Foto. Monumentul Eroii Neamului de pe Cetățuie a fost vandalizat

Foto: Transilvania Reporter

Monumentul Eroii Neamului de pe Cetățuie a fost vandalizat. Trei părți ale momentului au fost „pictate” cu fețele mai multor politicieni, aceștia fiind reprezentanți după gratii. Printre cei care au „fost închiși” în cadrul reprezentărilor realizate cu ajutorul tehnicii stencil, prin care se aplică o imagine, un  desen sau un text, pe un anumit suport cu ajutorul unui şablon, se numără: liderul PSD Liviu Dragnea, Victor Ponta, Ion Iliescu, Traian Băsescu, Elena Udrea, Victor Ciorbea, dar și Adrian Năstase. În partea de jos, pe toate cele trei părți vandalizate apare semnătura Banksy. 

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film și pictor englez.

City managerul Clujului, Gheorghe Șurubaru a declarat pentru Transilvania Reporter că municipalitatea va acoperi monumentul până luni, când Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Naţional Cluj va găsi soluții pentru refacerea acestuia. „Prioritar ar fi să încercăm să îndepărtăm desenele, dar nu putem oricum. Cel mai probabil acum vom acoperi cu ceva monumentul și luni, pe când vin soluțiile, să intervenim pentru ștergerea desenelor”.

Șurubaru a precizat că a venit la fața locului doar pentru a constata ceea ce s-a întâmplat, după ce reprezentanții poliției l-au anunțat de incident. Acesta a precizat că în viitorul apropiat vor fi montate aici camere de supraveghere.  

Victor Cubleșan, șeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj, a precizat că monumentul este unul de for public, ceea ce înseamnă că pentru restaurarea acestuia este nevoie doar de acordul artistului care a proiectat Crucea, urmând ca procedurile să fie efectuate de către Primăria Cluj-Napoca.

„Monumentul se află pe lista celor care țin de Primăria Cluj-Napoca, la fel ca statuia lui Mihai Viteazu sau Baba Novac. Crucea a fost ridicată pe perioada primarului Gheorghe Funar. Monumentul poate fi considerat un proiect, fiind realizat de un arhitect și nu de un artist, în speță sculptor. Astfel, Crucea nu intră sub sfera noastră de acțiune. Am fost înștiințat de reprezentanții Poliției Cluj-Napoca cu privire la incident. Din păcate se întâmplă destul de des ca monumentele să fie vandalizate în oraș. Primăria ar trebuie să instaleze mai multe camere de supraveghere, cu unghiuri mai bune. Poliția a demarat o anchetă, așteptăm rezultatele.”, a declarat Cubleșan pentru Transilvania Reporter. 

Inspectoratul de poliție județean Cluj s-a sesizat din oficiu în aceast caz. În speță se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. 

Crucea de pe Cetățuie  numită și Monumentul Eroii Neamului este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Crucea a fost proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 2000-2002 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m.

Text: Maria Man, Cristina Beligăr

Foto: Transilvania Reporter

Foto: Transilvania Reporter

Foto: Transilvania Reporter

Distribuie:

Postaţi un comentariu