Ministrul Fondurilor Europene, la Cluj: anul acesta România va absorbi 5 miliarde de euro

Foto: Dan Bodea

Cluj Innovation Days 2015 a debutat joi, 19 martie, cu participarea Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici și a liderilor din domeniul inovației în IT, universitari, oameni de afaceri și reprezentanți ai administrației publice.

Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, a declarat că proiectul Cluj Innovation City are foarte mari șanse să găsească zone de finanțare cu sprijinul fondurilor europene. „România din acest punct de vedere, al cercetării, inovării și comunicațiilor a alocat o sumă importantă prin fonduri europene în etapa financiară 2014-2020, undeva la 1, 5 miliarde de euro. În perioada martie-aprilie sunt așteptate depunerile de proiecte și la a patra conferință Cluj Innovation City aștept să văd proiecte efective care au fost implementate sau care au fost finalizate. Guvernul încurajează aceste proiecte prin crearea unui sistem de accesare a banilor europeni în mod mult mai facil. Mesajul esențial este acela că există finanțare și prin sistemul electronic va dispărea birocrația între administrație și beneficiari. Îmi doresc foarte mult ca proiectele să fie atât de multe încât banii alocați să fie cheltuiți în primii cinci a cadrului financiar, 2014-2020. Sunt convins că România va cheltui 100% următorul cadru financiar pe proiecte cu impact foarte mare în economie. Pe actualul cadru financiar suntem la 53% absorbție și anul acesta avem argumentele că vom ajunge la 80%”, a spus Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferințe de presă. Ministrul Fondurilor Europene a mai adus în discuție la Cluj faptul că nu se mai poate investi în orice domeniu, iar în cazul României este esențial să se încurajeze partea de producție pentru exportul în afara spațiului european. „În 2013, ca parte a exercițiului financiar 2007-2013 au fost aduși în țară prin fonduri europene 2, 8 miliarde de euro, în 2014 au fost aduși 3, 5 miliarde de euro și anul acesta estimez cinci miliarde de euro că vor intra în România prin fonduri UE”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alături de Alexandru Tulai si Andrei Kelemen, reprezentantii Cluj IT Cluster (organizatorul evenimentului), au fost prezenți la conferința de presă  Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, Bror Salmelin, reprezentant al Comisiei Europene – Directoratul General CONNECT și Jonathan Loefller, directorul general al Steibeis Europa Zentrum.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tema principală a ediției a treia a Cluj Innovation Days, respectiv Transferul tehnologic, este tratată pe parcursul celor două zile de conferințe prin prisma a patru modele de succes: german, francez, englez și elvețian. În prima zi a conferinței au fost aduse în discuție subiecte interesante precum: modul în care tehnologia schimbă modelele de business sau de ce în ultimii 25 de ani cuvântul strategie și-a pierdut sensul în România. De asemenea, au fost prezentate diverse tipuri de inovare la nivelul companiilor sau modul în care pot fi create sisteme inovatoare.

Ediția din acest an a conferinței mai aduce la Cluj-Napoca și evenimente destinate start-up-urilor, unde antreprenorii vor avea ocazia să cunoască potențial investitori și să participe la o competiție de proiecte. De asemenea, sfaturi practice pentru dezvoltarea ideilor inovative vor fi prezentate și în cadrul atelierului Google Innovation, susținut de Elisabeta Moraru și Carmen Pungă, industry manageri Google.

Cluj Innovation Days este organizat anual de Cluj IT Cluster și urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Evenimentul se desfășoară între 19 și 20 martie.

 

Postaţi un comentariu