La Mure contra le mur. Cum arătăm după 30 de ani fără Zid

Echipat doar cu aparatul său foto și câteva vechi hărți rutiere, Frédéric de La Mure a traversat granițe acum dispărute, trecând prin fostele zone de frontieră, dintr-un no man’s land în altul, între mai și iunie 2019, căutând urmele lăsate de Cortina de fier dar și drumul Europei spre pace și reconciliere.

Frédéric de La Mure a fost fotograful oficial al Ministerului Francez al Afacerilor Externe între 1982 și 2019 și a documentat constant actualitatea diplomatică internațională, precum și prezența franceză în străinătate. A fost decorat cu Ordinul Național de Merit al Republicii Franceze în 2014 și cu Ordinul Național Francez al Legiunii de Onoare în 2019.

La 30 de ani de la căderea zidului (la mure fr) Berlinului, Institutul Francez din România la Cluj-Napoca vă invită joi 5 decembrie ora 18.00 la o dezbatere alături de Frédéric de La Mure și profesorul universitar dr. Sergiu Mișcoiu, politolog.

Evenimentul marchează deschiderea expoziției de fotografii realizate de Frédéric de la Mure pe parcursul celor aproape 3000 de kilometri pe care i-a străbătut pe bicicletă, de-a lungul fostei Corine de fier. Această lungă cicatrice a Europei, care se întinde de la marea Baltică la marea Adriatică, a fost martora sciziunii unui continent în două blocuri inamice.

Expoziția are loc în La Cave, spațiul de expresie contemporană al Institutului Francez din România la Cluj-Napoca și va beneficia de traducere în limba română. Ea va putea fi vizitată până în 20 decembrie, de luni până vineri între orele 10 și 17.

Postaţi un comentariu