Liviu Pop anunţă schimbări majore: Universităţile vor fi finanţate şi din bugetele locale, iar Legea educaţiei va fi modificată

transilvaniareporter.us18.list-manage.com
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, joi, la Cluj, în cadrul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR), că va iniţia o serie de modificări legislative, astfel încât universităţile să poată să fie finanţate şi din bugetele locale. De asemenea, el a spus că până anul viitor va fi modificată şi Legea educaţiei.
”Guvernarea locală şi guvernarea naţională sunt un bun comun. Este foarte important să asigurăm sumele şi dintr-o parte, şi din alta. Intenţia mea ca ministru, pe această zonă a finanţării universităţilor, este una cât se poate de simplă. Am discutat în Consiliul naţional al rectorilor, fără de care nu am luat nicio decizie, am discutat cu premierul României şi cu ministrul de finanţe, în aşa fel încât să modificăm legea, iar autorităţile locale să poată finanţa universităţile. Astăzi, autorităţile locale nu pot finanţa universităţile. Vom modifica legea în aşa fel încât acolo unde există resurse financiare la nivelul autorităţilor locale să poată finanţa universităţile. Sunt convins că modificarea Legii 500 va permite acest lucru, evident în urma unei dezbateri ample”, a spus Liviu Pop.
El a mai spus că, Legea educaţiei va intra, din septembrie, într-un proces de modificare, urmând ca peste un an, în septembrie 2018, să fie înaintată parlamentului: ”Nu vreau să discut de Legea educaţiei naţionale, pentru că sunt în Cluj, respect acest oraş şi premier atunci, când s-a angajat legea răspunderii pe Legea educaţiei naţionale, era actualul primar al Clujului. Dar vă asigur că începând cu 1 septembrie veţi fi parte a procesului de modificare a Legii educaţiei naţionale, exact cum am spus în programul de guvernare. Avem deschisă fişa de proiect, în aşa fel încât în septembrie anul viitor, după ce facem o analiză temeinică a ceea ce s-a întâmplat şi în cei şase ani de zile de implementare şi ce am avut înainte, cu experţi din universităţi, academie, organizaţiile studenţeşti, federaţiile sindicale, vom finaliza proiectul de lege în septembrie anul viitor, când îl vom lansa către parlament”.
Liviu Pop s-a referit şi la cele 30 de cămine studenţeşti care urmează să fie construite: ”Săptămâna aceasta am lansat licitaţia pentru primele 7 cămine din cele 30. Am spus în programul de guvernare că facem cămine. Universitatea din Galaţi, Arad, Timişoara, Ploieşti, Piteşti, Constanţa şi Bacău au documentele bine făcute; celelalte universităţi urmează să aducă documentele, în aşa fel încât să intre în licitaţie şi, până la final de mandat, aşa cum ne-am angajat, să finalizăm aceste cămine studenţeşti.
În context, el a amintit şi de faptul că, în România, miniştrii de profil au avut cele mai scurte mandate: ”E o funcţie cu mandatul cel mai scurt la nivelul UE. În ultimii 27 de ani, în medie, un ministru al educaţiei a stat 6 luni, suntem pe primul loc din punct de vedere al mandatului. Este important ca în acest interval scurt să luăm măsurile pas cu pas”.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) desfăşoară, în perioada 9-17 august, la Cluj-Napoca, a 12-a ediţie a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR).
La manifestare participă peste 500 de reprezentanţi ai studenţilor din întreaga ţară, iar la festivitatea de deschidere de joi au participat, printre alţii, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, ministrul Consultării Publice şi al Dialogului Social, Gabriel Petrea, Ecaterina Andronescu – preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, Bogdan Costin Murgescu – preşedintele Consiliului Naţional de Statistică şi
Prognoză a Învăţământului Superior (CNSPIS), reprezentanţi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliului Naţional al Elevilor din România (CNE).

Postaţi un comentariu