„Jurnalul unui ornitolog”, o călătorie în jurul omului

În 6 a 6-a, la ora 6, în sala unde cândva își ținea cursurile savantul Emil Racoviță, profesori, studenți și prieteni s-au adunat în jurul unui tânăr biolog.  Alexandru Stermin își lansa prima lui carte: „Jurnalul unui ornitolog”. „Mi-e frică de acest om”, spune profesorul lui, Ioan Coroiu, „de fapt, mi-e frică pentru acest om. Are o aplecare spre cunoașterea de tip enciclopedic, atât în domeniul biologiei (ornitologie, etologie, genetică etc.) cât și a cunoașterii în general (istorie, mitologie, religie, psihologie, artă) și uită că trăiește în secolul al XXI-lea și că acestă cale este sinucidere.”

Cartea este o culegere de articole, note și eseuri de călătorie, unele articole apărute în revista „Sinteza”, și care nu sunt doar călătorii geografice, ci și epistemice, în jurul omului și al lumii lui, așa cum arată ea astăzi.

Alexandru Stermin vorbește despre India și păunul ei, care a intrat în  bisericile omului, despre bivoli și pacea umană, despre gâște și societe, el vede legăturile subtile pe care ochiul omului modern e obișnuit să le scape. Tânărul biolog prezintă în jurnalul lui un alt tip de abordare științifică, una de graniță, interdisciplinară, de interferență, într-un stil alert, viu, autentic, un exemplu de bună comunicare. Sunt puțini, foarte rari autorii de aces gen, iar știința în general suferă de lipsă de comunicatori buni.

 „Datorită interesului său pentru multe domenii ale cunoașterii și a talentului de a vedea dincolo de aparența lucrurilor, Sandu are capacitatea de a face conexiuni profunde între elementele universului cu care intră în contact. E un naturalist din multe puncte de vedere și din experiențele avute cu el în laborator, pe teren,  printre păsări sau în plimbările noastre am înțeles că nu vede lumea în bine sau în rău/ alb sau negru, ci o percepe în ampla ei manifestare de posibilități și nuanțe”, spune despre el dr. Silke Fregin.

Alexandru Stermin reușește să transmită – așa cum spun și studenții lui – mult entuziasm, curaj, poftă de viață, iubire față de om și natură. Adică exact ce-i lipsește învățământului academic de astăzi. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu