Nominalizarea senatoarei Kamala Harris ca vicepreşedinte, o alegere „prudentă şi energizantă”, potrivit New York Times

Foto: The Wall Street Journal

Cel mai bine păstrat secret din lume, după cum nota New York Times în ediţia de luni, a fost dezvăluit ieri când candidatul democrat Joe Biden a anunţat că va face echipă cu Kamala Harris la alegerile programate să aibă loc în 3 noiembrie.

„O alegere precaută şi energizantă”, titrează acelaşi cotidian în ediţia de astăzi, menţionând că nominalizarea senatoarei de California aduce mai multe premiere: este prima femeie de culoare şi prima persoană cu origini indiene desemnată pentru Casa Albă de unul dintre marile partide politice.

Văzută ca o moderată pragmatică, Kamala Harris, 55 de ani, cu mamă indiancă şi tată originar din Jamaica, este senatoare de California. Anterior, ea a a fost procuror general al aceluiaşi stat şi este de mult timp socotită o stea în ascensiune în Partidul Democrat. În alegerile primare pentru desemnarea candidatului prezidenţial al partidului, ea s-a confruntat dur la început cu Joe Biden, dar apoi i-a oferit sprijinul într-un moment de cotitură, ajutându-l să-i ia faţa lui Bernie Sanders.

Analiştii americani consideră că alegerea doamnei Harris, care a dovedit până acum flexibilitate ideologică, va întări candidatura lui Joe Biden în rândul populaţiei de culoare, fără să stârnească animozităţi pronunţate în rândul alegătorilor democraţi situaţi în extremităţile de stânga şi dreapta.

Cu toate că alegerea doamnei Harris nu stârneşte entuziasm între alegătorii de stânga dedicaţi ideilor domnului Sanders şi nici între agitatorii de stradă care nu-i văd cu ochi buni trecutul în slujba legii, observatorii politici sunt de părere că ea va energiza campania lui Joe Biden. Senatoarea Harris este apreciată ca un orator foarte convingător atunci când are timp să-şi pregătească discursurile, deşi mai puţin inspirată când e prinsă pe picior greşit.

Dincolo de posibilitatea alegerii în funcţia de vicepreşedinte, nominalizarea doamnei Harris îi deschide acesteia calea să devină prima femeie preşedinte din istoria Statelor Unite. Date fiind vârsta şi problemele de sănătate ale domnului Biden, ea este acum în pole position pentru a-I succeda acestuia în funcţia de la Casa Albă, în 2024 sau chiar mai devreme. Bineînţeles, dacă acesta va reuşi să-l învingă pe Donald Trump în alegerile din noiembrie. Toate sondajele de opinie indică în acest moment victoria lui Joe Biden.

Caracterizată drept foarte ambițioasă, chiar și după standardele politice americane, funcția de vice președinte este pentru doamna Harris doar o etapă în carieră.

Distribuie:

Postaţi un comentariu