UPDATE | Lovitură de teatru în plină criză a coronavirusului. Florin Cîţu a renunțat la mandatul de premier desemnat cu câteva minute înaintea votului de învestitură

Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat cu câteva minute înaintea începerii plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, de la ora 16.00. Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială. Klaus Iohannis a luat act de decizie şi va susţine o declaraţie de presă în cursul după amiezii.

„Domnul Florin Vasile Cîţu şi-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie şi urmează să facă o declaraţie de presă în cursul acestei seri”, a transmis Administraţia Prezidenţială, joi.

Astfel, deocamdată Ludovic Orban rămâne premier interimar. Camera Deputaţilor şi Senatul aveau programat de la ora 16.00 un plen reunit pentru a votat învestirea Guvernului Cîţu.

UPDATE

Florin Cîțu: Rămân la finanțe

Florin Cîţu susţine, pe Facebook, că a luat decizia de a-şi depune mandatul „cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism”, subliniind că „preşedintele partidului trebuie să fie şi prim-ministru”.

„Un mesaj important pentru români. Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Preşedintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid şi înţeleg să fiu alături de partid şi de Preşedintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Preşedintele partidului trebuie să fie şi Prim-Ministru.

Decizia Preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparenţă şi profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluţia situaţiei prin care trece România astăzi. Rămân la finanţe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează. Mulţumesc pentru încredere şi susţinere”, a scris joi pe Facebook Florin Cîţu

PSD: Perspectiva ca acest Guvern să fie votat i-a speriat extrem de tare

„Perspectiva ca acest Guvern să fie votat i-a speriat extrem de tare şi i-a pus în situaţia în care să îşi depună acest mandat. Dovedeşte clar că nu şi-au dorit ca acest Guvern să treacă şi îşi doreau să continue această mascaradă în care Parlamentul este obligat să accepte propuneri de miniştrii extrem de incapabili, să facă nişte calendare de audieri, în timp ce priorităţile ţării ar trebui să fie altele”, a declarat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Potrivit acestuia, PSD a cerut deja parlamentarilor să nu părăsească Bucureştiul pentru situaţia în care vor fi nevoiţi să audieze în regim de urgenţă vreun ministru şi să dea un vot pentru un eventual premier.

„România are nevoie de un Guvern în cel mai scurt timp, iar pentru asta vom rămâne la Parlament”, a spus Alfred Simonis.

Acesta a făcut un apel la responsabilitate din partea PNL şi a preşedintelui Iohannis să desemneze un premier capabil să gestioneze ţara în situaţie de criză.

Cioloş: PNL joacă baba-oarba cu Guvernul

Dacian Cioloş susţine că nu ştie cine şi ce calcule şi-a făcut, dar „jocul politic al PNL în momentele pe care le trăim este iresponsabil”.

„PNL joacă baba-oarba cu Guvernul”. „Domnul Cîţu era ieri hotărât să-şi asume mandatul de prim-ministru. Ştiu asta foarte sigur! Ce s-o fi întâmplat în ultimele ore? Cine şi ce jocuri face?”, a fost reacția lui Dacian Cioloş pe Facebook.

El adaugă că ţara are nevoie de un guvern stabil şi se contura o majoritate care să susţină instalarea Guvernului.

„Lumea se pregăteşte să lupte cu criza de sănătate şi cu criza economică şi PNL joacă baba-oarba cu guvernul. Nu ştiu cine/ce calcule şi-a făcut, dar acest joc politic al PNL în momentele pe care le trăim este IRESPONSABIL. Cui îi e teamă de guvernare? Nouă nu!”, afirmă liderul PLUS.

UDMR: Preşedintele să facă, de urgenţă, o propunere serioasă de premier

UDMR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să facă, de urgenţă, o propunere serioasă de premier, considerând că trebuie lăsat deoparte „circul politic”. Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat, pentru MEDIAFAX, că e nevoie de un om care să poată guverna ţara în situaţia de criză generată de coronavirus.

„Preşedintele trebuie să facă, de urgenţă, o propunere serioasă de premier, să fie un om care va putea să guverneze ţara într-o asemenea situaţie de criză generată de coronavirus. Acest prim-ministru nominalizat trebuie să vină cu lista de miniştri şi cu programul de guvernare în Parlament. Acum este nevoie de calm, de seriozitate, trebuie să lăsăm deoparte circul politic şi să rezolvăm, de urgenţă, situaţia. Este datoria preşedintelui să rezolve această situaţie”, a spus Hegedus.

Klaus Iohannis: Solicit imperativ Parlamentului ca săptămâna viitoare să fie învestit un guvern cu puteri depline

„Florin Cîţu şi-a depus azi mandatul de prim-ministru desemnat, un gest politic pe care îl respect. E un gest care dovedeşte maturitate politică în contextul coronavirus. Asta nu schimbă cu nimic faptul că România are un Guvern care funcţionează. Datorită acestor măsuri chiar dacă mai drastice, dar luate la timp, în România numărul infectărilor a rămas destul de mic. Suntem cu toţii responsabili să găsim o soluţie cât mai rapidă. Am decis convocarea partidelor parlamentare la consultări mâine, începând cu ora 13.00. Solicit imperativ Parlamentului ca săptămâna viitoare să fie învestit un guvern cu puteri depline”, a declarat, vineri seara, preşedintele într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

„Prioritatea zero în aceste zile e protejarea sănătăţii oamenilor, de aceea răfuielile şi meciurile politice nu îşi au deloc rostul în actualul context. Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucruri evoluează rapid şi imprevizibil. Autorităţile au luat din timp măsurile necesare, dar pentru a fi instituie aceste măsuri trebuie urmate cu stricteţe de fiecare dintre noi”, a mai spus şeful statului

Distribuie:

Postaţi un comentariu