Nu va fi socialism în SUA după coronavirus

Foto: Chicago Tribune

Senatorul socialist Bernie Sanders şi-a anunţat astăzi retragerea din cursa prezidenţială din interiorul Partidului Democrat, o decizie care îl califică  pe fostul vicepreşedinte Joe Biden drept contracandidat al lui Donald Trump la alegerile din noiembrie. Retragerea domnului Sanders semnifică recunoaşterea faptului că politicile progresist-socialiste nu au reuşit să devină dominante în rândul alegătorilor democraţi.

În multe privinţe, domnul Sanders, un campion al aspiraţiei tinerilor către o societate mai egalitaristă,  a dominat primele etape ale alegerilor primare democrate. El a fost învins de lipsa de sprijin din partea alegătorilor negri, care constituie una din bazele electorale ale Partidului Democrat. După mai multe înfrângeri în alegerile primare care au arătat că majoritatea alegătorilor democraţi nu cred că o agendă politică socialistă îl poate învinge pe Donald Trump, senatorul democrat a fost convins să abandoneze o cursă electorală deja remodelată de accentuarea crizei cauzate de coronavirus.

Reatragerea domnului Sanders dă posibilitatea Partidului Democrat să depăşească diviziunile şi să se concentreze împotriva preşedintelui în funcţie. În pofida unui răspuns incoerent la criza sanitară, popularitatea lui Donald Trump e la cote inexplicabil de înalte, fapt ce favorizează un răspuns moderat al Partidului Democrat. Nu ştim ce va urma coronavirusului în Statele Unite. Ştim doar că revoluţia socialistă se amână cel puţin patru ani.   

Postaţi un comentariu