Numirea lui Tasnadi Szilard ca prefect aruncă în aer colaborarea dintre PNL Cluj și UDMR. Alin Tișe vrea înlocuirea lui Vakar Istvan din funcția de vicepreședinte al CJ

Foto: Dan Bodea

Premierul Florin Cîțu a semnat astăzi decizia de numire a lui Tasnadi Istvan Szilard în funcția de prefect al județului Cluj și a declanșat, practic, ruperea relațiilor de colaborare dintre organizațiile locale ale PNL și UDMR.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat astăzi că desemnarea lui Tasnadi ăn funcția de prefect este ”o palmă dată clujenilor, ardelenilor, dar și filialei Cluj a PNL”, și că la următoarea ședință de Consiliu Județean din această lună va propune schimbarea din funcție a actualului vicepreședinte al CJ Cluj, udemeristul Vakar Istvan.

De asemenea, Alin Tișe a afirmat că nu va demisiona din funcție, așa cum afirmase anterior, pentru că asta ar însemna automat pierderea șefiei Consiliului Județean, dar că, în perspectiva Congresului PNL, va lansa o platformă nouă în partid, ”Platforma Dreptății”, una care are darul de a ”însănătoși acest partid, de a-l repune pe linia corectă și dreaptă”. De asemenea, dintre adepții platformei va fi propusă și o persoană care să candideze la funcția de președinte al partidului.

”Numirea prefectului UDMR, o palmă dată clujenilor și ardelenilor”

Alături de colegii mei am facut tot ce este omenește posibil să schimbăm această decizie luată de conducerea partidului, dar fără succes după cum se vede.

Numirea prefectului de Cluj din rândul UDMR este o palmă data clujenilor, ardelenilor și filialei Cluj a PNL, care era absolut îndreptățită să aibă prefect în județul Cluj. Dau asigurări clujenilor că voi continua să lupt în această privință, după cum, la următoarea ședință din luna martie, voi propune schimbarea din funcția de vicepreședinte al CJ Cluj a reprezentantului UDMR. Trebuie sa apăr interesele Clujului și interesele Ardealului. Repet, analizez această posibilitate, și dacă avem majoritatea o să promovăm acest proiect chiar în această lună.

Am studiat legea și am constatat că demisia mea, așa cum o anunțasem, echivalează cu o pierdere a mandatului de președinte al Consiliului Județean, iar această funcție nu o datorez lui Ludovic Orban, și nici acestei conduceri a partidului care nu mă mai reprezintă în niciun fel, ci o datorez clujenilor care m-au ales pentru a conduce județul.

Această conducere aduce astăzi prejudicii enorme acestui partid, iar, la viitorul congres, PNL trebuie să revină la normalitate.

”Politica dreptății”

Nu demisionez, dar mă voi implica într-o platformă de reforrmare a acestui partid, o voi susține cu toate puterile mele și sper ca alături de mine să vină mulți oameni din PNL, pentru că sunt destui în partid care nu mai doresc să dea satisfacție acelui mic grup care a pus mâna pe partid.

Le cer scuze clujenilor, îmi pare rău că n am putut influența decizia la nivel național national, dar voi continua lupta politică cu cei din conducerea centrală a PNL.

Exista foarte multe persoane în partid nemulțumite de modul în care acesta este condus de un grup restrâns. După 30 de ani de la Revoluție, România are nevoie de o nouă politică, de aceea am și denumit această nouă platformă ”Politica dreptății”.

Avem un sistem defect de funcționare a țării, un sistem bolnav care se regăsește inclusiv în rândul partidelor politice. Acestea, așa cum sunt acum, nu pot însănătoși o țară. Trebuie să însănătoșim în primul rând aceste partide, să vorbim  despre dreptate în sănătate, despre dreptate în învățământ.

Fără falsă modestie, pot spune că accept critici și sfaturi de la colegii din partid care au reușit rezultater mai bune ca mine la Cluj, însă, la fel, mi-am câștigat dreptul să critic conducerea partidului,  care a transformat totul într-o gașcă de interese care susține și promovează oameni pe criterii de prietenie și slugărnicie.

Rolul platformei nu este nicidecum de a rupe partidul, ci de a crea o platformă dreaptă, corectă și performantă, care să așeze PNL pe o linie dreaptă, sănătoasă. Sper ca la congres să putem convinge cât mai mulți colegi că acest partid trebuie să intre pe un nou drum.

Va fi și un candidat la funcția de președinte al partidului, dar e prematur să vorbim  acum de persoane, e important ca până la Congres să discutam de o guvernare în interesul oamenilor. Nimănui nu-i arde de congrese în acest moment.

”Mă așteptam ca UDMR să fie loial și pe plan local”

Dacă Ludovic Orban ar fi înțeles specificul Clujului și al Ardealului, dincolo de responsabilități, ar fi trebuit să știe că și alte argumente care țin de nenumirea unui prefect de la UDMR. Negocierea trebuia să aibă niște limite. Așa, pentru PNL Cluj, consecințele sunt inimaginabile, ne-a fost creat un prejudiciu enorm.

Menționez din nou, nu avem o problemă cu comunitatea maghiară, dar PNL Cluj era absolut îndreptățită la funcția de prefect. 95 la sută din populația județului are primari de la PNL, cum să mergem acum în comunități și să le explicăm că vointa majorității votanților nu mai este reflectată în numirea reprezentantului guvernului în teritoriu?

La Cluj, am avut mereu o bună colaborare cu UDMR și, în virtutea acestei colaborări loiale, mă așteptam ca și conducerea centrală a Uniunii să dea dovadă de deschidere și amabilitate în a discuta cu conducerea PNL Cluj, pentru a găsi formula optimă. Tot vorbim despre loialitate între formașiuni, dar oare aceasta există doar la nivel național, nu și la nivel local?

Repet, și o voi spune mereu, numirea prefectului UDMR la Cluj e o chestiune cu simbolistică extraordinară, cu efecte dezastruoase pentru PNL Cluj. Cei de la UDMR spun, simplu: ni s-a oferit postul, dar deranjant este că PNL nu a avut argumente și nu a înteles realitățile și sensibilitățile Clujului și ale ardelenilor.

Ludovic Orban a sacrificat practic Clujul. În ritmul acesta vom ajunge un partid mic, un partid balama, așa cum mulți dintre cei care nu au performanțe nici în filialele lor își doresc asta, în care toți vor avea funcții”, a declarat, la Ziua Live, Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu