La întâlnirea cu istoria

Foto: Dan Bodea

În cadrul săptămânii „Școala Altfel”, elevii uneia dintre clasele a IV-a de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, însoțiți de învățătoarea Bianca Albu, au participat la lansarea cărții profesorului Mircea Vaida-Voevod despre martorii Unirii de la 1918.

„Am ales să-i duc pe elevii mei la această lansare pentru că ei sunt pasionați de cărți. Încă din clasa a II-a au început să fie tot mai dornici de cunoaștere și au început să citească foarte multe cărți. Voiam să le ofer un model, în persoana domnului Mircea Vaida-Voevod, fiindcă povesteam cu ei  despre prezentări și depre felul în care ajungi un autor. De asemenea, ne-am bucurat că săptămâna aceasta am putut face astfel de activități, mai ales că se apropie Centenarul și am putut alege această lansare”, a spus învățătoarea Bianca Albu.

Cei mici au ascultat atenți toată prezentarea, ba chiar au făcut și fotografii, fiind fascinați mai ales de stiloul bunicului profesorului Vaida, cel care a semnat importante acte ce recunoșteau Marea Unire la Pacea de la Paris, Alexandru Vaida-Voevod.

Foto: Dan Bodea

Stiloul este de fapt o pană pentru semnături și, așa cum spune profesorul Mircea Vaida, și-a atins scopul. Bunicul său o cumpărase de la Paris, fiind de fabricație americană și, iată, folosită pentru a semna acte la care nici nu se putea gândi când a cumpărat-o.

„Ea rămâne un obiect simbolic, simbolistica aceea a cuvântului scris sub textul unui tratat care pentru o națiune poate fi vital și a fost vital. Țara există prin ceea ce s-a semnat și cu această pană”, a declarat profesorul Mircea Vaida-Voevod.

Foto: Dan Bodea

Personalitatea bunicului l-a marcat pe copilul de 9 ani de atunci, dar în aceeași măsură, continuă să-l fascineze și pe universitarul de acum.

Copilul Mircea l-a cunoscut pe bunicul mai bine într-un ragaz, când era la Timișoara, pe vremea Dictatului de la Viena, refugiat împreună cu familia și Alexandru Vaida-Voevod, care locuia la Sibiu în acea vreme, a mers la Timișoara pentru a poza unui pictor, Anastasie Damian, ce i-a făcut un portret, singurul portret la vârsta senectuții. Atunci, Mircea, mic fiind, împreună cu fratele său l-au desenat, în desenele lor de copii, pe Alexandru Vaida-Voevod, stând pe un jilț, iar ei, de-a dreapta și de-a stânga lui trăgându-l de mustăți.

Foto: Dan Bodea

Acum, profesorul și scriitorul Vaida scrie cărți despre faptele bunicului și afirmă că „biografia mea de la început a fost influențată de Alexandru Vaida-Voevod pentru că la un moment dat a fost o apăsare nefastă asupra mea, tatăl meu fiind arestat pentru că era fiul tatălui său, pentru că făcuse Alexandru Vaida-Voevod unirea, pentru opiniile lui politice”.

Alexandru Vaida-Voevod a fost un om politic, care a renunțat la o carieră medicală pentru a sprijini țelurile de politică unionistă ale țării. Așa cum el a fost modelul nepotului său de 9 ani, când acesta încă nu știa ce însemnătate avea bunicul său, model le-a fost nepotul, astăzi, copiilor de clasa a IV-a.

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu