Noi restricții anunțate de Klaus Iohannis: De luni, vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și acces cu certificat verde ”la majoritatea activităților” pe timpul zilei

Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în această seară, la finalul ședinței convocate la Cotroceni, la care au luat parte premierul interimar Florin Cîțu, ministrul interimar al Sănătății, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Astfel, Klaus Iohannis a prezentat câteva exemple privitor la noile restricții: ttoți elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, accesul la activități pe timpul zilei va fi permis doar în baza certificatului verde COVID, va fi instituită carantina de noapte, excepție făcând persoanele vaccinate, iar masca devine obligatorie, indiferent dacă e vorba de spații închise sau deschise.

Noile restricții vor fi stabilite de guvern până cel târziu până vineri, și se vor aplica de luni, 25 septembrie.

Declarația integrală a președintelui Iohannis:

”Tocmai s-a încheiat o şedinţă pe care am convocat-o de ieri deja, o şedinţă la care au participat premierul, miniştrii cu atribuţii în domeniul combaterii pandemiei, experţi.

Am discutat despre vaccinare, despre şcoli şi despre restricţii. Şi vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pandemia, singura, repet, singura soluţie este vaccinarea. Vaccinarea opreşte pandemia. Ştiu că sunt mulţi care încearcă să vă spună că nu este aşa. Haideţi să vedem ce se întâmplă în lume.

În vestul Europei, unde lumea s-a vaccinat în masă, 70% – 80% dintre oameni s-au vaccinat, s-au relaxat. Pandemia, practic, nu mai are impact. În partea noastră a Europei, unde lumea este reticentă, din varii motive reticentă la vaccinare, suntem în plin val pandemic. Iar la noi, în România, s-a declanşat o adevărată catastrofă, cu sute şi sute de decese în fiecare zi, cu zeci de mii de oameni care se infectează zilnic.

Deci, dragi români, dacă vreţi să terminăm cu această pandemie, vaccinaţi-vă! Dacă vreţi să nu ajungeţi la spital şi să nu ajungeţi la terapie intensivă, vaccinaţi-vă! Nu-i credeţi pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu ştiu ce. Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinaţi este că scăpaţi de boală şi scăpaţi cert de forme grave de boală, iar noi, ca şi societate, să scăpăm odată de această pandemie.

Până atunci, până când vă convingeţi să vă vaccinaţi, din păcate este nevoie de restricţii prin care putem să avem grijă de cei mai vulnerabili.

Dar până ajung la restricţii, daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre şcoli. Este evident că şcolile sunt puternic afectate şi prin elevii care sunt infectaţi, dar şi prin personal – profesorii, învăţătorii care se îmbolnăvesc.

În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare de luni, ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu pentru două săptămâni. Deci începând de luni este vacanţă şcolară.

Când vorbim despre protecţia individuală nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: şi în interior, şi în exterior, şi la şcoală – unde se mai ţine -, şi în târguri, şi la cinematograf şi dacă vă plimbaţi pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricţii, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricţii intră în vigoare, asta după ce Comitetul Naţional şi experţii în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme şi le vor transpune, sigur, şi în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple care nu sunt exhaustive, de exemplu va fi restricţionată circulaţia noaptea, excepţie făcând cei vaccinaţi şi cei care sigur cu legitimaţie de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.

În timpul zilei, la majoritatea activităţilor accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinaţi, din păcate, vor avea o sumedenie de restricţii. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăţi pe măsură ce lumea înţelege să se vaccineze şi vom scăpa de această pandemie.

Până atunci vă doresc tuturor multă sănătate!”

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu