Mitul seducătorului Don Giovanni într-o lucrare muzicală de excepție pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Considerată o capodoperă a compozitorului W. A. Mozart, spectacolul de operă Don Giovanni va fi prezentat, în PREMIERĂ vineri, 5 mai, de la ora 18:30, pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Spectacolul promite să fie o experiență unică oferită publicului prin distribuția extraordinară, regie și costume impresionante. Celebra soprană Anita Hartig se află în distribuție.

O a doua reprezentație va fi duminică, 7 mai, de la ora 18:30.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă din care fac parte  David Crescenzi – Dirijor, Paolo Bosisio  Regie (invitat), Domenico Franchi  Scenografie (invitat), Anca Opriș Popdan  Coregrafie, iar distribuția titrează în rolurile principale soliștii: Florin Estefan\David Pogana în rolul Don GiovanniCristian Hodrea\Sebastian Balaj în rolul LeporelloDiana Țugui\Aida Pascu (invitată) în rolul Donna AnnaAnita Hartig (invitată)\Ana Stănescu (invitată) în rolul Donna ElviraJanetka Hosco (invitată)\Victoria Chicu (invitată) în rolul ZerlinaMarius Aron (invitat)\Cătălin Moței (invitat) în rolul MasettoCorneliu Huțanu în rolul ComandorulEusebiu Huțan\Andrei Manea (invitat) în rolul Don Ottavio, alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Regizor, actor, scenarist, critic de teatru, eseist și academician italian, Paolo Bosisio este un etalon al artei regizorale și dramatice. A regizat numeroase spectacole pe scene ale Teatrelor lirice atât din Europa, cât și din Asia. Pasiunea sa pentru teatru l-a determinat, de-a lungul timpului, să abordeze acest domeniu din diferite perspective, fiind familiarizat atât cu mijloacele tradiționale ale cinematografiei, cât și cu cele mai moderne sisteme. Paolo Bosisio a publicat peste o sută de eseuri în domeniul istoriei teatrului și dramaturgiei, fiind autor, coautor sau editorul a numeroase cărți.

 

Domenico Franchi este scenograf, designer de costume și un artist vizual desăvârșit. Cariera sa a început încă din tinerețe, lucrând ca asistent pentru scenograful Tito Varisco. Din 1992 și până în prezent, Domenico Franchi a semnat scenografia și designul costumelor pentru nenumărate spectacole de operă, musicaluri și spectacole de dans contemporan. În paralel cu activitatea sa în cadrul spectacolelor, creează instalații de artă contemporană. Ca artist vizual folosește diverse tehnici expresive, iar în ultimii ani a abordat limbajul imaginilor și videoclipurilor digitale, prin care el investighează calitatea vieții umane.

Recunoscut pentru pasiunea și dedicarea sa absolută, cele peste două decenii ale activității sale artistice l-au consacrat pe scenele muzicale internaționale în triplă ipostază: pianist acompaniator, dirijor de orchestră şi dirijor de cor. În decursul carierei sale, Maestrul David Crescenzi a reunit realizări semnificative, fiind apreciat cu fiecare ocazie. Din anul 2017, David Crescenzi ne onorează cu prezența sa în calitate de Director Artistic al Instituției noastre, iar vineri și duminică, 5 și 7 mai, va fi o plăcere să îl revedem la pupitrul dirijoral cu ocazia dublei Premiere.

Strălucirea, vocea cristalină și emoția vibrantă au înscris numele sopranei Anita Hartig pe cele mai mari scene lirice din lume. Debutul îndelung aplaudat pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în anul 2006, a fost urmat de debutul internațional la Opera de Stat din Viena în anul 2009, la Royal Opera House din Londra în 2013, anul următor fiind marcat de o apariție inegalabilă la Metropolitan Opera New York, unice fiind toate spectacolele ce i-au titrat și purtat numele pe scene din Hamburg, Tokyo, Milano, München, Paris sau Berlin.

Florin Estefan, unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, a fost aplaudat pentru însușirea cu succes a unei serii complexe de roluri operistice. Ulterior pregătirii academice de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca și Cardiff International Academy of Voice, baritonul este solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca începând cu anul 2012, instituție care se bucură și de viziunea sa inovatoare din ipostaza de Manager General, începând cu anul 2015 – fiind, totodată cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice înființate în România.

 

Soprana Diana Țugui este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genurile vocal simfonic, opereta, liedul și musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară, iar în ultimii 16 ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei. În prezent, este solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca și Lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

 

Bas-baritonul Cristian Hodrea deține un repertoriu impresionant de operă, operetă și musical ce cuprinde zeci de roluri, abordând totodată și un vast repertoriu vocal-simfonic. După o perioadă îndelungată în care a activat ca artist liric la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în 2011 Cristian Hodrea a devenit solist al instituției noastre. Premiile speciale obținute la concursuri l-au recomandat în colaborări alături de dirijori importanți, câștigând o bogată experiență solistică.

David Pogana, în prezent solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, este laureat al mai multor concursuri de canto. Activitatea sa cuprinde numeroase apariții în roluri din opere celebre atât pe scenele naționale, cât și pe cele internaționale. Timbrul său vocal se remarcă printr-o culoare sobră conturată de o prezență scenică fermă.

 

DON GIOVANNI de Wolfgang Amadeus Mozart a devenit un element de bază al repertoriului operistic, admirată fiind datorită complexității momentelor muzicale și profunzimii psihologice. Spectacolul va fi prezentat în două distribuții diferite, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două Premiere.

Acțiunea operei se desfășoară în Sevilla, Spania și spune povestea lui Don Giovanni, un seducător notoriu, impulsiv și carismatic, care își găsește sfârșitul după ce comite o serie de fapte imorale. Cu o muzică remarcabilă și personaje bogat conturate precum, figura tragică a Donnei Elvira și comicul de situație reliefat prin Leporello, valetul lui Don Giovanni, opera DON GIOVANNI a avut Premiera în 1787 la Praga, unde a fost dirijată de însuși compozitorul, devenind una dintre cele mai iubite și populare opere din lume.

Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.

Distribuie:

Postaţi un comentariu