Nimic nou sub soare: locuri prea puține în creșe și grădinițe și grupe supraaglomerate și din toamnă

După scandalul de anul trecut, când sute de familii din Cluj-Napoca nu au reușit să-și înscrie copiii la creșe, se spera într-o îmbunătățire a situației. Pentru cei cu copii mici se pare însă că lucrurile nu se vor schimba prea mult nici pentru anul următor. Municipalitatea a deschis, cu chiu cu vai, o creșă nouă în cartierul Grigorescu, și se preconizează construirea altor două la anul în Mănăștur. Și cam atât. Vorbim de 90 de locuri în creșa inaugurată recent pe strada Donath, și de alte 130 pentru cele de pe Grigore Alexandrescu și Meziad. Adică, un total de 220 de locuri noi, în condițiile în care anual la Cluj se nasc aproximativ 6.000 de copii.

Bani s-ar găsi, însă nu există terenuri

Anul trecut, în municipiul Cluj-Napoca au existat 1.142 de locuri în creșe, iar anul acesta cifra a ajuns la 1.232 (vezi foto), după darea în folosință a creșei de pe strada Donath, pentru care s-a cheltuit aproape un milion de euro.

Pentru anul viitor avem în vedere încă o creșă cu 90 de locuri pe strada Grigore Alexandrescu, pentru care vom plăti circa două milioane de euro, și suntem într-o fază în care vrem să extindem și creșa de pe strada Meziad, care va avea încă 40 de locuri. Cu alte cuvinte, vom avea o creștere de 18 la sută în următorii doi ani față de ce am avut în 2018.

Desigur, încă sunt insuficiente locurile în creșe, de aceea impunem ca toate PUZ-urile de mari dimensiuni să fie prevăzute locuri pentru grădinițe și creșe și există multe terenuri care vor fi rezervate în acest scop, pentru că noi prea puțin ne interesează dacă construcțiile vor fi de stat sau private. Important este ca ele să fie incluse în circuitul civil și să asigure cât mai multe locuri pentru copii.”, ne-a declarat Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

”De asemenea, în cartierul Bună Ziua se va organiza o creşă (pe str. Stefan Luchian, într-un spaţiu construit) cu cel puţin 50 de copii, care se va deschide în toamna lui 2019”, scria primarul Emil Boc pe pagina personală de facebook la începutul lunii, anunța primarul Emil Boc pe facebook la începutul anului.

Însă…

În Bună Ziua nu avem niciun teren care să fie disponibil pentru o asemenea utilitate, aveam în vedere construirea unei creșe acolo, pe strada Ștefan Luchian, printr-un parteneriat cu una din biserici, însă, din păcate, acolo vecinii au fost împotriva construirii unei unități preșcolare de învățământ. ”, a declarat acum viceprimarul Tarcea.

În goana după soluții, autoritățile locale s-au bazat și pe eventualii bani care vor veni de la Guvern pentru a susține o eventuală taxă la o creșă privată pentru părinții care nu au reușit să-și înscrie copilul la stat. În acest sens, Guvernul a aprobat un proiect legislativ care așteaptă să fie implementat în 2019.

Acest program a fost susținut și de parlamentarii de Cluj, așteptăm să vedem cum va fi pus în aplicare. La primărie am mai încercat și realizarea unui proiect prin care să suportăm costul unei bone pentru cei aproape o mie de copii rămași în afara locurilor din creșe anul trecut, dar nu avem cadrul legislativ pentru așa ceva.”, a mai sus Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.

Noul regulament vechi

Altfel, perioada de înscriere în creșe începe deja din acestă lună și se va derula într-o singură sesiune, nu în două ca și până acum.

În ședința de Consiliu local din 8 mai o să avem și noul regulament de înscriere în creșe. Nu sunt modificări substanțiale, sunt modificări de formă în care sunt incluse și o adresă de email unde pot fi depuse online cererile și, de asemenea, va fi un punctaj suplimentar pentru persoanele cu dizabilități care au copii. Practic acestora li se dublează punctajul, ceea ce este un lucru foarte bun. Trebuie să fac o clarificare în această privință și să se înțeleagă că acel criteriu referitor la vechimea în oraș este doar unul de departajare. Consider că este foarte corect să de partajăm astfel cererile la punctaj egal”, spune Dan Tarcea.

În rest, punctajul rămâne cel stabilit în regulamentul de înscriere adoptat de CL în vara anului trecut, și în care un rol determinant în stabilirea punctajelor îl are durata de ședere în municipiul reședință de județ. Potrivit acestuia, sunt favorizați părinții cu o vechime a domiciliului de la doi ani în sus.

Se va aloca punctaj pentru vechimea neîntreruptă a domiciliului în municipiul Cluj-Napoca a fiecărui părinte, astfel:

Între 2 și 4 ani – 1 punct

Între 4 și 6 ani – 2 puncte

Între 6 și 8 ani – 3 puncte

Între 8 și 10 ani – 4 puncte

Peste 10 ani – 5 puncte

se arată în regulamentul de înscriere. De semnalat că pentru cei care au sub doi ani vechime în oraș nu se acordă niciun punct. Puncte suplimentare se mai primesc și în funcție de data reluării activității, de asemenea pentru părinții care urmează o formă de învățământ la zi (elev, student, masterand, doctorand), care vor beneficia de 5 puncte suplimentare primesc încă 5 puncte. În plus, părinții care au domiciliu în Cluj-Napoca primesc alte 5 puncte, iar cei cu viză de reședință numai 2.

Grădinițe puține și supraaglomerate, dar și oameni îndărătnici

Lucrurile nu stau prea bine nici în cazul grădinițelor, unde Inspectoratul Școlar Județean anunță că numărul de locuri va fi sensibil egal cu cel de anul trecut, în condițiile în care în Cluj-Napoca numărul de copii este în continuă creștere.

Față de necesar, da, sunt puține locurile în grădinițele din Cluj, față de ceea ce este în alte localități aici avem o situație acceptabilă însă.

Sunt niște probleme pe care Clujul le are datorită în general revendicărilor care au fost, și pierderilor de spații pe zona centrală a orașului. Avem probleme în Mărăști, unde există grădinițe la parter de bloc, ceea ce nu e normal, avem probleme în cartierul Bună Ziua, unde suntem descoperiți din toate punctele de vedere și unde nu avem deloc spații pentru grădinițe, pentru că nu s-a gândit nimeni la asta când s-a făcut extinderea acestuia.

În zona centrală, avem grădinițe cu grupe supraaglomerate. Este nevoie de construcții noi, fără îndoială. S-a rezolvat parțial problema pe strada Moților, unde la numărul 58 este o grădiniță cu creșă nouă, dar nu e deloc suficient. Mai sunt probleme în Între Lacuri, în Florești Aici am deschis anul trecut o grădiniță cu 15 grupe pentru 450 de copii care, astfel, nu mai vin în Cluj, dar și asta e prea puțin pentru cererea de acolo. Aici urmează să se mai facă modificări la un spațiu nou, să vedem dacă e gata din toamnă, pentru că de doi ani se tot spune asta, și să mai facem o grădiniță.” , ne-a declarat Valentin Cuibus, inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

În ce privește înscrierile, șeful ISJ Cluj spune că în prima etapă se va merge pe reînscrierea celor care au fost la grădiniță, după care, în funcție de numărul de locuri disponibil, se va face înscrierea pe locurile suplimentare.

Ideal ar fi să rămânem pe 20 de copii într-o grupă, dar suntem în situația de a spune nu dacă sunt multe grădinițe cu prea mulți copii în grupe, ci în care din ele nu aveam această situație. Am avut multe discuții cu cei din administrația locală. E greu de găsit spații, e greu de găsit sursele de finanțare, dar cred că acest lucru trebuie să rămână o prioritate pentru oraș.”, spune Valentin Cuibus, care precizează că dacă am vorbi de grădinițe care să funcționeze cu 20 de locuri în grupe, Clujul ar mai avea nevoie în acest moment încă de cel puțin 6-7 asemenea unități de învățământ.

La nivelul județului Cluj există 132 de grădinițe în total, cu 20.528 de copii. Dintre aceștia, 17.912 frecventează grădinițele de stat, iar restul de 2.616 se regăsesc în unitățile de învățământ particulare.

Alternativa cade greu la buzunar

În condițiile locurilor puține din grădinițele de stat, părinții au la îndemână sectorul privat. Aici însă, lucrurile se schimbă radical, dacă e să ne luăm doar după costurile care trebuie suportate.

În general, la grădinița privată prețul unui an educațional ajunge pînă la 2.000 de lei, pentru programul lung, preț care nu include însă de regulă masa, pentru care părinții mai trebuie să scoată din buzunar circa 15 lei/zi, și nici îmbrăcămintea, o uniformă putându-se achiziționa pentru alți circa o sută de lei.

Referindu-ne tot la mediul privat, trebuie spus că aici au luat avânt în ultima perioadă formele noi de pedagogie, de tip Montessori, Waldorf, după cum există un adevărat trend ECO. În acest caz, vorbim de grădinițe care conferă aproape în totalitate programe educaționale desfășurate în aer liber, și care, atenție, sunt ocupate la capacitate maximă.

Programe educaționale outdoor oferă, la Cluj, creșa Abbie Forest School și Grădiniță în Natura – Faget, și se adreseaza copiilor cu vârste cuprinse intre 1.5 și 6 ani.

”Activitățile se vor desfășura în cea mai mare parte a timpului afară, în aer liber, cu excepția cazurilor în care vremea va fi nefavorabilă (temperaturi extreme, vânt puternic, ninsoare abundentă sau ploi torențiale), caz în care ne vom asigura că atât copiii, cât și educatorii, vor avea un refugiu potrivit, iar activitățile vor fi adaptate spațiului indoor sau outdoor folosit. Conceptele de Forest School și Outdoor Education vor sta la baza organizării activităților zilnice, iar copiii vor avea șansa să descopere, în ritmul lor propriu, tot ce le oferă Natura și Pădurea. Plimbarile prin pădure ( pe distanțe de aproximativ 1.5km )vor face parte din rutina zilnică, iar lecțiile despre plantele și animalele care trăiesc in această zonă vor constitui o parte importantă din Programa Școlară”, se arată în prezentarea de pe siteul grădiniței.

Tarifele lunare sunt cuprinse între 1.490 și 1.690 de lei, în funcție de programul ales și nu includ taxa de înscriere, transportul până la locație sau masa și gustările zilnice. În ce privește creșa, aici vorba de mai mulți bani, tariful lunar fiind cuprins între 1.690 și 1.890 de lei/lună. Și în acest caz, în preț nu sunt incluse transportul și masa copiilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu