Magazinul Central din Cluj-Napoca împlinește 45 de ani de la inaugurare

Strămoșul ”mall-urilor” din Cluj-Napoca a devenit simbol al orașului și punct de reper.

Magazinul Central, simbol al orașului Cluj-Napoca, aniversează luna aceasta 45 de ani de la inaugurare. Centrul comercial deschis în anul 1977, după patru ani de lucrări și o investiție de 40 de milioane de lei, a devenit cel mai mare magazin universal din Transilvania. Atracția principală era varietatea ofertelor comerciale, dar și scările rulante și eleganța spațiului. Astăzi, Magazinul Central face parte din identitatea și istoria Clujului, un spațiu unic care s-a adaptat și s-a modernizat odată cu orașul.

Centrul comercial este amplasat pe strada Regele Ferdinand, fosta stradă Gheorghe Doja, în centrul istoric al orașului Cluj-Napoca. Clădirea a fost proiectată cu parter și patru etaje. La momentul inaugurării, Magazinul Central găzduia la parter un magazin alimentar, raioane de cosmetice, papetărie, electrocasnice și artizanat. La etajele superioare, clienții puteau găsi magazine ale fabricilor din România care produceau îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii, femei și bărbați, echipamente sportive, jucării și produse de menaj. La ultimul etaj era amenajată zona de relaxare și food: un restaurant, o cofetărie și o cafenea, toate cu o capacitate de aproximativ 500 de locuri. Această zonă era atracția clujenilor, dar și a turiștilor care puteau admira, la fel ca astăzi, o priveliște panoramică deosebită a orașului.

În anul 1980 au început însă să apară problemele de aprovizionare, iar activitatea magazinului a intrat în declin. După Revoluție, în 1993, Magazinul Central a fost privatizat, însă investiții majore de modernizare s-au făcut doar începând cu anul 2007, când s-a deschis, în Cluj-Napoca, primul mall. Magazinul gri ce amintea de vechile timpuri a început să renască. Spațiul a fost extins cu 5.500 de metri pătrați, au fost amenajate două lifturi panoramice și a fost construită o parcare subterană. Proiectul de extindere a clădirii magazinului a însemnat alipirea unor corpuri noi pe trei direcții, structurate pe patru niveluri.

Astăzi, Magazinul Central găzduiește peste 50 de magazine ale unor brand-uri importante de îmbrăcăminte, lenjerie, bijuterii sau mobilier, un supermarket, o gamă diversificată de servicii, mai multe cafenele, un spațiu unic de co-working pentru antreprenori și un studio TV. Urcând cu liftul panoramic, pe acoperișul clădirii, clienții pot să se bucure, și astăzi, de o terasă cu o priveliște unică asupra orașului.

Ne vedem la Central!

www.magazincentral.ro/

Distribuie:

Postaţi un comentariu