Moțiunea a trecut, guvernul Dăncilă a picat

Viorica Dăncilă, fost premier al României.

Cu 238 de voturi în favoarea moțiunii, Guvernul Dăncilă a fost demis. De menționat este și că 237 a fost numărul oficial al deputaților și senatorilor care au inițiat moțiunea. Urmează zile pline pentru politica românească, urmând  consultări la Palatul Cotroceni și nominalizarea unui nou premier. Ludovic Orban va fi propunerea liberalilor pentru funcția de premier, iar Viorica Dăncilă a declarat că pleacă împăcată cu munca depusă în folosul țării, făcând apel la președintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un nou premier.

Joi, 10 octombrie, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună pentru dezbateri şi pentru votul asupra moţiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de premierul Viorica Dăncilă. Votul a fost secret cu bile, iar inițiatorii moțiunii au avut nevoie de 233 de voturi pentru ca aceasta să treacă. Înainte de începerea votului, bilele au fost numărate, iar preşedintele de şedinţă, Marcel Ciolacu, le-a solicitat parlamentarilor să nu stea între chestori şi urne. La acest vot și-au exprimat opțiunea 245 de deputați și senatori.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat imediat după încheierea numărătorii voturilor că „acest coșmar a încetat. Astăzi, Parlamentul României a demis a guvernul PSD care și-a bătut joc de România. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni. Le mulțumesc colegilor din Partidul Liberal și tuturor partenerilor politici care au fost alături de noi în acest demers. Se încheie o perioadă de distrugere. Începe o perioadă de construcție și modernizare“, a afirmat liderul liberal, adăugând că mâine vor avea loc discuții la PNL și se va stabili echipa care va reprezenta partidul la consultările de la Cotroceni. Liderul PNL a confirmat și că el va fi propunerea liberalilor pentru funcția de premier.

Premierul Dăncilă a părăsit învinsă clădirea parlamentului declarând că, „moțiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru asta. Au fost și colegi din PSD care au trădat. Nu e o problemă. Plecăm împăcați fiindcă ne-am făcut datoria. Fac apel la Președintele României să nominalizeze cât mai curând un nou premier“.  Viorica Dăncilă a declarat și că va rămâne la șefia PSD și că nu are să-și reproșeze nimic.

Contre înainte de vot

Nu au lipsit nici atacurile de ultimă oră, politicienii aruncându-și ultime săgeți înainte de vot. Un schimb de replici a avut loc între premierul Dăncilă și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. „Asta este şi guvernarea dumneavoastră (a ALDE). Îmi pare rău că te-ai întors împotriva noastră, dar cred că mai mult te-ai întors împotriva ta“, i-a spus Viorica Dăncilă președintelui ALDE.

Nici președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu s-a lăsat mai prejos, acesta atenționând-i pe colegii social-democrați că se păcălesc cu promisiunile făcute de opoziție. „Cel mai interesant o să fie dacă trece moţiunea. Primii o să fie cei de la PMP care vor spune: domnule, dacă nu am fi fost noi, era un dezastru, trebuie să ne daţi patru ministere, pe urmă trei la USR, pe urmă PNL… Cei de la PSD care veţi vota moţiunea nici nu vă veţi auzi absolut deloc. Şi, dacă v-aţi făcut pantofii să mergeţi miniştri, vă păcăliţi“, a spus Marcel Ciolacu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu