Kelemen Hunor vrea echilibru între drepturi și securitate și reglementarea cumpărării de cartele pre-plătite

Kelemen Hunor (Foto: Dan Bodea)

Președintele României, Klaus Iohannis a trimit o invitație tuturor partidelor parlamentare pentru a participa la consultări cu privire la consultări pe tema legilor securității naționale, consultări la care va participa și UDMR, așa cum a anunțat președintele Uniunii, Kelemen Hunor. Acesta a explicat că până acum nu există o poziție oficială sau anumite propuneri din partea partidului, însă UDMR va insistat atât pentru păstrarea unui echilibru între securitate și păstrarea drepturilor fundamentale, dar și pentru reglementarea situații cartelelor pre-plătite, întrucât, spune Kelemen Hunor, o astfel de măsură nu aduce atingeri niciuni drept fundamental.

Kelemen Hunor a explicat joi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Cluj, că dreptul la securitate al cetățenilor nu trebuie să însemne sacrificarea unor drepturi fundamentale și a unor libertăți cetățenești.

„Vom fi la consultări marți, dacă nu mă înșel. Vom discuta cu colegii noștri pentru că eu acum, nu am o părere instituțională. Cred că în orice situație, această dispută între securitate și libertate nu trebuie să meargă acolo încât drepturile fundamentale să fie sacrificate. Securitatea este importantă pentru țară și cetățeni, mai ales când există amenințări ca cele de care se lovește Europa, dar nu putem sacrifica pe altarul securității aceste drepturi fundamentale. Trebuie găsită o soluție, se poate găsi o soluție”, crede Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Acesta a mai spus că pentru întărirea securității naționale, posibilitate achiziționării de cartele pre-plătite numai după prezentarea unui act de identitate este o măsură normală, în ton cu legislația din alte țări europene.

„Cu cartelele pre-plătite, în continuare se pot cumpără fără să dai acte de identitate și cred că această problemă se poate rezolva. Trebuie găsită o rezolvare pentru că nici în Ungaria, nici în alte state nu se întâmplă așa ceva. Aici sunt clare lucrurile. Nu am discutat cu colegii, dar susțin interzicerea cumpărări cartelelor fără act de identitate și nu văd aici nicio problemă. Nu cred că aici dreptul la libertate este încălcat. Dacă dumneavoastră cumpărați un abonament, dați actul de identitate”, a mai spus Kelemen Hunor.

Postaţi un comentariu