O asociație își propune să înfrumusețeze orașul printr-o inițiativă inedită: „Clujul cu Flori”

Mișcarea Clujul cu Flori dorește să îi îndemne pe clujeni să își aducă fiecare propria contribuție la înfrumusețarea orașului, prin împodobirea cu flori a fațadelor locuințelor, a teraselor sau a balcoanelor.

Inedita inițiativă aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, asociație „resuscitată” în 2016 de un grup de prieteni. 

„Noi am avut șansa de a călători mult în străinătate și am observat cât de frumos arată atât centrul unor orașe precum Madrid sau Paris, și dar nu doar centrul acestora, ci și cartierele. În Ungaria, de exemplu, există anumite orașe care au primit denumirea de oraș cu flori. La intrarea în oraș, sub plăcuța cu denumirea acestuia, există o plăcuță care indică faptul că respectivul oraș a câștigat denumirea de „Oraș cu flori”. Noi ne-am gândit să resucităm Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului ale cărei rădăcini se întind în trecut spre anii 1880- 1890 și să începem o seria de proiecte care au ca scop înfrumusețarea orașului. În 2017 ne dorim să implementăm acest proiect, „Clujul cu Flori”, după care vom derula și altele. Dorim să se alăture acestui proiect cât mai mulți clujeni iubitori de frumos, bun gust, estetica, astfel încât în viitorul apropiat și Clujul să câștige un bine meritat titlu în acest sens. Asociaţia European Association for Flowers and Landscape organizează inclusiv un concurs la nivel european, Entente Florale Europe, care premiază anual cele mai frumoase localităţi. Concursul își are originile în Franța, dar s-a extins rapid în Europa. Sperăm să câștigăm și noi pe viitor un astfel de titlu”, a spus Szenkovics Dezső, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului.

Proiectul își propune ca orașul să se îmbrace în culoare, prospețime, astfel încât atât centrul istoric, cât și celelalte zone să ofere o imagine urbană frumoasă, cât mai apropiată de cea a unui oraș european care se respectă.

„Un oraş este şi un peisaj care, în zilele noastre, se caracterizează prin alb, roşu şi gri, adică prin piatră, cărămidă şi beton şi mai puţin prin verde. În ciuda tuturor strategiilor, spaţiile verzi, copacii şi parcurile din Cluj parcă rămân proporţional în urmă în toată această dezvoltare în plină vervă, în timp ce ar fi mai degrabă necesar să acordăm mai multă atenţie acestei armonii, acestui peisaj sănătos, estetic şi plăcut ochiului din oraşele civilizate, sofisticate şi locuibile.  Scopul nostru este să îi convingem pe cetăţenii Oraşului Comoară să creeze un peisaj urban mai plăcut ochiului. În zona centrală, să îşi înfrumuseţeze ferestrele şi balcoanele cu flori şi plante, iar la periferii, să îi bucure pe trecători cu spaţiile verzi frumos îngrijite din faţa caselor şi a blocurilor. Ne dorim ca fiecare cetăţean să devină peisagist, cu o investiţie minimă, cu puţină atenţie şi grijă, contribuind astfel la dezvoltarea şi la coeziunea comunităţii”, transmit organizatorii.

Proiectul care a demarat la începutul acestei luni își propune ca până la finalul lunii august numărul florilor care împodobesc locuințele clujenilor, terasele sau balcoanele acestora să crească. Mai mult, pentru a-i determina pe clujeni să se alăture inițiativei, organizatorii au pus la cale un concurs. Cei care doresc să participe trebuie să își amenajeze cât mai frumos fațada casei, balconul, pervazul sau terasa cu flori și să fotografieze rezultatul. Doritorii se pot înscrie pe websiteul www.orasulfrumos.ro, unde sunt rugați să încarce maxim cinci fotografii și să indice adresa exactă a imobilului.

Termenul limită pentru înscrierea în concurs este data de 20 august.

„Până în momentul de față clujenii s-au arătat foarte interesați și încântați de demersul nostru. Sperăm ca like-urile de pe pagină să se transforme în inițiative lăudabile în viața de zi cu zi pentru că noi ne dorim să încurajăm în primul rând spiritul civic al clujenilor. Am organizat un concurs, dar noi preferăm să îl denunim Mișcarea Clujul cu Flori, pentru că nu vrem să existe o competiție în acest sens, să se întreacă persoanele fizice cu cele juridice pentru un anumit premiu, ci ne dorim ca toți să punem umărul pentru un oraș mai frumos, mai curat și mai colorat. Vom publica pe pagina noastră de Facebook exemplele pozitive existente în oraș, pentru a-i inspira pe clujeni. Fațada Hotelului Fullton este un exemplu de urmat. Arată impecabil”, spune Szenkovics Dezső.

La mijlocul lunii septembrie, un juriu desemnat de către cei din cadrul asocieției va desemna cea mai frumoasă fațadă cu flori, cea mai frumoasă fereastră cu decorațiuni florale, dar și cel mai spectaculos balcon, urmând ca acestea să fie premiate.

„Scopul Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului – Kolozsvári Városszépítő Egylet este, ca prin intermediul Iniţiativei Clujul cu flori şi cu participarea cetăţenilor, să creeze o imagine urbană frumoasă şi curată, demnă de un oraş european. Suntem convinşi că împreună vom putea face, din nou, din Cluj un exemplu de urmat şi pentru alte localităţi din Transilvania şi din România, iar în câţiva ani, să câştigăm unul dintre premiile concursului  Entente Florale Europe”, transmit organizatorii.

[stextbox id=’custom’]

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Clujului și rolul său în istoria orașului 

Ideea reînnoirii Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Clujului – Kolozsvári Városszépítő Egylet se leagă de numele lui Gergely Balázs. Totul a început cândva în anul 2016, când, la iniţiativa sa, s-au întrunit câţiva tineri maghiari clujeni şi au adus în discuţie ideea că în ciuda dezvoltării economice şi a infrastructurii spectaculoase a oraşului sau poate chiar graţie acestei dezvoltări, Clujul a început să îşi piardă acea caracteristică plăcută şi estetică de locuibilitate, de atractivitate. Această idee iniţială a dus la lărgirea treptată a grupului de iniţiativă şi tot mai mulţi oameni au început să accepte şi să împărtăşească ideea că, pentru ca oraşul Cluj să fie demn de titlul de Oraş Comoară, ar fi nevoie de proiecte care să aducă ceva nou pentru înfrumuseţarea oraşului, pentru un mediu mai viabil şi pentru o imagine urbană mai estetică. A trecut aproximativ un an şi jumătate de la ideea iniţială şi până la înregistrarea asociaţiei, închegându-se în acest răstimp şi cercul membrilor fondatori, apărând primele idei de proiecte şi înregistrându-se, în final, şi asociaţia.

Pe bună dreptate se pune întrebarea de ce a fost aleasă denumirea de Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Clujului – Kolozsvári Városszépítő Egylet. Răspunsul este simplu: această denumire a avut un rol şi un loc important în istoria Clujului la sfârşitul anilor 1800 şi la începutul anilor 1900.

„Prin alegerea acestei denumiri, nu ne-am angajat doar  să continuăm activitatea pe care au început-o predecesorii noştri, ci dorim să o dedicăm memoriei şi realizărilor lor de excepţie”, transmit reprezentanții asociației.

Iniţiativa înfiinţării acestei asociaţii i-a aparţinut fostului primar, avocatul Haller Károly, care i-a invitat în sala de consiliu a oraşului pe toţi cetăţenii pentru care era important viitorul oraşului şi care erau dispuşi să facă ceva astfel încât Clujul să devină un oraş mai frumos, mai locuibil şi mai estetic. În cadrul discursului susţinut în data de 17 iunie  1883, Haller Károly a afirmat că, urmând exemplul altor mari oraşe europene, şi străzile, pieţele şi imobilele din Cluj trebuie să îndeplinească standardele de sănătate publică, respectiv să se ridice la standardele de eleganţă şi la aşteptările moderne.  

Asociaţia înfiinţată la momentul respectiv şi-a formulat numeroase obiective care conturează până astăzi imaginea Clujului. Printre acestea se numără amenajarea pieţei centrale (demolarea vechilor magazine şi bodegi din jurul bisericii şi transformarea centrului), construirea podului Elisabeta (podul de fier, pietonal, de peste Someş, care există şi azi) şi Promenada Elisabeta (din Parcul central până la Belvedere), realizarea statuii Reginei Elisabeta, respectiv colectarea de fonduri pentru acoperirea costurilor grupului statuar Matei Corvin.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu