de îmbolnăviri din pricina gripei, spun medicii specialiști în boli infecțioase, este așteptat la începutul lunii februarie.

Virusul gripal de tip A are din când în când astfel de manifestări. „În 2008, a fost o situaţie similară. Dar nu este o tulpină sută la sută nouă, care să nu semene cu nimic şi să ne dea probleme mari, cum a fost la pandemia de gripă de acum câţiva ani. Până acum însă, nu sunt încă date suficiente şi nu au fost izolate suficiente tulpini ca să putem vorbi mai mult despre ea”, a mai spus medicul.

„Virusul își dezvoltă o rezistență la imunizare. Își găsește mereu o modalitate nouă de a se înmulți și își schimbă hainele ca și noi. În 2015- 2016 această nouă structură va fi luată în considerare, cu siguranță, pentru noul vaccin”, a spus Mihai Moisescu-Goia.

Autorităţile sanitare mai spun, pe de altă parte, că virusurile gripale care circulă sunt sensibile la antivirale de tipul Oseltamivir sau Zanamivir.

Distribuie:

Postaţi un comentariu