Moș Nicolae & asociații. De ce vin daruri în cizmulițe? Ce e cu nuielușa, dar cu pipa?

În fiecare seară de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele și le pun sub geam (sau la ușă), sperând ca Moș Nicolae să îi viziteze și să le lase surprize – de obicei fructe și dulciuri.

În 6 decembrie e sărbătoare creștină mare, înscrisă cu roșu în calendare. Se sărbătorește Sfântul Nicolae. În fapt, existența sa nu a fost atestată de nici un document istoric. Viața sa s-a desfășurat în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor ale lui Dioclețian, însă a prins și creșterea și reformele lui Constantin cel Mare. O listă din evul mediu timpuriu îl trece printre participanții la Primul Sinod de La Niceea din 325.

Personajul

Legendele despre el spun că a înviat copii uciși și puși în saramură de un măcelar care voia să-i vândă ca și carne de porc în vremea foametei, că a înzestrat fetele sărace cu pungi de galbeni ca să poată face căsătorii onorabile, a oprit furtuni pe mare și a tăiat copacul în care forfotea un demon. Este patronul copiilor, marinarilor, prostituatelor pocăite, pescarilor, comercianților, radiodifuzorilor, prigoniților, hoților pocăiți, berarilor și berăriilor, farmaciștilor, arcașilor, al celor care au fost în situația de a amaneta, al persoanelor care vor să se căsătorească.

Însoțitorii

Sfântul Nicolae în tradiția europeană are un grup de însoțitori. Însoțitorii Sfântului Nicolae sunt mai multe figuri mitologice strâns înrudite. Sunt personaje ambivalente care acționează binevoitor, care aduc cadouri de Crăciun, în același timp amenințând să bată sau să răpească copiii neascultători.

Numele lor sunt: Knecht Ruprecht, Krampus, Klaubauf, Bartel, Schmutzli, Rumpelklas, Bellzebub, Hans Muff, Drapp, Buzebergt sau Black Pete. În Republica Cehă, Sfântul Nicolae este însoțit, pur și simplu de un diavol și de un înger. În Franța, însoțitorul Sfântului Nicolae este numit Rubbels sau Père Fouettard.

Însoțitorii Sfântului Nicolae poartă la rândul lor toiag și un sac. Ei sunt de obicei îmbrăcați în zdrențe, au mască și părul negru zburlit.

Rupert, probabil cel mai familiar însoțitor al lui Moș Nicolae, era și el un moș cu barbă lungă, îmbrăcat cu blană sau acoperit cu păstăi de mazăre. Mai avea o pungă de cenușă și clopoței pe haine. El îi întreabă pe copii dacă știu rugăciunile. Dacă da, primesc mere, nuci și turtă dulce. Dacă nu, îi bate pe copii cu sacul lui de cenuşă. În alte versiuni (probabil mai moderne) Rupert le oferă copiilor obraznici cadouri, cum ar fi bulgări de cărbune, bețe și pietre, în timp ce copiii cuminți primesc dulciuri de la Sfântul Nicolae. Tradiția spune că el ar cel care le pune copiilor obraznici un băț în pantofi.

Krampus este un alt însoțitor al lui Moș Nicolae. Este o jumătate de capră pe jumătate de drac, și este un pedepsitor .

Alt însoțitor este Belsnickel, un bărbat cu blană care îi acoperă întregul corp și o mască cu o limbă lungă. Dumnealui este cel care livrează șosete sau pantofi plini cu bomboane.

Cel mai recent intrat în grupul lui Moș Nicolae este Black Peter. Îl însoțește pe moș doar de un secol jumătate și este purtătorul de pipă. Pipa poate fi o acadea, dar și un cărbune încins. Este un personaj de culoare, poate maur din Spania, și se îmbracă excentric: cu haine de epocă, perucă și se rujează puternic.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu