Marinela Marc, șeful ISJ Cluj: ”Verificăm toate școlile, astfel încât elevii și profesorii să fie în siguranță”

Marinela Marc, inspectorul școlar general al ISJ Cluj

Inspectoratul Școlar Cluj a demarat o serie de controale în școlile din județ, pentru a verifica respectarea normelor de protecție sanitară, fapt solicitat recent tuturor inspectoratelor din țară și de ministrul Educației. La Cluj, activitatea de control a început astăzi și se va desfășura în toate unitățile de învățământ de stat sau private.

În această perioadă, inspectorii școlari cu atribuții în monitorizarea unităților de învățământ preuniversitar de stat și privat vor desfășura inspecții tematice în toate acestea, și vor viza, pe lângă monitorizarea desfășurării procesului educațional, și activități de control privind respectarea prevederilor ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de reorganizare a activității în condiții de siguranță epidemiologică.

Ne-am gândit să observăm felul în care școlile asigură distanțarea maximă posibilă prin amplasarea mobilierului școlar, circuitele funcționale de acces, modul în care sunt organizate spațiile de recreere, cum se asigură curățenia, activitățile de dezinfecție, dacă există stocurile de materiale de protecție, stocurile de dezinfectanți, de măști, teste și tot ceea ce este necesar în perioada aceasta pentru ca elevii, dar și angajații sistemului de învățământ, să fie în siguranță.

Pentru noi nu este neapărat o noutate această activitate de control pentru că am avut o astfel de inspecție tematică în perioada premergătoare deschiderii anului școlar, în săptămâna de dinaintea și săptămâna de după începerea cursurilor. Atunci au fost vizitate toate unitățile de învățământ, nu am găsit deficiențe majore, erau două-trei școli cu organizarea spațiului de izolare pentru copiii care erau suspecți de infectare cu virusul Sars-Cov-2. Au fost remediate aceste aspecte. De aceea am decis să ne continuăm tematica pe care o aveam programată pentru această săptămână, dar în paralel, colegii care merg în unitățile de învățământ să monitorizeze și desfășurarea în condiții de siguranță sanitară a activității.

 Am avut chiar dimineață ședința săptămânală, de luni dimineața, în care ne-am organizat și le-am cerut colegilor să fie cât mai prezenți în școli, să aibă zilnic comunicare cu directorii, pentru că, în condițiile în care acest ordin a fost modificat și, indiferent de raza incidenței, elevii vor veni cu prezență fizică la școală, sigur exceptând situațiile în care există peste 50 la sută din numărul de clase/grupe cu activitatea suspendată, atunci ei pot propune funcționarea în scenariul 2.

Deocamdată nu este cazul, chiar dacă rata de incidență este destul de mare, nu avem nicio unitate de învățământ în această situație, cu excepția unei școli post-liceale sanitare, unde nu neapărat cât elevii au probleme, cât personalul didactic și nedidactic auxiliar și administrativ din școală, și aici au decis că este mai bine să rămână cu toții, două săptămâni, în online până se epuizează perioada de izolare pentru angajații unității”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Marinela Marc, inspectorul școlar general al ISJ Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu