Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Primii 100 de ani. Mulți înainte, România!

Joi, 29 noiembrie, ediția 745 a ziarului Transilvania Reporter este una specială dedicată celor primii 100 de ani ai României Mari.

ACTUALITATE

  • Vasile Dâncu, senator în Academia Mauriziană

În prezența Eminenței Sale, Francesco Cardinal Monterisi, sociologul și profesorul universitar Vasile Dâncu va fi primit în rândurile Academiei Mauriziene și va fi distins cu calitatea de Senator al acestei instituții. În cadrul vizitei sale în România, Eminența Sa, Francesco Cardinal Monterisi, va participa la diverse manifestări legate de ziua națională și cea religioasă a României și va fi distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Năsăud. (Dana Domșodi)

ORAȘUL

  • Feleacu, viitorul paradis imobiliar al Clujului?

Municipiul Cluj-Napoca a rămas fără 428 de hectare de teren din zona fostei livezi Palacsai. Anul trecut Tribunalul, apoi în această lună Curtea de Apel Cluj, au consfințit repararea unei uriașe nedreptăți săvârșite de regimul comunist în 1973, care a trecut stațiunea pomicolă de cercetare exclusiv pe raza administrativă a Clujului, și astfel s-a revenit la organizarea administrativă conform Legii 2/1968. (Sandu Mureșan)

DOSAR

  • 100 de ani în 100 de cuvinte – gânduri ale membrilor redacției la 100 de ani ai României
  • Clujul și Centenarul

Sărbătoarea trebuia marcată cumva. S-a pus astfel la dispoziție, de către Ministerul Culturii, o identitate vizuală pe care o putea folosi oricine dorea să organizeze un eveniment căruia îi „atașa” scopul de celebrare a Centenarului. Pe lângă asta, au fost puși la dispoziție de către Guvernul României, prin intermediul Comitetului Interministerial format special pentru a gestiona proiectele de Centenar, peste 150 de milioane de lei. Banii au fost „împărțiți frățește” de autoritățile centrale, de cele județene și ONG-uri, fiecare dintre cele trei părți primind o treime din suma totală. Alocarea s-a făcut apoi pe proiecte depuse la cele trei categorii până s-au epuizat fondurile. (…) Județul Cluj s-a aliniat și el demersului național. (Alexandra Enășoaie)

CENTENAR

  • Amprentele Unirii între coperțile unui album

Singurul album în care au fost strânse cele nouă fotografii originale realizate în timpul evenimentelor de la 1 Decembrie în 1918 este expus în această perioadă la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca. Albumul i-a fost dăruit în 1919 cardinalului Iuliu Hossu, iar după arestarea acestuia a fost păstrat, în secret, de familia lui Alexandru Borza, părintele Grădinii Botanice din Cluj. După 199, moștenitorii botanistului l-au pus la dispoziția publicului. (Patrice Podină)

  • În cetatea tuturor

O ceremonie militară care va implica 2000 oameni și 200 de mijloace tehnice, salve de tun din care vor ieși confetti tricolore, 36.000 de porții de mâncare oferite gratuit, o reconstituire istorică a Marii Adunări Naționale cu participarea a 14 județe ale țării, peste 8000 de locuri de parcare în cele trei intrări din oraș, transport public gratuit cu ghidaj oferit de voluntari, inaugurarea unui monument de 22 de metri înălțime și a unui pod care face legătura simbolică între catedrala în care s-a încoronat primul rege al României și monumentul celor 100 de ani de România, toate „condimentate” cu un posibil boicot la adresa Jandarmeriei Române în semn de protest față de intervenția acestora la manifestarea din 10 august din Piața Victoriei. (Cristina Beligăr)

BANI EUROPENI

  • Finanțări brici, pentru cei mai mici dintre cei mici, prin POR 2014-2020

Pe lângă investițiile majore în infrastructură, despre care se vorbește cel mai des, fondurile europene susțin și dezvoltarea ecosistemului de microîntreprinderi, considerat vital pentru un mediu economic sănătos. Microîntreprinderile sunt firmele care au cel mult nouă angajați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la două milioane de euro. Sunt cele mai mici firme și ele sunt la baza unei economii sănătoase, a cărei coloană vertebrală o constituie IMM-urile. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • Preliminarii EURO 2020, proba continuității

România încheie anul neînvinsă, lucru ce nu s-a mai întâmplat de prea multă vreme să ne mai amintim exact, și intră în 2019 în focurile preliminariilor pentru Campionatul European din 2020. (Patrice Podină)

MENS SANA IN CORPORE SANO

  • A venit iarna! Patinoare sunt și nu prea

Fascinația alunecării pe patine este una dintre cele mai mari bucurii ale copilăriei. Nici adulții nu stau deoparte atunci când vine vorba să încalțe patinele, să redevină copii, fie și preț de o oră. În Cluj-Napoca, practicarea patinajului a fost dintotdeauna un lucru firesc. Cândva orașul se mândrea cu șase patinoare. În ultimii ani însă, luciurile de gheață amenajate au devenit tot mai rare, aproape un lux, chiar dacă nu ne referim la prețuri. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu