La Cluj se va vedea doar jumătate din soare

Foto: background-kid.com

O eclipsă parțială de soare va fi vizibilă vineri, 20 martie, din România. Potrivit lui Ilarie Grecu, membru fondator al Astroclubului Borealis din Cluj-Napoca, la noi în țară eclipsa se va vedea cel mai bine în zona Satu Mare, unde 55% din discul solar va fi acoperit de lună, în momentul de vârf. „În Europa, eclipsa nu se va vedea total, decât în unele regiuni extrem nordice, cum sunt Insulele Feroe sau Svalbard. La noi în țară se va vedea între 40 și 55%, cu maximumul la Satu Mare și minimumul la Mangalia”, a declarat acesta pentru „Transilvania Reporter”.

Eclipsa va fi vizibilă în România aproape simultan în toate locurile. La Cluj-Napoca, fenomenul va deveni vizibil cu începere de la ora 10.46. Maximumul va fi atins la ora 11.52, când, pe cerul orașului, discul solar va fi acoperit în proporție de 52%. „Dacă va fi o zi senină, luminozitatea va scădea ca și când ar fi ușor înnorat. Dacă va fi înnorat, eclipsa va fi greu de perceput. În niciun caz nu va fi ca în 1999, când a fost eclipsă totală”, a mai explicat astronomul amator.

Telescoape la Observator

Fenomenul astronomic se va termina, la Cluj, la ora 13.05. Membri ai Astroclubului Borealis vor instala telescoape în curtea Observatorului Astronomic de pe strada Cireșilor, nr .19. Amatorii vor putea să observe fenomenul prin aceste telescope chiar dacă cerul va fi înnorat. Următoarea eclipsă de soare vizibilă în România va fi un parțială și va avea loc în 25 octombrie 2022.

Postaţi un comentariu