Mesajul autorităților din Cluj: ”Vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție, esențiale pentru a avea un an școlar normal”

Foto: Transilvania Reporter

Noul an școlar va începe în codiții de siguranță, așa sună mesajul pe care autoritățile în materie l-au dat astăzi. În județul Cluj, s-au vaccinat până astăzi, aproape 70 la sută dintre cadrele didactice, foarte puțini elevi între 12-16 ani, reprezentanții Inspectoratului Școlar și ai Direcției de Sănătate Publică sperând să culeagă roadele mai multor întâlniri purtate cu părinții copiilor pentru a le prezenta avantajele vaccinării.

IȘJ Cluj: ”Nu trebuie să transformăm școlile într-un spațiu al procedurilor excesive”

”Ne dorim ca acest an școlar să se desfășoară cât mai mult cu prezență fizică, să încurajăm și pe viitor directorii, cadrele didactice și elevii să se vaccineze, să facem în așa fel încât să avem din nou un an școlar normal.

În ultimele două săptămâni, am avut inspecții în toate unitățile de învățământ pentru a monitoriza stadiul pregătirii acestora, și întâniri cu profesorii și părinții copiilor despre importanța vaccinării copiilor de peste 12 ani.

Până la această dată, în județul Cluj, vaccinarea în rândul cadrelor didactice s-a făcut în procent de 68 la sută, 11 la sută dintre aceștia vaccinându-se recent cu prima doză, și de 65 la sută în rândul personalului auxiliar și nedidactic.

Consider că ridicarea la 6 la mie a pragului până la care școlile pot funcționa în regim normal este unul pozitiv, pentru că era foarte dificil ca actul școlar să aibă loc în mediul online începând de la o incidență de 2-3 la mia de locuitori.

Toți copiii sunt oricum protejați pentru că vor purta în primul rând masca, dacă vor face acest lucru nu vor fi probleme. Consider că nu trebuie să transformăm școlile într-un spațiu al procedurilor excesive. Măsurile luate, deocamdată, sunt de ajuns și nu cred că deschiderea școlilor va contribui la sporirea numărului de infectări cu Covid-19”, a declarat inspectorul general al ISJ Cluj, Marinela Marc.

DSP Cluj: ”Vorbim de responsibilitatea fiecăruia, nu de reguli”

Directorul-adjunct al Direcției de Sănătate Publică a județului Cluj, Dorina Duma, speră ca tot mai mulți dintre elevi și profesori să se vaccineze, mai ales în condițiile în care legea nu obligă la nimic în acest sens.

Sperăm ca în urma discuțiilor purtate în școli, și cu părinții, impactul să fie unul pozitiv și cât mai multă lume să se vaccineze, să se convingă că aceasta, și respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii infecției, sunt singurele lucruri care ne feresc de boală.

Avem un număr mic de copii vaccinați până la această dată, mai ales în categoria de vârstă 12-16 ani, mai mulți existând pentru categoria 17-18 ani.

Testarea se va face dacă persoanele prezintă simptome. Vorbim, până la urmă, de responsibilitatea fiecăruia, nu de reguli. Când cineva simte că ceva nu este în regulă, nu trebuie să meargă la clasă înainte de a fi testat. O soluție ar fi testarea zilnică, dar acest lucru nu se va întâmpla.

Deocamdată mergem pe ideea convingerii profesorilor și părinților copiilor. Ar putea să asistăm în perioada următoare la o creștere semnificativă a cazurilor de Covid, vom reorganiza spitalele astfel încât să facă față unui noi val epidemic, vom avea din nou pacienți internați cu forme severe de boală. Dacă nici acestea nu vor convinge oamenii să se vaccineze, nimic nu ar mai face-o”, a declarat Dorina Duma, directorul adjunct al DSP Cluj.

ISU Cluj: ”Toți copiii se vor afla în siguranță în școli”

Generalul Moldovan Ioan, șeful ISU Cluj, a declarat și el că 120 de clări în care-și desfășoară activitatea școlile au autorizații în ce privește securitatea la incendii, iar alte 180 se află în curs de autorizare sau vor obține acest document în perioada următoare

Toți copiii sunt în siguranță în ce privește securitatea la incendiu, chiar dacă nu toate clădirile au autorizația necesară. Am făcut verificări amănunțite, chiar și exerciții de evacuare acolo unde a fost posibil, și, repet, toți copiii se vor afla în siguranță în școli din acest punct de vedere”, a spus și șeful ISU Cluj.

În județul Cluj anul școlar va începe în 216 unități de stat și în 55 de școli private.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu