Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană nu renunţă la protest

Cei 22 de mineri din Roşia Montană care s-au blocat de miercuri în galeria Cătălina-Monuleşti refuză să revină la suprafaţă, aceştia fiind decişi, după două zile de stat în subteran, să intre de sâmbătă în greva foamei dacă nu vor avea garanţii că proiectul minier va fi aprobat, potrivit Agerpress.

Minerii, care stau în galerie în condiţii de temperatură scăzută şi umiditate ridicată, au fost consultaţi în cursul zilei de joi de către doi medici din localitate, starea acestora fiind, la vremea respectivă, în general bună. Periodic, salvatori mineri verifică starea acestora şi condiţiile de aeraj. Minerii s-au blocat la o distanţă de circa un kilometru şi la o diferenţă de nivel de 300 de metri.

Ei lucrau la decolmatarea şi la conservarea galeriei Cătălina-Monuleşti, iar miercuri, atunci când circa 300 de angajaţi ai RMGC protestau în centrul localităţii, au transmis, la pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă.

Cei 22 de angajaţi ai RMGC nu renunţă la ideea de a intra în greva foamei începând de sâmbătă, membri ai familiilor şi alţi colegi de muncă afirmând că se vor alătura şi ei protestului iniţiat de aceştia.

Ei au fost susţinuţi în permanenţă de la gura minei de alţi angajaţi ai companiei miniere şi de localnici.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în această lună, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.

Rata şomajului în Roşia Montană, o comună cu 3.000 de locuitori, este în prezent de de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui.

Minerii care s-au blocat în galerie au transmis miercuri, prin prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi liderul de sindicat, Cristian Albu, care i-au vizitat în subteran, că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă, la orele 12, nu vor merge în localitatea din Apuseni să discute cu ei liderul Senatului, Crin Antonescu, pe care-l consideră „principalul vinovat” de situaţia actuală privind proiectul minier, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Cristina says:

    O situatie penibila… cand stiu ca nu o duc bine cu serviciul, imi caut altceva – am patit asta o data si am gasit alt job, asa cum fac o groaza de alti oameni… Cai de rezolvare sunt. Asa cum scrie si in articolul http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15558404-cat-sters-harta-economica-tarii-este-judetul-alba-fara-proiectul-rosia-montana-santiere-peste-1-miliard-euro-doar-autostrazi-investitii-straine-sute-milioane-facute-daimler-bosch-altii.htm , sunt sigura ca nu e nevoie sa distrugem o zona doar ca sa creeam cateva locuri de munca temporare.

Postaţi un comentariu