Nu ratați noul număr din Transilvania Reporter „Dă muzica mai tare, să dărâme catedrale”

În termeni tehnici nu este un viol, aşa cum nici Biserica „Sfântul Mihail” nu mai este, decât arhitectural, o catedrală. Dar vulgarizarea neobosită şi neconsimţită a centrului oraşului prin organizarea a nenumărate sesiuni asurzitoare de chef şi voie bună, aduce cu siluirea principalului spaţiu de cultură şi spiritualitate a oraşului.

Zilele trecute, după ce o marcă de bere a întrecut măsura decibelilor pe scena amplasată în imediata  apropiere a locaşului de cult, venerabila biserică în care au fost încoronaţi regi şi unde s-a născut o religie mondială a protestat. O parte din tavanul bisericii s-a prăbuşit din pricina vibraţiilor produse de cel mai zgomotos concert din seria nesfârşită de astfel de manifestări sponsorizate de Primărie în piaţa mare a oraşului.

O petiţie iniţiată ulterior şi intitulată „Stop distrugerii simbolului Clujului” a determinat un răspuns al oficialilor oraşului. Primarul Emil Boc a respins solicitarea de a interzice evenimentele muzicale din centru şi mutarea lor în spaţii alternative, izolate fonic, cum este nou construita şi costisitoarea Sală Polivalentă.

Edilul procedează din nou în sens opus celui urmat de autorităţle oraşului care a chiar reuşit să devină Capitală Culturală Europeană. Primăria din Sibiu avizează selectiv evenimentele culturale astfel încât

acestea să ofere diversitate, culoare și o animare plăcută a spațiilor publice. Înainte de a fi aprobate, evenimentelor din Sibiu le sunt impuse limitări de sunet şi amplasarea scenelor astfel încât monumentele din Piaţa Sfatului să nu fie afectate. Pag.3-5 (C.C.)

ACTUALITATE. Informatica Economică, în topul opţiunilor viitorilor studenţi. 

Peste 17.000 candidaţi s-au înscris la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca pe aproape 5.000 de locuri bugetate, în acest an. Ca şi în anii precedenţi, cea mai mare concurenţă a fost înregistrată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, specializarea Informatică Economică unde sunt peste zece candidaţi pe un loc. Înscrierile mai continuă până în 27 iulie la Faculatea de Teologie Reformată. 

DOSAR

  • Un simbol înjosit. Administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” se plâng de faptul că cel mai recent eveniment muzical din Piața Unirii a provocat căderea unei bucăți de un metru pătrat din tencuiala de pe bolta bisericii. Organizatorii evenimentului spun însă că au respectat toate condițiile impuse de autorizația primită de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și că nu le pot fi imputate niciun fel de pagube apărute la edificiul din centrul orașului  (Radu Hângănuț)

 

  • Petiție pentru salvarea bisericii. După ce administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” au reclamat că tencuiala de pe bolta edificiului a început să cadă ca urmare a zgomotului produs de concertele din weekend desfășurate în Piața Unirii, clujenii au inițiat o petiție adresată primarului municipiului, Emil Boc. În textul petiției, cei peste 1000 de semnatari îi cer edilului șef să nu mai autorizeze evenimente de acest gen în apropierea clădirilor monument-istoric (Radu Hângănuț)

CIRCUITUL DEȘEURILOR ÎN ARDEAL.  Cu gunoaiele la poartă, clujenii cerşesc din oraş în oraş

Situaţia stă astfel: prin bunăvoinţa primarului din Oradea, sute de camioane transportă zilnic gunoaiele clujenilor în oraşul de pe Criş. Pentru că transportul la Oradea costă, taxa de salubrizare în Cluj a crescut cu 20 la sută. Lucrurile se vor înrăutăţi din 15 octombrie când şi Oradea va închide rampa de gunoi pentru clujeni. Că se va ajunge cu gunoiul în stradă se ştia din 2005 când autorităţile au început, declarativ, să caute soluţii. Una peste alta, acestea nu există nici astăzi, când şi rampa temporară de la Pata Rât s-a umplut şi o alta nu s-a construit. Un şir  format din indecizii ale funcţionarilor Consiliului judeţean (în atenţia astăzi a DNA), din raportări false ale operatorilor de salubritate privind cantitatea depozitată şi din indiferenţa autorităţilor locale care au lăsat nesupravegheate firmele care n-au  respectat obligativitatea contractuală de a colecta selectiv a condus la impasul actual. Care există, miroase urât şi, desigur, nu este asumat de nimeni (Claudia Romitan, Ruxandra Hurezean, Marius Avram)

COMUNITATE.  Pata Rât salvată prin marș? „ONG-urile s-au birocratizat”

Traiul mizer pe care îl duc locuitorii rampei de gunoi de la Pata Rât și condițiile de viață care sfidează limitele umanități au fost motiv de marș de solidaritate pentru câteva sute de persoane. Voluntari din țară sau străinătate, dar mai ales membri ai comunițăților de romi care trăiesc în Pata Rât sau în alte zone de la periferia urbei au pornit în marș spre Cluj-Napoca, orașul din care mulți dintre ei au fost evacuați în ultimii ani. Oraș în care, deja de ani buni, ONG-uri din țară și din străinătate investesc în conștientizarea problemelor oamenilor „cazați” în fosta groapă de gunoi (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. Violoniști chinezi, în concert la Fabrica de Timp Liber din Turda

A doua ediție a Master Class-ului de Vioară “Sherban Lupu”, la care au participat violoniști din România și de peste hotare s-a încheiat miercuri după-amiază cu un concert organizat la Fabrica de Timp Liber din Turda (Cristina Beligăr)

OPINII

  • Un gest de demnitate ale generalului Iulian Vlad
  • Comoara orașului comoraă Cluj-Napoca
  • Reabilitarea Iranului va schimba raporturile de putere în Orientul Mijlociu

REPORTAJ. „Gladiatorii cerului”, în slujba spectacolului la Câmpia Turzii

„O luptă totală” între avioanele de luptă și elicopterele forțelor aeriene pe de-o parte și artileria antiaeriană a forțelor terestre, de cealaltă parte. Așa ar putea fi descrisă Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene române de la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii. Mii de oameni au luat cu asalt domeniul bazei militare pentru a putea asista la spectacolul aviatic care are însă în spatele său povești de curaj și mii de ore de studiu, antrenament și zboruri în simulatoare (Radu Hângănuț)

TINERII CLUJULUI.  Cristina Râștei: Îmi doresc un management mai bun al deșeurilor în Cluj

Cristina Alexandrina Râștei s-a născut în Târgu Mureș dar a venit la Cluj pentru a urma o facultate într-un centru universitar de renume. Firea artistică a făcut-o să fie indecisă în privința multor hotărâri pe care le-a avut de luat. În școala generală a intrat într-o clasă cu profil bilingv și își ocupa timpul pictând sau scriind proză fantastică. Deși a fost olimpică la biologie, nu și-a dorit să urmeze un profil real la liceu și s-a înscris la o clasă de filologie, la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș. În clasa a zecea Cristina a câștigat un premiu pentru cea mai bună actriță într-un rol principal într-o piesă de teatru, dar interesându-se mai mult despre stilul de viață al actorilor și aflând cât de greu este să găsești un loc de muncă într-un teatru, nu a mai fost foarte atrasă de o carieră artistică. A optat, astfel, pentru o facultate care să-i ofere mai multe opțiuni după absolvire: Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor (Cristina Beligăr)

IT GAMING. Piața jocurilor mobile, în ascensiune. Clujenii de la Amused Sloth lansează primul joc 3D în această vară

După succesul pe care l-a înregistrat în 2012 cu Chickens Can’t Fly, studioul de jocuri Amused Sloth pregătește, la sfârșitul acestei veri, lansarea la nivel global a primului joc 3D conceput de echipa clujeană a studioului. Asgard Run este disponibil în prezent în România și în Canada pentru sistemul de operare iOS, urmand sa fie accesibil global in curand. Ulterior se va lansa si o varianta pentru platforma Android (Cristina Beligăr)

RELIGIE.  Capitala Căutătorilor de Fericire

Săptămâna aceasta (22-26 iulie) se ţine în oraşul Cluj-Napoca Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) ediţia a XIII-a. La Cluj s-a mai ţinut în 1998 ediţia a VII-a care avut tema: „Sfinţenie pentru zilele noastre” sub motoul „Fiţi sfinţi, pentru că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt” (Lev. 19, 2b). Tema de anul acesta este „Căutători de fericire”, iar motoul „Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei vor vedea pe Dumnezeu” (Elena Gădălean)

CĂLĂTORII. Transnistria, o vizită dincolo de noua Cortină de Fier

Nici Transnistria nu mai e ce-a fost, sau, altfel spus, o vizită în regiunea separatistă nu mai este la fel de periculoasă ca în urmă cu patru ani, când regimul de la Tiraspol era condus încă de Igor Smirnov. După instalarea noului președinte, Evgheni Șevciuk, atmosfera în regiunea separatistă s-a relaxat, iar turismul a devenit o activitate posibilă (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. De la hot dog la insecte prăjite: ce mănânci pe stradă

”Street food” înseamnă ”mâncare de stradă” – mâncare pe care o poţi servi în timp ce te plimbi printr-un oraş, în drum spre serviciu sau, pur şi simplu, când ai chef de ceva bun şi rapid. Asta nu înseamnă că street food e acelaşi lucru cu fast food. Street food e deja o cultură, o componentă a brandului turistic al unei ţări. În această categorie intră mult mai multe preparate culinare decât la fast food, mult mai savuroase, mai autentice. În ceea ce priveşte asemănările cu fast food-ul, putem aminti preţul mic şi faptul că se prepară pe loc, rapid, şi se poate lua la pachet (Mădălina Kadar)

SPORT

  • Cum a ajuns România a opta putere a lumii (Patrice Podină)
  • CFR, „satelitul” campioanei (Patrice Podină)

+Divertisment, Magazin, Agendă de vacanță

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu