Mitul Dracula în trecut și în prezent – sursă continuă de inspirație (P)

Transilvania și implicit România sunt asociate adesea cu mitul lui Dracula, un vampir feroce, însetat de sânge uman. De aici au pornit multe produse media, se poate vorbi de o adevărată franciză de succes, pe care însă țara noastră a exploatat-o destul de puțin. Existența acestui mit i se datorează de fapt lui Vlad Țepes, domnitor al Țării Românești în trei perioade – 1448, 1456-1462, 1476. Personalitate marcantă în Evul Mediu, important “jucător” în conflictele din acea perioadă în regiune, Vlad Țepes este confundat cu personajul fictiv Dracula din două motive principale.

În primul rând, a rămas cunoscut în istorie pentru atitudinea sa crudă – îi trăgea în țeapă pe dușmani, pe trădători, precum și pe toți cei care încălcau legea locală. Nu se rezuma astfel la o simplă pedeapsă cu moartea, căci această tehnică însemna tortură, o moarte groaznică. Infracționalitatea scăzuse atât de mult în timpul domniei sale încât se spune că în capitala Țării Românești, Târgoviște, exista o cană de aur la fântână și nimeni nu avea curajul să o fure, de teama pedepsei ce ar fi primit-o.

Un alt motiv al confuziei dintre Vlad Țepeș și Dracula este faptul că tatăl lui Țepes se numea tot Vlad, dar avea supranumele de Dracul. Această poreclă a fost atribuită dintr-un motiv simplu: el era membru al Ordinului Dragonului și lupta contra necredincioșilor, promovând valorile creștinismului din Occident. De la numele acestui ordin au apărut diverse denumiri ca Dracul, Drăculea, Dracea etc. Vlad tatăl și Vlad fiul au fost astfel confundați în povestirile populare, iar lui Vlad Țepes i se potrivea mai bine supranumele de Dracula, ținând cont de preferințele sale sângeroase în materie de pedepse. Să nu uităm că, înainte de a intra în conflict cu turcii, Vlad Țepes l-a decapitat pe trimisul sultanului și i-a expediat capul acestuia drept răspuns la solicitarea de plată a taxelor spre Imperiul Otoman.

 

Scriitorul irlandez Bram Stoker nu prezintă adevărul istoric în celebrul roman “Dracula”, ci îl prezintă pe Vlad ca un personaj pur negativ, cu aură mitică. Castelele din Transilvania și legendele cu vampiri se potrivesc perfect în povești și legende și astfel se creionează un personaj mitiv, fictiv, un temut vampir Dracula. Vlad Tepeș și-a creat astfel o imagine legendară, care a dus la filme și multe alte producții media. Poveștile cu vampiri de astăzi, până și cele în desene animate, sunt inevitabil legate de Transilvania și de nume precum Vlad sau / și Dracula.

 

Castelul Bran și Turnul Chindiei din Târgovişte sunt locuri care îi atrag pe turiștii dornici să afle mai multe despre Vlad Țepes și despre legendele cu vampiri. Au filmat aici echipe de la Universal Pictures, dar și de la Travel Channel și National Geographic. Au fost organizate chiar si expozitii tematice bazate pe mitul Dracula. Au existat multe filme cu Dracula, unul recent și foarte cunoscut fiind Dracula Untold (Dracula: Povestea nespusă), film american şi nord-irlandez de fantezie întunecată şi de acţiune, în regia lui Gary Shore. Nu este o ecranizare a romanului din 1897 al lui Bram Stoker, ci o poveste imaginată diferit, în care Vlad Țepes ajunge să devină Contele Dracula. Există și un film românesc dedicat lui Vlad Țepeș, lansat în 1979, care se bazează tocmai pe adevărul istoric, dar care poate chiar din acest motiv nu a avut un mare succes, în ciuda faptului că povestea reală a vieții domnitorului este totuși una spectaculoasă.

 

Un exemplu de inspirație din toate aceste legende este chiar apariția relativ recentă a Vlad Cazino, primul cazino online 100% dedicat românilor. Vampirul Vlad, imaginea cazinoului, este o gazdă prietenoasă, pusă pe distracție, care este asociată mereu cu facilitățile și promoțiile disponibile pe website. Vlad are mereu tableta la el si vaneaza o runda in care primeste multe simboluri scatter. Cei de la Vlad Cazino au facut chiar si un articol, vezi aici functia scatter explicata. Avem de această dată un exemplu de marketing de inspirație legendară, dar cu o imagine modernă, amuzantă, deloc înfricoșătoare. Vlad îi are drept ajutoare pe Igor și Lucian, prezenți de asemenea în unele dintre ilustrațiile de poveste, ca parte din divertismentul de calitate propus de cazinoul online.

 

.

Distribuie:

Postaţi un comentariu