Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: ”Orașe în umbră”

Totul converge către Cluj. Privind oraşul, acesta arată ca un cocktail, cu noi veniţi atraşi din toate colţurile judeţului şi ale ţării şi cu un număr tot mai mic de rezidenţi din zonă. Migraţia transformă oraşul printr-o dinamică accelerată, cu avantajele şi dezavantajele acesteia. Rămase în urmă sunt celelalte oraşe ale judeţului. Masa critică a „Planetei Cluj-Napoca” nu atrage „sateliţii” Turda, Gherla sau Dej, dimpotrivă îi condamnă la o lentă îndepărtare. Distanţa dintre standardul de viaţă al metropolei şi cel din oraşele învecinate se măreşte, cu toate că îmbunătăţirile sunt vizibile şi în oraşele mici.

Să privim statisticile. În intervalul dintre ultimele două referendumuri, 2002-2011, toate oraşele  judeţului au pierdut din populaţie un  procent mai mare de 10 la sută, uneori chiar 20 la sută.

Municipiul Cluj-Napoca, în schimb, a adăugat un procent de cinci la sută. Creşterea s-a accelerat în metropolă în ultimii ani, presiunea migratoare fiind mai mare decât oricând. Oraşul s-a îmbogăţit astfel cu oameni de succes sau care sunt dispuşi să investească pentru a avea succes în oraşul cu piaţa imobiliară cea mai scumpă din ţară. În acelaşi timp infrastructura urbană e aproape de colaps.

E o tendinţă globală: oraşele mari devin mai mari, iar oraşele mici îndeobşte se luptă să prezerve un status-quo. Dar nu e o regulă care ar trebui să se aplice automat şi oraşelor clujene, care au avantajul proximităţii faţă de centru şi sunt atrăgătoare prin costul mult mai mic al vieţii. Preţul locuinţelor şi al chiriilor în Gherla, de pildă, un orăşel istoric cu zone cochete, este de cinci ori mai mic decât cel din Cluj. Cu un acces către aceste zone urbane mai comod şi cu asigurarea unor servicii sociale comparabile cu cele din cartierele clujene, vecinătatea Clujului poate devine atrăgătoare pentru actualii rezidenţi sufocaţi de costurile oraşului. O deplasare în sens contrar celei actuale, în sensul în care tot mai mulţi locuitori ar continua să lucreze în municipiu, preferând tihna şi confortul financiar al oraşelor mici ar putea reduce din aglomeraţia iritantă a metropolei.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Emil Boc amenință cu sancțiunii drumarii din Cluj-Napoca. Dimineața zilei de marți a găsit străzile din Cluj-Napoca sub un strat considerabil de zăpadă. Traficul oricum lent de la primele ore ale zilei a mai primit o lovitură și din partea vremii, astfel că s-a ajuns la cozi interminabile la semafor, iar pe ruta Florești-Cluj Napoca s-a stat mai mult decât de obicei. Cum mașinile de deszăpezit nu au fost văzute la față iar șoferii s-au văzut nevoiți să circule ca printr-un oraș părăsit, primarul Emil Boc a atras atenția asupra faptului că dacă situația se mai repetă, se va trece la sancțiuni. (Radu Hângănuț)

EDITORIAL. PSD şi tentaţia populismului naţional-conservator. Estompată de punerea în scenă a revocării doamnei Kovesi, o ştire autentică a trecut neobservată. Indiferent cum se va sfârşi sceneta în care aceasta este protagonistă, într-un an, doamna Kovesi va fi istorie în DNA. Cel mai probabil o va apuca pe calea unei cariere politice obscure, la fel ca doamna Macovei. Ce pregăteşte PSD la congresul din martie va avea în schimb consecinţe pe termen lung. Potrivit unor surse din partid citate de  stiripesurse.ro, PSD îşi va asuma oficial o doctrină mai conservatoare printr-un document programatic prezentat în congres. Odată cu adoptarea noii orientări doctrinare, partidul îşi va asuma oficial şi susţinerea partidului faţă de referendumul pentru familie, spun acelea;i surse. (Caius Chiorean)

APEL CĂTRE ELITE

  • De ce acum și ce mize stau în spatele confruntării. Analistul politic George Jiglău  despre conflictul  deschis  între reprezentanții puterii politice și  șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.
  • De ce nu stăm în case? Raul Mureșan este cercetător la Transylvanian Institute of Neuroscience. Și-a finalizat doctoratul la Institutul Max Planck din Frankfurt am Main, Germania, iar apoi a desfășurat un stagiu postdoctoral la Frankfurt Institute for Advanced Studies și Institutul Max Planck din Frankfurt. In anul 2007 s-a întors în România, unde activează în domeniul neuroștiințelor experimentale, studiind sistemul vizual.
  • Războiul din justiție, pe înțelesul tuturor. După avizul negativ dat de către Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Președintele României va trebuie să își anunțe decizia, el având un vot suveran. Judecătorul Cristi Dănileț a explicat pentru Transilvania Reporter care este procedura legală, ce prerogative are fiecare „actor” implicat, dar și cum o „slăbiciune” a Constituției a permis această criză juridică. (Radu Hângănuț)

DOSAR. Există viață și dincolo de Cluj 

  • Câmpia Turzii și Turda –„cartierele” îndepărtate ale Clujului. Câmpia Turzii, municipiul situat la 42 km față de Cluj, s-a transformat de câțiva ani, de când Industria Sârmei și-a diminuat considerabil activitatea, iar mii de oameni au rămas fără un loc de muncă, într-un „dormitor” îndepărtat al reședinței de județ. O mulțime de persoane din oraș fac zilnic naveta spre Cluj, spre noile locuri de muncă. Naveta e relativ ușoară pentru că microbuzele și/sau autobuzele companiei de transport care deservesc această rută circulă din jumătate în jumătate de oră, iar timpul pentru a ajunge la destinație variază în funcție de condițiile din trafic, între 45 de minute și o oră. Unul dintre obiectivele noii administrații locale a orașului a fost și este în continuare acela de a revitaliza piața locurilor de muncă, prin atragerea unor investori în acest sens. Problema este că cele mai multe joburi nou create se adresează persoanelor necalificate, iar cererea rămâne în continuare mai mare decât oferta. (Maria Man)
  • Lumea imobiliară de dincolo de Cluj-Napoca. În Cluj-Napoca, o garsonieră, doar cu ceva mai mare ca suprafață decât locul de parcare din fața blocului, poate costa chiar și 50.000 de euro, cu un preț la metru pătrat care depășește fără emoții pragul de 1000 de euro. Chiriile bat spre 400 de euro cam în orice colț de oraș, iar Floreștiul nu mai este chiar atât de accesibil. Între timp, dincolo de periferia orașului cel mare, universul imobiliar este preponderent necunoscut. De Gherla auzim doar când un personaj public primește o condamnare, iar Dejul este tot mai mult „acel loc pe lângă care trecem”. Cele două localități au însă o adevărată identitate în materie de imobiliare, iar evoluțiile din ultima perioadă arată că aceste două piețe au un potențial foarte crescut pentru anumite categorii sociale. (Patrice Podină)
  • Dej, un oraș în care lucrurile se mișcă. În municipiul Dej se întâmplă lucruri, dar orașul este în continuare destul de puțin ”atractiv” pentru cineva care își propune să înceapă o viață ”nouă”, într-o localitate să o numim mică. Cu toate acestea există speranțe de mai bine. Puțină lume știe că Dejul se află printre primele poziții în clasamentul proiectelor realizate pe fonduri europene. La Dej se deschid fabrici noi, se creează locuri de muncă, iar din punct de vedere imobiliar, municipiul de la confluența râurilor Someșul Mare cu Someșul Mic, este de trei ori mai ieftin decât capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca. (Patrice Podină)
  • Gaura neagră imobiliară Cluj-Napoca înghite steluţele urbane ale judeţului. Municipiul Cluj-Napoca absoarbe foarte mult nu numai din Transilvania în general, ci şi de la sateliţii săi urbani mai apropiaţi, cum sunt Turda şi Câmpia Turzii, Dej sau Gherla. (Marius Avram)

SMART CITY. O lampă fermecată de 1,5 milioane de dolari și un trend pentru viitor: crowdfundingul. Crowdfunding-ul a continuat să crească însă în notorietate și în mai puțin de 10 ani de când este în piață a dat o șansă la viață unor idei pe cât de frumoase, pe atât de năstrușnice, dar mai ales a schimbat modul în care un antreprenor atrage finanțarea pentru proiectul său. În străinătate au existat de-a lungul timpului proiecte ce au strâns chiar și de peste 25.000 de ori suma necesară, dar în România a fost nevoie de o lampă-super-erou pentru a se demonstra că știm și noi cu mingea crowdfundingului. (Radu Hângănuț)

DASCĂLI DE SECOL XXI: Alexandru Lazăr: „sportul te învaţă ce este viaţa”. Brazilia 2018. O cameră plină cu trofee, cupe, medalii. Anii de muncă, sute de amintiri. România a învins detaşat cu 3-0 orice ţară s-a înfăţişat dincolo de fileu, oferind cea mai bună voleibalistă a lumii. (Maria Man)

COMUNITATE. Vlădeasa Winter Trail a devenit neoficial cursa de calificare pentru 6633 Arctic Ultra. Cea de-a patra ediţie a competiţiei Vlădeasa Winter Trail poate fi numită, fără a greşi prea mult, drept cursa neoficială de calificare pentru 6633 Arctic Ultra, din cauza temperaturilor joase înregistrate pe parcursul weekendului 24-25 februarie, când aceasta a avut loc. (Maria Man)

OPINIE. Bătălia pentru supremație în Pacific. China vs. SUA, via Peninsula Coreeană. Aparent bizara și atât de puțin credibila apropiere între cele două Corei rivale ascunde o tentativă de resetare a marelui joc strategic al Asiei, foarte probabil în avantajul Chinei, dacă nu cumva planificată și girată din umbră de Beijing, cu obiectivul de mare anvergură de a scoate din jocul influenței politico-militare și economice regionale Statele Unite și de a câștiga supremația strategică în Pacific, după 73 de ani de supremație americană, instaurată în august 1945, prin explozia bombei atomice de la Hiroshima. (Valenrin Naumescu)

STAREA UNIUNII. Răvașele lui Tusk. O cutumă a diplomației intra-UE este ca președintele Consiliului European să trimită o scrisoare de felicitare fiecărui președinte și premier al unui stat membru, cu ocazia alegerii/numirii sale în funcție. (Bogdan Stanciu)

SPORT. Oltenii, mai aproape de CFR decât FCSB. Sezonul regulat al campionatului 2017/2018 s-a terminat cu CFR Cluj în fruntea clasamentului, fără Dinamo calificată în play-off și cu o serie de cifre care indică un duel, pentru trofeul de campioană, între echipa clujeană și CSU Craiova, nicidecum între vișinii și FCSB. În analiza din această ediție vom face abstracție de numărul de puncte acumulate de fiecare echipă în parte (dintre cele care vor evolua în play-off) și vom privi din mai multe unghiuri disputa dintre CFR și restul partenerelor de întrecere în noul „mini campionat” ce stă să înceapă la sfârșitul acestei săptămâni. Vom observa în cele ce urmează că trupa antrenată de Dan Petrescu este favorită clară. Tot cifrele mai arată că CSU Craiova și campioana în exercițiu, FC Viitorul, ar trebui să completeze podiumul final al campionatului 2017/2018. (Patrice Podină)

UNIVERSUL IDEILOR. Punctele şi ideile inovative s-au conectat la TEDxCluj. Aproape o mie de entuziaști de toate vârstele, de la patru ani și jumătate la 61 de ani, au participat la ediția TEDxCluj 2018 Connecting the dots, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Evenimentul, care a fost sold-out, a însemnat 14 speakeri, doi prezentatori și peste 60 de voluntari care au oferit publicului o experiență marca TED. (Maria Man)

SĂNĂTATE. Afecțiunile funcționale digestive. Ce sunt afecțiunile funcționale digestive? Afecțiunile funcționale digestive sunt caracterizate prin simptome digestive la care nu se găsește o cauză organică. Acestea apar frecvent la persoane tinere, active, stresate, care au un program de masă și somn dezorganizat. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu